Læsetid: 7 min.

KULTUR i ugen

2. juli 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,JESPER JUUL JENSEN,ANNE M. CHRISTENSEN og TORBEN BILLE

UDSTILLING
*Tiden før fremtiden
Raffael Rheinsberg er en tysk installationskunstner, der bl.a. finder ting, som samfundet har kasseret. Heraf skaber han en række installationer, der kommenterer livet, tiden og historien på de steder, hvor han gør sine fund. Til udstillingen har han samlet ind i det moderne Grækenland, og har skabt en nutidig kommentar til de udstillede genstande og kunstværker fra Middelhavsområdet fra museets traditionelle samling.
Åbner i dag. Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Pl. 7, Kbh. Ti.-sø. 10-16. Gratis adgang ons. og søn. Til 27. sep.

*Duane Michaels Salute, Walt Whitman & Other Recent Works viser den amerikanske fotopioners seneste arbejder. Denne tidlige igangsætter af det iscenesatte fotografi skaber drømmerier med sin linse på en spektakulær og lavmælt måde. I sin seneste serie leverer han en hyldest til såvel Walt Whitman som til dennes homoseksualitet.
Fotografisk Center, Gl. Strand 48, Kbh. Åbner på lør. Ti.-sø. 11-17. Til 2. aug.

*Territorier er en udstilling, skabt af fem unge billedkunstnere og en filosof fra Québec i Canada. De har overskredet deres egne landegrænser og indtager nu rummene på Museet for Samtidskunst. Her kan ses foto, installation, skulptur og objekt, der belyser begreber som territorium, kultur og identitet.
Palæet, Stændertorvet 3D. Roskilde, ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16, til 23. aug. Åbner på fre. 16.30-19.00.

*Drakabygget - Frihedens værksted viser intet mindre end "mesterværker", hvis man skal tro pressemeddelelsen. De er skabt af Lis Zwick, Jørgen Nash, Hans Oldau Krull, Carsten Nash, Mette Aare, Rama King Nash og Maria Struzik.
Tudsholm Have- og kunstcenter, Hvalsøvej 16, Kirke Sonnerup, Holbæk. Dagl. 11-17. Til 9. aug.

*Strøggalleriet
Galerie Bossky forlader hovedstaden sommeren over og residerer nu i Lønstrup mellem Løkken og Hirtshals. Første kunstner dér er conceptkunstneren Carsten Schmidt-Olsen, der viser robotmalerier, der er skabt af en robot fra Danmarks Ingeniørakademi.
Strandvej 47, Lønstrup. Dagl. 10-12 og 16-21. Til 16. jul.

*Dada
Selv om Arkens ny satsning hedder Dada - et kunstoprør, er der nu ikke meget dada, mere konstruktivisme og formel abstraktion at hente i den ellers yderst seværdige udstilling ved Sydkysten. Her kan ses arbejder af Kurt Schwitters samt hans søn Ernst Schwitters samling af europæisk kunst fra 1914-80 med navne som Picasso, Arp, Kandinsky, Klee, Miró og Ernst. Udstillingen tegner et billede af kunsten i 20'rne og 30'rne, og scoopet er Schwitters store indvendige skulptur "Merz", der blev et helt program for mellemkrigstidens kunst. Samtidig er åbnet en lille udstilling med ny brugsdesign af Ole Jensen, Tora Urup, Ursula Munch-Petersen og Inger Louise Bach, der har designet for Royal Copenhagen.
ARKEN, Ishøj. Ti.-sø. 10-17. Til 13. sep.

KLASSISK
*Sweelinck
Omkring det berømte Raphaëlis-orgel i Roskilde Domkirke afholdes en række koncerter. Efter orgel-restaureringen i 1991 har kirken hvert år afholdt en række koncerter med såvel danske som udenlandske solister. Ved næste koncert spiller organisten Kristian Olesen musik af Samuel Scheidt, Jan Pieterszoon Sweelinck og Heinrich Scheidemann.
I aften kl. 20 i Roskilde Domkirke.

