Læsetid: 2 min.

K'NYT

7. juli 1998

Behov for en ny byggetradition
*Byggeriet har behov for at udvikle en helt ny tradition for at kombinere industri og håndværk. Det siger formand for Danske Arkitekters Landsforbund, (DAL) Gøsta Knudsen, som reaktion på et udspil i mandagens Aktuelt fra bolig- og byminister Jytte Andersen (S) og kulturminister Elsebeth Gerner-Nielsen (R).
Tidligere fandtes der omkring 700 forskellige byggematerialer, og samtidig var den menneskelige arbejdskraft billig. I dag findes der omkring 40.000 forskellige materialer, men den menneskelige arbejdskraft er blevet kostbar. Og i mange kommuner er der slet ikke arkitekter involveret i de overordnede vurderinger af nybyggeri, som ofte træffes af ingeniø-rer og konstruktører. Desuden påvirker det byggeriet, at regeringen bruger byggesektoren som økonomisk regulator, siger Gøsta Knudsen.
Elsebeth Gerner Nielsen og Jytte Andersens udspil er en opfølgning på regeringens arkitekturhandlingsplan. Regeringen lægger op til, at arkitektur, kultur, kunst og skønhed skal forenes i fremtidens boligpolitik.
Elsebeth Gerner Nielsen foreslår - analogt med Lars von Trier og Thomas Vinterbergs dogmefilm - at arkitekter udvikler et dogme for arkitekturen med et sæt fælles spilleregler. Dogmet kunne for eksempel dække materialevalget, mener kulturministeren.

Ringere deltagelse i Ringe
*Arrangørerne af Midtfyns Festival, der sluttede søndag, regner med, at det endelige tal for tilskuere og -hørere lander på ca. 34.000 - mod 39.300 i fjor. På sidstedagen var det helt galt, idet dårligt vejr bevirkede, at mange gæster drog hjem før tiden. Da der var kalkuleret med 38.000 gæster på festivalen som helhed, kan der forventes et underskud.
Dermed kan Ringefestivalens resultat ses i forlængelse af Roskildefestivalens, hvor der også blev solgt færre billetter end forventet. Festivalen i Ringe var også ramt af mange afbud i sidste øjeblik.

Lautrop og Suhr popper op
*Kunstindustrimuseet åbner på torsdag en udstilling med titlen 'Historien om en moderne pop-up bog'.
Historien er fortalt af Kirstine Suhr, mens Informations bladtegner, Peter Lautrop, har skabt den visuelle del af bogen. En pop-up bog er en tredimensionel bog, hvor f.eks. et slot kan rejse sig, når man åbner bogen.
Genren har været kendt siden middelalderen. Mange vil også huske, at Andy
Warhol fremstillede en pop-up bog, der var populær for cirka 25-30 år siden.
Udstillingen er åben til 16. august.

Rockband spiller på tegnsprog
*Dansk Døves Landsforbund har netop åbnet den årlige kulturfestival for døve, der finder sted for 18. gang. 5-600 døve fra hele Norden deltager i festivalen, der finder sted i Allinge på Bornholm. Blandt hovedattraktionerne er det svenske Tyst Teater, et professionelt teater for både døve og hørende, som hører under Svenska Rigsteatern. Desuden det danske rockband, 18 Hands, der spiller på tegnsprog, det eneste af sin slags i verden. Det består af fem døve og fire hørende.

Festen fortsætter i Danmark
*Trods konkurrencen fra VM i fodbold er Thomas Vinterbergs Cannes-belønnede film, Festen, på 17 dage blevet set af 55.000 danske biografgængere. Dermed skulle den være den mest sete danske film i år indtil nu, og besøgstallet har til stor glæde for de involverede parter haft en stigende kurve.
Filmen vises senere i en lang række lande, blandt andet USA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her