Læsetid: 2 min.

K'NYT

9. juli 1998

Danmarks første filmguide
*Gyldendal planlægger i øjeblikket udgivelsen af den første filmguide nogensinde på dansk. Den beskriver og bedømmer knap 1.000 danske spillefilm fra perioden 1930 til nu. Bogen bliver på 7-800 sider i ét bind. Man tilstræber en pris på 150 kr., så værket kan komme ud til mange. Det er redigeret af Morten Piil, som har skrevet hovedparten. Skribenter er desuden Liselotte Michelsen, Bo Green Jensen, Ulrich Breuning, Claus Hesselberg, Bo Tao Michaëlis, Eva Jørholt og Dan Nissen.

Flere teatre ved afgrunden
*Folketingsmedlem Ester Larsen, der er medlem af kulturudvalget for partiet Venstre, anser det ikke for en ulykke, hvis yderligere nogle teatre tvinges til at lukke. Det siger hun til Jyllands-Posten som en kommentar til udtalelser fra formanden for Teaterrådet, Litten Hansen, der er begyndt at køre den bevillingsmæssige kanon i stilling til den kommende sæson. Litten Hansen siger, at fire-fem tea-tre må lukke, hvis Rådets bevilling ikke sættes i vejret med 13-14 mio. kr. Hun ønsker en samlet bevilling på 80-90 mio. kr. Ester Larsen henviser til, at der er ca. 500 teaterpremierer om året i Danmark, og at det måske er lige i overkanten. I fjor blev fire mindre teatre reddet på stregen, da Jacob Haugaard sikrede dem en ekstrabevilling på 10 mio. kr. i Folketingets mindste studehandel med Mogens Lykketoft.

Trevor Davies' sidste fondsmøde
*Trevor Davis har holdt sit sidste møde som formand for Kulturfonden. Ud af 180 ansøgninger modtog 26 projekter tilsagn på tilsammen 2,7 mio. kr. - blandt dem et korprojekt ved Bo Holten og Musica Ficta, Dansk Musik i 1.000 år. To cirkusprojekter fik også tilskud, nemlig Akademiet for Uhæmmet Kreativitet samt Øglegøglerne. Seks grundlovsspil fra Nordjylland til Møn blev ligeledes betænkt. Kulturfondens virksomhed ophører dermed og erstattes af en ny udviklingsfond med Uffe Elbæk som formand.

Press har en ny plan
*En fusion med et europæisk magasin bliver måske redningen for Månedsbladet Press, der siden sidste år har ligget underdrejet som følge af økonomiske problemer. Chefredaktør Ivan Rod siger til Ritzau, at en fusion er én af to muligheder, man arbejder med. Han ønsker ikke at oplyse, hvilket europæisk magasin man går i fusionstanker med. En anden mulighed for at få genoptaget udgivningen af Press er at skaffe yderligere kapital. Trofaste læsere og midler fra Kulturministeriet har det sidste års tid givet Press et økonomisk råderum på cirka 500.000 kroner. Forhenværende abonnenter har tilsammen indbetalt 380.000 kroner, mens Kulturministeriets Tidsskriftsudvalg har givet 100.000 kroner.
"Får vi samlet yderligere 500.000 kroner sammen, ser det meget lovende ud," siger Ivan Rod. Press gik i betalingsstandsning i foråret 1997 på grund af en konflikt med bladets tidligere annoncebureau, TWM. Press fik i 1987 den største udmærkelse inden for dansk journalistik, Cavling-prisen, med den motivering, at bladet havde stået for en "radikal fornyelse af dansk magasinpresse".

Forsøg med print-on-demand
*Med en bevilling på 173.000 kr. fra Statens Litteraturråd starter forlaget Underskoven til efteråret et forsøg med det, der kaldes print-on-demand, den digitale trykketeknik, der gør det muligt at købe bøger via Internettet, idet både tryk og indbinding sker automatisk ved en bestilling via en server på trykkeriet. En bog kan i princippet nøjes med at blive trykt i et enkelt eksemplar på den måde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her