*Beethoven
Tivolis Symfoniorkester spiller Beethovens Egmont Ouverture og komponistens Symfoni nr. 2, Jörg Widmanns Pas de deux, Ritual for to fløjter og orkester. Endvidere Dopplers Koncert for to fløjter. Heinrich Schiff dirigerer, til at varetage fløjtestemmerne hører vi Marianne Henkel og Andras Adorjan.
I morgen aften kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal.

*Lumbye
Der er Rebild Koncert med Aalborg Symfoniorkester. Orkestrets bidrag til Rebild-festlighederne er den unge pianist Nikolaj Koppels fortolkning af Gershwins musik. Under dirigenten Andrew Greenwood spiller symfoniorkestret musik af Gershwin, Kuhlau, Horneman og Lumbye.
I aften kl. 19.30 i Aalborghallen.

*Messiaen
Igen i år arrangerer Vestervig kirke en række sommerkoncerter. Ved den første koncert synger sopranen Anne Mette Balling sammen med organisten Anders Riber. På programmet står musik af Andriessen, Messiaen og Litaize.
Ti. kl. 19.30 i Vestervig kirke. Yderligere oplysninger på tlf. 97 94 16 85.

*Grieg
Den brasilianske pianist Christina Ortiz åbner dette års Fanø Musikfestival. Lidenskab, spontaneitet og charme. Sådan formidler Ortiz den brasilianske kulturarv gennem sin musik. Også ved denne koncert skinner den brasilianske musik igennem: Lorenzo Fernandez' Second Suite Brasileira spilles. Desuden Griegs Lyriske Stykker, Brahms' Sonate op. 5, og Chopins Sonate i h-mol.
Ti. kl. 20 i Nordby Kirke. Yderligere oplysninger om Fanø Festival: tlf. 75164429 eller 75161153.

*Bach
Organisten Jens E. Christensen har arrangeret syv sommerkoncerter i Vor Frelsers Kirke på Christianshavn. Ved den næste koncert spiller Jens E. Christensen Johan Sebastian Bachs
Clavierübung III. Teil. Orgelet, som Jens E. Christensen spiller på, er fra Poul-Gerhard Andersens Orgelbyggeri Aps.
Ti. kl. 20 i Vor Frelsers Kirke.

JAZZ
*Charles Lloyds kvartet og Charles Mingus Big Band er de første store navne i Copenhagen Jazz Festival, som begynder i morgen, men programmet rummer meget andet, end den fløde vi må nøjes med at skumme i denne oversigt, som kun dækker festivalens første del.
Cirkusbygningen søn. kl. 19.

*Mads Vinding er bassist i sin egen trio med Alex Riel og, ved denne lejlighed, den unge svenske pianist Esbjörn Svensson.
Copenhagen JazzHouse søn. kl. 21,30.

*Cassandra Wilson introduceres herhjemme ved en koncert, som foruden den amerikanske sangerinde præsenterer Radioens Big Band med Jim McNeely og Cæcilie Norby.
Cirkusbygningen man. kl. 19.
nJoe Zawinul høres med sine mange klaviaturer og sit Syndicate, der rummer flere tidligere medlemmer af gruppen Weather Report.
Copenhagen JazzHouse man. og tir. kl. 21,30.

*Thomas Clausen spiller duo med den finske vibrafonist Severi Pyysalo i forlængelse af en meget rost cd.
Copenhagen JazzHouse ons. kl. 21,30.

ROCK
*Kultbandet Phish har fem albums bag sig, hvor de i egne numre endevender og nyfortolker den amerikanske musikskat fra blues, country og rock til jazz og bluegrass. Koncerten er lidt af et scoop for Christianias Grå Hal - i USA spiller Phish ofte for et betydeligt større publikum.
To, Den Grå Hal, Christiania, Kbh.

TEATER
*Den Adelsglade Borger
Grønnegårds Teatret prøver i år kræfter med Molière og komedien om antihelten monsieur Jourdain. Catrine Telle har instrueret Lars Knutzon i den snobbede hovedrolle, og Nina Flagstad har skabt udendørsscenografien.
Kunstindustrimuseets Have, 3.juli-24.aug. Haven åbnes to timer inden forestillingen for picnicglade tilskuere.

