Læsetid: 4 min.

Korsfareren

30. juli 1998

En af Informations første støtter, Arne Sejr, manden bag Studenternes Efterretningstjeneste og 'Blikkenslagerbanden', er død

NEKROLOG
Modstandsmanden, efterretningsagenten, forretningsmanden og én af Informations støtter i bladets første mange år, direktør Arne Sejr, er død 76 år.
Sejr voksede op i et konservativt, og stærkt nationalt sindet hjem i Slagelse. Han blev student i 1941 fra det lokale gymnasium sammen med bl.a. Erik Ninn-Hansen. Men mens Ninn-Hansen passede sine jurastudier efter at være kommet til København, forstærkede unge Sejr det illegale arbejde, han allerede havde indledt umiddelbart efter den tyske besættelse af Danmark den 9. april 1940. Han droppede det historiestudium, han var begyndt på.
I stedet udnyttede han sine oplagte organisatoriske evner i den produktion og distribution af illegale blade, han allerede startede i sin gymnasietid. Fra indsamling af illegale nyheder, dvs. nyheder, der ikke kunne komme igennem censuren, og militære efterretninger til publicering i illegale blade var springet ikke stort til den regulære efterretningsvirksomhed, han skabte med Studenternes Efterretningstjeneste (SE).
Bladet ekspanderede og udkom fra 1942 hver 14. dag - ialt med et samlet oplag på 2 millioner plus lejlighedsvise løbesedler. SE udviklede sig til et af de mest effektive organer i den efterretningstjeneste, der via Sverige - og second to none - måske var det vigtigste danske bidrag til den allierede krigsførelse.
I november 1941 var det paradoksalt nok den antikommunistiske Arne Sejr og SE, der organiserede protestdemonstrationerne mod samlingsregeringens tilslutning til Antikominternpagten, der var rettet mod Sovjet. Sejr organiserede, skaffede penge til illegalt arbejde, smuglede og stjal våben til modstandsgrupper - og blev eftersøgt af Gestapo.
Han blev arresteret i september 1943, såret under flugtforsøg og underkastet tortur. Alligevel lykkedes det ham at flygte under indlæggelse på et tysk feltlazaret og deltog i redningsaktionen for de danske jøder i oktober 1943, da mere samarbejdsvillige dele af den tyske besættelsesmagt valgte at lukke øjnene for aktionen.
I december samme år måtte han tage til Sverige, men var tilbage i Danmark i sommeren 1944 og igen i foråret 1945 for at reorganisere SE, der var ramt af arrestationer af en række nøglepersoner

Opgav studiet
Efter krigen opgav han definitivt sit studium, var med i hjælpearbejdet for modstandskampens ofre og arbejdede desuden som journalist for Kristeligt Dagblad og Nationaltidende, før han koncentrerede sig om en succesrig karriere som forretningsmand.
Han opgav dog ikke sin politiske mere eller mindre åbne virksomhed Med sit tilhørsforhold i den borgerlige del af modstandsbevægelsen blev han en aktiv antikommunist, der så røde spøgelser selv i Socialdemokratiet og overalt på venstrefløjen.
Arne Sejr var med i dannelsen af en række organisationer på højrefløjen som Atlantsammenslutningen, Frihed og Folkestyre, Kultur og Frihed og desuden aktiv i det daværende repræsentantskab for dette agtværdige dagblad.
Information var fra starten i 1945 til op mod slutningen af 1960'erne at betragte som en slags organ for den borgerlige fløj af modstandsbevægelsen - omend ikke altid lige pålidelig set med borgerlige øjne.
Vigtigst var, at Sejr opretholdt dele af netværket i Studenternes Efterretningstjeneste fra krigens tid. Det blev blot lagt død for en tid. Med udbruddet af Den kolde Krig 1947-48 og Danmarks tilslutning til Atlantpagten 1949 gik Sejr og hans gamle og nye yngre kammerater igen igang med deres virksomhed, nu rettet mod de potentielle indre fjender
Nu skete det i samarbejde med gamle venner i Forsvarets Efterretningstjeneste (FET), der var blevet reorganiseret i 1950, og primært via dens souschef kommandør P.A. Mørch - veteran fra modstandskampen.
Aktiviteten bestod bl.a. i registrering og udspionering af lovlig politisk virksomhed og desuden af såkaldte -'sorte operationer', som FET ikke selv kunne eller ville udføre - og som derfor var ulovlige.
Arne Sejr var organisatoren af disse aktiviteter og i stand til at skaffe midler til finansiering i det store erhvervsliv. De blev udført gennem, hvad der i den interne jargon blev kaldt 'Firmaet' - uden at chefen for FET, oberst Lunding var orienteret, før det blev nødvendigt i 1963.

Ulovlig aktivitet
Det var til gengæld skiftende socialdemokratiske forsvarsministre, der accepterede denne ulovlige aktivitet.
Hvor omfattende den egentlig var, vides ikke. Men i februar-marts1976 kunne Information - bl.a. i en slags selvopgør med sin koldkrigsfortid - afsløre, at det var Sejrs organisation, der gennem måneder i efteråret 1958 leverede dette blad de oplysninger om det interne opgør i Danmarks Kommunistiske Parti, der førte til sprængning, Aksel Larsens eksklusion og dannelsen af SF.
Sejrs gruppe - 'blikkenslagerbanden' - gennemførte i det efterår ulovlige aflytninger af DKP'erne, folketingsmand, fhv. minister Alfred Jensen og hans kone Ragnhild Andersens lejlighed i Vestersøhus. Oplysningerne herfra om det interne opgør gik via mellemmænd til Informations journalister og videre til en undrende og spændt offentlighed.
Det endelige resultat - dannelsen af SF og dets store vælgertilslutning i 1960 - har næppe været det ønskede.
Arne Sejr var en idealistisk-dristig modstandsmand og pionér under den tyske besættelse af Danmark. En glimrende organisator og efterretningsmand, der i efterkrigstiden fortsatte sine hemmelige aktiviteter både i gråzonen mellem lovligt og ulovligt og helt ovre i det ulovlige - med stiltiende, officiel godkendelse fra højeste sted og med kontakt til CIA.
Han blev en fanatisk énøjet korsfarer, der i forsvar for demokratiet brugte ulovlige og udemokratiske metoder, som demokratiet skulle bekæmpe. En mand, der gradvis mistede følingen med sin tid og udviklingen. Han blev hængende i sin fortid.
Arne Sejrs indsats 1940-45 var beundringsværdig. Det var dele af hans aktiviteter i efterkrigstiden - 'de sorte operationer' - ikke. Men som en sand efterretningsmand tog han sin viden om deres virkelige omfang med sig i graven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her