Læsetid: 7 min.

KULTUR i ugen

9. juli 1998

Af LISBETH BONDE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ALLAN DE WAAL,og ANDERS BEYER

UDSTILLING
*K.R.H. Sonderborg viser udstillingen SPOR/SPUREN. Sonderborg anskueliggør skønheden, men også gruen og rædslen ved den industrialiserede verden, som han nu har oplevet i 75 år. Maskiner, højspændingsledninger, broer og kraner går igen som spordannelser i hans værker.
Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder. Åbner på sø. Dagl. 10-17. Til 6. sep.

*Natura - nordisk landskabsmaleri er en udstilling med en bred vifte af danske og nordiske malere, heriblandt Niels Winkel, Søren Birk, Svend Engelund, Sv. Havsteen-Mikkelsen, Ingálvur av Reyni, Trondur Patursson, Frans Widerberg m.fl.
Åbner på lør. 13-17. Charlottenborg, Kgs. Nytorv. Dagl. 10-17, on. 10-19. Til 23. aug.

*Spaces of Welfare hedder den unge, spanske skulptør og installationskunstner Mau Monleóns nye udstilling, hvor det danske velfærdssamfund bliver konfronteret med et fattigt, kriseramt område uden for Valencia.
North Gallery, Nørreg. 7c, Kld., Kbh. Åbner i mor. 17-20. Til 25. jul.

*COBRA - 50 år præsenterer COBRA-gruppens frembringelser. Det er den samme store udstilling, der tidligere på året blev vist i Arken med værker af Jorn, Else Alfelt, Ejler Bille, Sonja Ferlov, Egill Jacobsen m.fl. samt de til bevægelsen knyttede udenlandske kunstnere. Til 30. aug.

*Arkens sommersatsning hedder 'Dada - et kunstoprør'. Her kan ses arbejder af Kurt Schwitters samt hans søn Ernst Schwitters samling af europæisk kunst fra 1914-80 med navne som Picasso, Arp, Kandinsky, Klee, Miró og Ernst. Udstillingen tegner et billede af kunsten i 20'erne og 30'erne, og scoopet er Schwitters store indfoldede skulptur-installation 'MERZ-bau', der blev et helt program for mellemkrigstidens kunst.
Samtidig er åbnet en lille udstilling med ny brugsdesign af Ole Jensen, Tora Urup, Ursula Munch-Petersen og Inger Louise Bach, der har designet for Royal Copenhagen.
Arken, Ishøj. Ti.-sø. 10-17. Til 13. sep.

*Georg Baselitz - maleri og grafik - er en udstilling, sammensat af Baselitz, hans assistent og William Gelius fra Ribe Kunstmuseum og dækker perioden 1985-98. Værkerne glider alt andet end lydløst på plads mellem samlingens faste stykker. Dertil larmer det stadig for meget i den efterhånden ældre, vilde kunstners billed-univers.
Ribe Kunstmuseum. Dagl. 11-17. Til 30. aug.

*En hymne til Irland hedder fotokunstneren Kirsten Kleins nys udgivne bog i forbindelse med udstillingen af hendes drømmeagtige landskabsbilleder fra Europas fattige mand i vest. Klein har fotograferet det barske Irland siden 70'erne, og fotografierne bevidner, hvilken stor billeddigter hun er. Man kan også se Erik Heides kraftfulde skulpturer, inspireret af keltisk kunst.
Sophienholm, Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 11-17, to. till. t. 21. Til 26. jul.

*Veksølund har traditionen tro åbnet med skulpturer indendøre og i haven. I år deltager 19 billedhuggere, bl.a. Ejler Bille, Ole Christensen, Henning Damgård-Sørensen, Wiig Hansen, Anita Jørgensen, Pontus Kjerrman, Christian Lemmerz, Bjørn Nørgaard, Bjørn Poulsen, Jørgen Haugen Sørensen m.fl.
Ti.-fr. 13-17, lø.-sø. 10-17. Til 13. sep. Kirkestræde 6, Veksø

TEATER
*Blue Heart Turnéteatret Out of Joint fra The Royal Court Theatre byder på to enaktere - 'Hearts Desire' som præsenteres som Alan Aykbourn krydset med Beckett, og 'Blue Kettle', som sammenlignes med en blanding af børneleg og edb-virus. (Se Inf.'s anmeldelse 11. juni)
Sommerscene 98 i Kanonhallen 9-12. juli kl. 20, lørdag dog kl. 17. Tlf. 35 43 20 21