*Gudindens genkomst
Tidsskriftet Faklen kaster sig nu også ud i åbenlyst teater, med en dionysisk forestilling, som "med sit radikale opgør med Kristendommen og en vis seksuel realisme kan virke anstødelig på nogle". Faklen lover desuden, at forestillingen hverken er inspireret af Ibsensk drama eller effektjagende performance, men til gengæld er tidløs kultisk.
Kongens Have (ud for Landemærket) 4., 5., 25., 26. juli samt Mølleparken i Århus 11. og 12. juli. Kl. 14 og 16.

*Manes Katalanske La Fura dels Baus har kultstatus i det internationale performancemiljø - teater som punk, techno, rave. Denne forestilling - et element i KIT's Sommerscene 98 - rendyrker teatralsk urkraft, samler sig om at udfordre og konfrontere publikums frygtforestillinger.
Kanonhallen, 1.-5. juli.

ETCETERA:
*Håbløs fortid? - oplev 1970'erne og parcelhuset. Vejle Museum har genskabt 70'ernes parcelhus, der fremstår, som om familien lige var ude et smut. Bilen og minicyklerne holder stadig i carporten, og indendøre kører fjernsynet og radioen. Teenageværelset med ABBA-plakater, det lortebrune soveværelse, og stuens okseblodsfarvede sofaarrangement - med samt oliekrise og Fremskridtspartiet, der kører i baggrunden i medierne.
Vejle Museum, Flegmade 2, Vejle. Ti.-f. 13-16. Lø.s-sø. 11-16. Til 6. dec.

DE MINDST RINGE
*En hymne til Irland hedder fotokunstneren Kirsten Kleins nys udgivne bog i
forbindelse med udstillingen på Sophienholm af hendes drømmeagtige landskabsbilleder fra Europas fattige mand i vest. Klein har fotograferet det barske Irland siden 70'erne, og fotografierne bevidner, hvilken stor billeddigter hun er. Man kan også se Erik Heides kraftfulde skulpturer, inspireret af keltisk kunst. På søndag kl. 15 kan man drikke Guiness og høre den irske troubadur fra gruppen Ashplant, Martin O'Hare, divertere med irsk folkemusik.
Nybrovej 401. Ti.-sø. 11-17, to. till. t. 21. Til 26. jul.

*William Wegmans humoristiske, iscenesatte fotografier af hunde er legendariske. Nu kan de og andre dele af hans fotografiske værk ses frem til den 16. august i Museet for Fotokunst. 'COBRA - 50 år' præsenterer COBRA-gruppens frembringelser. Det er den samme store udstilling, der tidligere på året blev vist i Arken med værker af Jorn, Else Alfelt, Ejler Bille, Sonja Ferlov, Egill Jacobsen m.fl.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Til 30. aug.

*Georg Baselitz - maleri og grafik er en udstilling, sammensat af Baselitz, hans assistent og William Gelius fra Ribe Kunstmuseum, og viser værker fra perioden 1985-98. Det larmer stadig meget i den efterhånden ældre, men uregerlige kunstners billedunivers.
Ribe Kunstmuseum. Dagl. 11-17. Til 30. aug.

*Bakken
Intet pirrer instruktørdebutanten Niels Olsen som at give publikum det modsatte af, hvad de forventer. Intelligent og pointerig 98-årgang, hvis grove og særdeles ukorrekte 'Færø-spanking' er en seriøs kandidat til titlen Årets Revynummer. En fornøjelse igen at kunne anbefale.
Cirkusrevyen 'I den grønne skov'. Til 29. aug.

*Tivoli Glassalen
Revyen har vellykket afpasset formatet efter det intime spillested; med sæsonens bedste hold sniger den sig efterhånden lige op over midten i den bedre ende af skalaen.
Glassalen. Til 1. sep.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her