Læsetid: 2 min.

K'NYT

10. juli 1998

En hymne til Irland
*Fotografen Kirsten Klein udgiver den 12. juli på forlaget Gyldendal en stor, pragtfuld bog om Irland. Belysningerne og landskabet spiller som altid hos Klein en hovedrolle, menneskene nærmest gror ud af landskabet - som i billedet med teksten: "Igen i dag var han ved stranden for at lede efter drengen, som blev taget af springfloden." Men Kirsten Kleins indfaldsvinkel betyder samtidig, at det Irland hun viser os, er et Irland, der ikke har ændret sig siden Middelalderen. Det er en bog uden biler.

Kunstcentrum i det 15. årh.
*Urbinostudier hedder en lille bog af professor dr. phil Lise Bek, Aarhus Universitet. Bogen indeholder tre artikler om renæssancefyrsten Federigo da Montefeltros palads i Urbino og det kunst- og kulturliv, han samlede om sig. Bogen opruller paladsets bygnings- og udsmykningshistorie, og den diskuterer landskabets ændrede betydning i den nye verdslige, politiske magtkultur. Illustreret. Udkommet i Passepartout's særskrift-serie.

Gritt Uldall-Jessen i London
*Dramatikeren Gritt Uldall-Jessen, som læserne vil kende fra Informations spalter, får i dag og i morgen sit stykke Human Protocol opført på Jackson Lane
Theatre i London. Human Protocol er en forestilling om det moderne menneskes kontaktflade via de elektroniske medier og den medfølgende nye ensomhed. Teksten består af 46 udsagn om ensomhed.

Koloristisk udstilling i Paris
*Agter man sig til Paris mellem den 23. september og den 18. oktober, kan man i Couvent des Cordeliers bese en stor retrospektiv udstilling af maleren Pierre Wemaëres farvemættede værker.
"Jeg er enig med Jorn," har Wemaëre udtalt, "et billede skal være åbent og inspirere beskueren til at se og føle noget nyt, hver gang han betragter det. Maleren har ikke ret til at påtvinge eller diktere tilskueren sin vision. Derfor er mine titler også uden betydning, men det morer mig at sætte dem på."

Bøgerne begynder at komme
*Forlaget Rosinante (Munksgaard/Rosinante) er klar med udgivelserne for august og september.
På programmet står blandt andet en essaysamling af Jens Christian Grøndahl, Night Mail, en ny digtsamling af Asger Schnack og en ny bog af Christina Hesselholdt, Hovedstolen med 50 fiktioner om en barndom. Fra udlandet får vi blandt andet Péter Nádas' Memoirernes bog 1-2, som Susan Sontag har beskrevet som den største roman i vor tid. På fagbogsområdet noterer man sig Esther Dyson: Internettet og vores liv - release 2.0. Gennem en årrække har Ester Dyson udgivet nyhedsbrevet Release 1.0 om de nyeste tendenser på området. Og endelig udkommer Michael Jackson: Den store ølbog. Nej, det er ikke dén Michael Jackson.

Sange af Carl Nielsen
*Carl Nielsen er aktuel i øjeblikket. Udgivelsen af hans samlede værker er netop påbegyndt og nu udkommer flere nyindspilninger. En ny cd indeholder strygekvartetter af Nielsen, indspillet af den danske Zapolski Quartet under ledelse af den russiske violinist Alexander Zapolski, og en anden bringer sange, dels af Carl Nielsen selv, dels af 'Nielsen-elever' som Poul Schierbeck, Emilius Bangert, Knud Jeppesen og Jørgen Bentzon. De er indsunget af barytonen Lars Thodberg, akkompagneret på klaver af Tove Lønskov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her