*Lærkesange i Café Det Røde Hjerte. ProjektTeatrets sommercabaret i Bogense byder på Katinka og andre Sigfred Pedersen-viser og Nis Petersen-digte - og det er atter i år Agnethe Bjørn, der står bag den nordfynske udendørscabaret.
BogenseCabaret'en, Adelgade 44, 11-23. juli, ti-lø kl. 21, sø kl. 16. Tlf. 64 81 22 81

*Løvetur/retur Marionetteatret i Kongens Have byder på en ny forestilling om en løve i zoologisk have, der sover rævesøvn, da dyrepasseren låser buret... Birte Norst har iscenesat og Tina Møller har lavet dukkerne.
Marionetteatret i Kgs. Have, 14.juli-30 aug. hver dag kl. 14 og 15, undtagen mandag. Gratis

*For tiden Fem unge koreografer viser deres nyeste værker inden for dans og performance - Kamilla Wargo Brekling, der skabte koreografi til Kom De Bagfras 'Atlantes', samt Cecilie Sommer, Ida Leisner, Adelaide Bentzon og Erik Pold, der alle er nyuddannede fra School for New Dance Development i Amsterdam.
Kaleidoskop, Nørrebrogade, 15-17. juli kl. 20

KLASSISK
*Thyboe Klassisk eller rytmisk? Det er svært at sige noget om i projektet Den Tredje Vej, som præsenterer rytmiske komponister, der skriver for klassiske besætninger. De kan høre musik af Botschinski, Rømer, Thyboe, Lundin m.fl. Tivolis Symfoniorkester spiller, Frans Rasmussen dirigerer.
I aften kl. 19.30 i Tivolis koncertsal

*Rosenberg Vor Frue Kirke (Københavns Domkirke) arrangerer sommerkoncerter på lørdage i juli, august og september. Ved næste koncert spiller organisten Mikael
Wahlin fra Göteborg. På programmet står musik af Rosenberg, Wahlin, Vierne, Alain, Duruflé og Jongen.
Lø. kl. 12 i Vor Frue Kirke

*Strauss Fra søndag den 12. juli til fredag den 4. august er der klassiske koncerter overalt i Vendsyssels kirker, herregårde og andre koncertsteder. Alt sker inden for rammerne af Vendsyssel Festivalen 1998. Ved åbningskoncerten spiller Apollo Chamber Orchestra fra London.
Der spilles musik af Richard Strauss, Elgat, Gershwin, Mozart og Mendelssohn-Bartholdy.
Sø. kl. 20 i Skagen Kirke. Yderligere oplysninger hos Bente Schou tlf. 98480019. www. vendsysselfestival.dk

*Brahms Den tyske Abegg Trio giver koncert i Nordby Kirke i forbindelse med Fanø Musikfestival. På programmet står Hans Werner Henzes Kammersonate, Beethovens Trio i Es-dur og Brahms' Trio i C-dur.
Ti. kl. 20 i Nordby Kirke, yderligere oplysninger hos arrangøren på tlf. 75 16 44 29

*Ligeti Louisiana præsenterer tre af vore bedste musikere: Violinisten Christina Åstrand, hornisten Jacob
Keiding og pianisten Per Salo. Sammen spiller de Beethovens Sonate for horn og klaver op. 17, Stravinskys Duo Concertante for violin og klaver, og Ligetis Horntrio.
On. kl. 19.30 i Louisianas Koncertsal

ROCK
*Sanne Salomonsen, rock-divaen med en svaghed for jazz, viser sin spændvidde som gæst hos Chris Minh Doky, der også får selskab af saxofonlegenden Randy Brecker.
Pumpehuset, i aften, kl. 21

*Master Fatman, the king of kitsch, diverterer med sin specielle udgave af easy listening. Hype eller hybrid? Svaret fås måske i Pumpehuset, fredag, kl. 21

*Grøn koncert ruller igen. Årets udgave af den bryggerisponsorerede rockkaravane rummer lidt for enhver smag. 80'er-rockflagskibet Sneakers stævner ud igen for en kort bemærkning, Aqua skal bevise, at de kan andet end sælge plader, svenske Eric Gadd skal bekræfte os i, at svenskerne laver mere gnidningsfri pop end de fleste, og D:A:D kan meget vel godt hen og blive det rockmusikalske gidsel på en plakatsøjle, hvor genkendeligheden altid har taget sig pænest ud.
Storebæltsvej, Esbjerg fre; Dyrskuepladsen Odense, lør; Vestereng Århus, søn; alle dage 14.00-22.00

JAZZ
*Marilyn Crispell amerikansk pianist af eksperimenterende type, møder to danske jazzkvinder - Marilyn Mazur og Lotte Anker.
Rundetårn fre. kl. 20.30

*John Tchicai er solist, dels med kvartetten Strange Brothers, dels med Copenhagen Art Ensemble.
Copenhagen JazzHouse lør. kl. 21.30

*John Tchicai igen, nu i duo med den unge danske pianist Jonas Müller.
Frederiks Bastion, Refshalevej søn. kl. 16

*Abdullah Ibrahim med trio og koret Ladysmith Black Mambazo medvirker i South African Nights ved den 10. internationale jazzfestival i Århus fra 13. til 18. juli.
Musikhuset Aarhus tir. kl. 21

Etcetera
*Sandskulpturfestival Otte sandskulpturer har rejst sig ud mod Roskilde Fjord og markerer forskellige kapitler af Roskildes historie. Det er fortrinsvis den nordiske mytologi, der har fået en form i det forgængelige materiale.
Vikingeskibshallen, Roskilde. Åben hele juli måned frem til 2. aug. fra kl. 10-20 hver dag

*Nationalmuseet Fra denne weekend er der offentlig adgang til det nye set-up Drømmen om det 20. århundrede - en kulturhistorisk udstilling om drøm og virkelighed gennem de sidste 100 år. Ved åbningsreceptionen fredag aften spiller Ib Glindemanns orkester for et indbudt publikum. Så Danmarks Oldtid - pas på swinget!
Nationalmuseet, til 1.nov., ti-sø. 10-17

*Arkitekturcentret Gammel Dok - drømmende og realistiske luftfotos. Førstnævnte af Jan Kofoed Winther (til 16. aug.), sidstnævnte af gruppen Entasis (til 2. aug.) - bl.a. den nye indgang til Zoo i København og tegninger til tre præmierede enfamilihuse i parcelkonkurrencen for nylig.
Gl. Dok Arkitekturcenter, alle dage 10-17

DE MINDST RINGE
*Ny Carlsberg Glyptotek 'Tiden før fremtiden'. Raffael Rheinsberg er en tysk installationskunstner, der blandt andet finder ting, som samfundet har kasseret. Heraf skaber han en række installationer, der kommenterer
livet, tiden og historien på
de steder, hvor han gør sine fund. Han viser i 40 'montrer' ting, som han har fundet og indsamlet ind i det moderne Grækenland og leverer hermed samtidig en nutidig kommentar til de udstillede genstande og kunstværker fra Middelhavsområdet fra museets traditionelle samling.
Dantes Plads 7, Kbh. Tirsdag-søndag 10-16. Gratis adgang onsdag og søndag. Til 27. sep.

*Nikolaj Plads 'Eskapisme' er en forførende Land Art-installation, der giver en naturoplevelse et helt uventet sted. Roen breder sig, mens byen intetanende flintrer afsted under én. Dette poetiske stillads er opstillet af Land Art-kunstneren Mikael Hansen. Prøv det!
Nikolaj Plads. Installationen er åben døgnet rundt. Til 30. aug.

*Grønnegårds Teatret Lars Knutzon er knusende morsom i sit forsinkede Elvis-outfit med blå læderbukser, for store bakenbarter og Bangkok-guldur. Resten af forestillingen er imidlertid kun en halvhjertet modernisering af Molières gamle stykke.
Den Adelsglade Borger.
Kunstindustrimuseets Have. Til 24. aug.

*Vejle Museum Håbløs fortid? - Oplev 1970'erne og parcelhuset, hedder en udstilling. Vejle Museum har genskabt 1970'ernes parcelhus, der fremstår, som om familien lige var ude et smut.
Bilen og minicyklerne holder stadig i carporten, og indendøre kører fjernsynet og radioen. Teenageværelset med ABBA-plakater, det lortebrune soveværelse, og stuens okseblodsfarvede sofaarrangement - med samt oliekrise, Fremskridtspartiet, der kører i baggrunden i medierne.
Vejle Museum, Flegmade 2, Vejle.
Tirsdag-fredag kl. 13-16. Lørdag-søndag kl. 11-16. Til 6. dec.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her