Læsetid: 3 min.

'Kun med USA's magt kan FN-domstol fungere'

22. juli 1998

Det er urimeligt at betegne USA som arrogant og fjendtligt indstillet over for en FN-domstol, siger liberale amerikanske jura-eskperter efter isolationen i Rom

BOSTON - USA stod isoleret sidste fredag, da 120 lande vedtog at nedsætte en international forbryderdomstol på en konference i Rom. Men hvor virkningsfuld vil et tribunal være, dersom USA nægter at samarbejde med en fremtidig institution?
Det er et helt afgørende spørgsmål.
"Uden USA's militærmagt er det svært at se, hvordan en domstol kan arrestere f.eks. Slobodan Milosevic, den serbiske ministerpræsident," siger Alfred Rubin, folkeretsekspert og juraprofessor på Fletcher School of Law and Diplomacy i Boston, til Information.
"Under Dayton-aftalen blev de fem kontaktmedlemmer enige om at samarbejde med krigsforbryderdomstolen for Bosnien. USA kunne blot trække sig ud. Hvis et andet NATO-land fandt på at overtage USA's rolle i Bosnien, risikerer hele Atlantpagten at bryde sammen."
Så skarpt trækker Alfred Rubin situationen op.
Sammen med andre amerikanske folkeretseksperter som juraprofessor Ruth Wedgwood på Yale University stiller han sig tvivlsom overfor oprettelsen af en international forbryderdomstol, med et åbent kommissorium og en bred jurisdiktion, ud fra retsfilosofiske og pragmatiske grunde.

FN-tilhængere
Begge disse folkeretseks-perter er stærke tilhængere af FN og kan i amerikansk sammenhæng kaldes internationalister. De deler derfor på ingen måde politisk opfattelse med konservative Jesse Helms, formand for Senatets udenrigsudvalg og stærk modstander af en international domstol. Ikke desto mindre støtter Alfred Rubin og Ruth Wedgwood Clinton-regeringens afvisning af dét kompromis, som blev udarbejdet i Rom.
USA's hovedargument imod statutterne for den ny domstol var en frygt for, at stater med amerikanske tropper stationeret på deres territorium eller eventuelt under angreb subsidiært besættelse vil kunne bringe useriøse og politiske motiverede anklager mod USA og amerikanske soldater for domstolen om krigsforbrydelser.
"Vores europæiske allieredes afvisning af dette argument var irriterende og gav indtryk af moralsk bedreværdsfølelse. Clinton er ikke et gidsel af Helms i denne sag. Jeg kan garantere for, at et Senat med et flertal af demokrater ville være lige så skeptisk indstillet over for en international domstol af denne type som republikanerne," siger professor Wedgwood til Information.
"Det er urimeligt at betegne USA som arrogant og fjendtligt indstillet over for en domstol. Vi var fra starten tilhænger af domstolene for Bosnien og Rwanda. Udenrigsminister Albright har gjort en stort indsats for at etablere en permanent domstol."

Halsløst
For professor Rubin ville det være halsløst at lade en ikke-demokratisk valgt domstol have jurisdiktion over en demokratisk supermagts væbnede styrker.
"Med en sådan domstol ville USA straks tage alle sine militære forpligtelser rundt i verden op til revision," forudser han.
Rubin peger på en anden utilsigtet konsekvens.
"Efter Golf-krigen kunne general Schwartzkopf være blevet stillet for en krigsforbryderdomstol, eftersom han beordrede et bombardement af et militært kommunikationscenter i Bagdad, som viste sig at være et civilt beskyttelsesanlæg. Blot Irak bragte sagen for domstolen. Det ville lamme USA's mulighed for at gribe ind i fremtidige konflikter."
Begge eksperter beklager dybt, at den nye domstol i realiteten udhuler Sikkerhedsrådets autoritet og risikerer at skabe mere kaos end orden i det internationale system. De frygter, at dommerne vil tiltage sig for stor magt og f.eks. vende sig mod amnesti, et ofte anvendt instrument under to krigsparters forsoning.
"Domstolen kan blive en trussel mod international fred," siger Rubin.
"Det havde været bedre at starte med en relativ svag domstol og så udbygge jurisdiktion og bemyndigelse gradvist," mener Wedgwood.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu