Læsetid: 2 min.

K'NYT

1. juli 1998

169 ville være forfatterelever
*Forfatterskolen har optaget otte nye elever, oplyser skolens rektor Niels Frank. 169 havde søgt ind. Eleverne er 22-31 år, og flertallet er prosaister. Forfatterne Kirsten Thorup og Lars Bukdahl er valgt ind i skolens bestyrelse, der desuden tæller Ulla Ryum, Hans Otto Jørgensen og Per Aage Brandt. Janus Kodal er formand, Vagn Steen revisor. Ursula Andkjær Olsen er valgt som elevrepræsentant. Skolen har eksisteret siden 1987.

Betaler afgift til sig selv
*Medlemmer af KODA, organisationen, der kræver penge ind for brug af ophavshaveres musik og tekster, skal nu betale 100 kr. om måneden, hvis de lægger deres egen musik ud på Internettet. Hvis der lægges mere end 10 minutters musik ud, stiger afgiften til 1.000 kr. KODA's jurist, Kasper Heine, hævder, det er den bedste og billigste løsning, idet medlemmerne senere får pengene igen - på linje med de penge, de får, når andre benytter deres værker. Afgiften er led i de store ophavsorganisationers forsøg på at få styr på anvendelsen af medlemmernes værker på Internettet. Man har nemlig ikke lov bare at lægge musik og anden kunst ud på nettet uden tilladelse eller overenskomst. Ikke engang på egen hjemmeside.

Anbefaler 140 mio. til billedkunsten
*Billedkunstudvalget vil foreslå, at statens støtte til kunstarten øges med 140 mio. kr., meddeler Politiken. Udvalget, der har Karsten Ohrt som formand, har kulegravet billedkunstens og kunstnernes forhold, og er i gang med at skrive betænkning. Det blev nedsat af daværende kulturminister Jytte Hilden i 1996. Karsten Ohrt udtaler som begrundelse, at billedkunsten kun kan hente penge fra Statens Kunstfond, mens teatrene og musikerne kan søge hos Teaterrådet og Musikrådet. Karsten Ohrt er direktør for Kunsthallen Brandts Klædefabrik i Odense.

Joao Gilberto på ny turné
*Bossa novaens ukronede konge, den 67-årige brasilianske guitarist og sanger, Joao Gilberto, har indledt en turné, der skal markere hans 40 års jubilæum som bossa nova-kunstner - og dermed genrens. Gilberto skabte bossa novaen sammen med den afdøde sangskriver, Antonio Carlos Jobim. Koncertturnéen indledtes i Miami i USA. Som slutnummer sang Gilberto et af hans og Jobims mest berømte nummer, Girl from Ipanema.

En i nakken til komponisterne
*Det Kgl. Teater har kasseret samtlige værker, som var indsendt til en konkurrence i anledning af Det Kgl. Kapels 550-års jubilæum. Ingen af værkerne opfyldte efter dommerpanelets opfattelse kvalitetsbetingelserne. Konkurrencen var udskrevet for nordiske komponister, og 22 havde afleveret partitur.

Aqua med på grønne koncerter
*Muskelsvindsfonden har præsenteret sit program for denne sommer på et pressemøde i Århus. I år deltager bl.a. det verdensberømte, danske band, Aqua, samt Sveriges svar på Thomas Helmig, Eric Gadd. D.A.D. og det gendannede Sneakers med Sanne Salomonsen er andre deltagere. Som tidligere optræder Jacob Haugaard som konferencier.

Europæiske operaer til Ålborg
*Nogle af Europas største operakompagnier, bl.a. Der Komische Oper Berlin, Den norske Opera, Moskva Kammeropera og Gdansk Statsopera, giver gæstespil i Ålborg i den kommende sæson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her