Læsetid: 2 min.

K'nyt

22. juli 1998

Italiensk pris til dansk film
*Filminstruktøren Anders Thomas Jensens novellefilm, Wolfgang har fået mere hæder, nemlig sølvbjørnen ved kortfilmfestivalen i Montecatini i Italien. Wolfgang var filmen, der var nomineret til en Oscar, hvorfor skuespillerne Stig Hoffmeyer og Frits Helmuth blev vist på lærredet for øjnene af den ganske filmverden med Jack Nicholson i spidsen. Andre medvirkende er Vera Gebuhr og Søren Sætter-Lassen.

Ny bog om danske dramatikere
*Dansklærerforeningen har netop udsendt en ny stak bøger til medlemmerne, og blandt dem er en af særlig interesse, nemlig en bog om ny dansk dramatik, redigeret af Anne McClymont og forfatteren Ib Lucas. Mens svenskerne kan bryste sig af internationale dramatikernavne som Per Olov Equist og Lars Norén, har der været mere stille om de danske. Men af McClymonts og Lucas' bog ses, at der efterhånden er kommet et helt 'hold' af danske kvalitetsdramatikere. De, som omtales, er: Peter Asmussen, Suzanne Brøgger, Nikolai Cederholm, Pia Juul, Line Knutzon, Jokum Rohde, Astrid Saalbach, Nikoline Werdelin, Kari Vidø og Morti Vizki.

Kunstfondens beretning
*Statens Kunstfonds beretning for 1997 foreligger nu. Det fremgår blandt andet, at antallet af livsvarige ydelser er blevet forhøjet og nogle af ulighederne mellem forskellige kunstarter er blevet udjævnet. Fordelingen ser nu sådan ud: Billedkunst har 93 ydelser - en
forøgelse på 20. Litteratur har 89 - ingen forøgelse. Tonekunst har 35 - en
forøgelse på 10. Kunsthåndværk, design og arkitektur har 40 - en forøgelse på 20, og film og teater har 18 - ingen forøgelse. Men fra 1998 er rådighedsbeløbet til film- og teaterudvalget forøget med 3,2 millioner, mens det rytmiske tonekunstudvalg har fået 800.000 kr. mere at råde over. Kunstfonden får desuden i 1998 en bevillingsforøgelse på arbejdslegater indenfor billedkunst og kunsthåndværk på knap fem millioner. Bevillingen bliver udbygget frem til år 2001 til i alt 20 millioner kroner.

De sidste bondestudenter
*Det norske tidsskrift
Syn & Segns redaktør Nils Rune Langeland lancerer i det seneste nummer en ny fortolkning af den meget fortolkede 68-generation. Han argumenterer for, at generationen var "de sidste bondestudenter" og de sidste thranitter i Norge." Thranitterne var den norske arbejderklasses første selvstændige bevægelse, der primært
bestod af landarbejdere.
"De er en forsinket hob af bondestudenter, som fejrer deres symbolske sejr over 'frons urbana' ved at tale dialekt, gå i busseronne og synge om bygden," mener redaktøren.

Posthum selvbiografi af Poul Ørum
*Kort før sin død i december 1997 havde forfatteren Poul Ørum færdiggjort fortsættelsen af sine barndomserindringer i Den magiske dimension. Drøm og selvindsigt hedder fortsættelsen, der nu udkommer på Lindhardt og Ringhof.
"Bogen skildrer en selvanalyse med en metode, der i den jungianske psykologi kaldes "aktiv imagination". I modsætning til almindeligt dagdrømmeri og fantaseren drejer det sig om en viljebetonet fremkaldelse i vågen tilstand af mentale (drømme)billeder og tilstande, der skal tjene til bevidstgørelse af ubevidste processer," skrev Ørum selv om bogen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her