Internationalt ekspertpanel vil lovliggøre salg af organer, men ideen
er ikke velkommen i Danmark
Verden over mangler der organdonorer. Derfor bør vi ophæve forbuddet mod salg af nyrer fra levende mennesker, mener et internationalt ekspertpanel.
I et brev til det seneste nummer af det medicinske tidsskrift The Lancet, skriver to af panelets engelske læger, at "vi har brug for bedre grunde end vores egen følelse af afsky," overfor tanken om salg af organer, hvis "vi skal afvise behandling af de lidende og døende."
Lægerne mener, at man ikke bør afskære fattige mennesker fra det, der meget vel kan være deres eneste måde at skaffe penge på.
Men tanken vinder ikke indpas i Danmark. Formand for Det Etiske Råds arbejdsgruppe om organdonation, Søren Holm mener, at "det er en utrolig dårlig idé".
"Det kan godt være, at man kan komme med et etisk argument, der siger at der ikke er så mange etiske problemer i det, som vi har gået og troet," indrømmer Søren Holm, der selv er læge og underviser i medicinsk etik på Københavns Universitet. Men systemet ville være uretfærdigt, da organerne ville gå fra fattige til rige, mener han.
Dansk modstand
Den økonomiske retfærdighed er netop det argument, der får The International Forum for Transplant Ethics til at gå ind for lovliggørelse af salg af organer, som eksisterer i en lang række lande:
"Hvis de rige selv kan bestemme, at de for sjov vil kaste sig ud i farlige sportsgrene eller farlige jobs for høje lønninger, er det svært at se, hvorfor de fattige, som tager mindre chancer for en større fortjeneste ved at sælge deres nyrer - måske for at redde slægtninges liv, eller for at trække sig selv ud af fattigdom og gæld - skulle være så fejlinformerede, at de skal beskyttes mod dem selv " skriver de to læger.
Men hvor stopper argumentet, spørger Søren Holm:
"Det kunne jo også være, at det for den enkelte ville være rationelt, at sælge sig som slave, men det får de færreste til at foreslå genindførelse af slaveriet," siger han.
Søren Holm har også svært ved at forestille sig, at et eventuelt marked for nyrer kan kontrolleres, som den internationale forsamling af læger, filosoffer og advokater ellers forestiller sig det:
"Vi udbytter jo Den Tredie Verden på mange forskellige måder. Hvorfor skulle det her så vise sig at være anderledes?" spørger han.
Europarådets nye Bioetikkonventions forbud mod køb og salg af organer forhindrer, at ideen umiddelbart skulle finde fodfæste i Europa.
"I andre dele af verden, hvor man ikke synes det er så slemt, kunne man godt forestille sig, at det kunne risikere at ske, hvis der ikke lægges eksternt pres på dem," spår Søren Holm.
Det Etiske Råd har endnu ikke taget stilling i sagen om salg af organer, men arbejdsgruppen om organdonation vil til efteråret redegøre for sine overvejelser.