Læsetid: 2 min.

Lewinsky-sag kommer ubelejligt for republikanerne

30. juli 1998

Oppositionen helst fri for at udfordre præsident Clinton på et spinkelt juridisk grundlag

BOSTON - Demokrater og republikanere venter med bange anelser på at modtage en rapport inden længe fra særundersøger Kenneth Starr om præsident Bill Clintons påståede ulovlige adfærd i forbindelse med afsløringen af hans forhold til Monica Lewinsky, den tidligere erhvervspraktikant i Det Hvide Hus.
Republikanerne, som har flertal i begge Kongressens kamre, skal tage stilling til om rapportens indhold berettiger en rigsretssag, som ifølge forfatningen finder sted i Senatet.
Det bliver formand for det juridiske udvalg i Repræsentanternes Hus, Henry Hyde, der skal arrangere arbejdet og som sender rapporten videre til plenum med en anbefaling om enten at anlægge rigsretssag eller frafalde.
"Gud forbyde, at Starr sender en rapport over til os," sagde Hydes juridiske rådgiver onsdag til The New York Times i en antydning af, hvor uoverbeviste og nervøse republikanerne er omkring sagen.
I forventning om at det usandsynlige vil ske, har Hyde i de seneste måneder samlet et hold juridiske eksperter og undersøgere, der skal hjælpe ham og udvalget gennem de mange forfatningsmæssige skær, som en eventuel rigsretssag uundgåeligt vil støde på.
Nu da Monica Lewinsky og hendes moder er blevet lovet fuld immunitet mod strafforfølgelse til gengæld for at sige sandheden, synes muligheden for, at Hyde og hans stab skal bruge hele efteråret på en rigsretssag stigende.
Det kan blive lidt af et mareridt for republikanerne, som helst er fri for at udfordre en siddende og yderst populær præsident i en sag på et så spinkelt juridisk grundlag og endda kort inden midtvejsvalget i november, hvor demokraterne vil forsøge at vinde et flertal i

Repræsentanterne Hus.
Men også demokraterne har grund til at bekymre sig.
"De vil løbe så hurtigt, som tøjlerne kan holde, når præsidenten på et eller andet tidspunkt bliver nødt til at afgive sit vidnesbyrd," siger Stuart Rosenberg, en analytiker af kongresvalg til Boston Globe.
Dette indtryk blev forstærket af Clintons tidligere stabschef Leon Panetta. "Præsidenten bliver nødt til at afgive en forklaring til det amerikanske folk. Kun dét vil redde hans stilling," sagde han til tv-stationen CNN.
Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Richard Gephardt, var langt mere tilbageholdende med sin kommentar. "Jeg har altid troet, Clinton vil gøre, hvad han lovede - at samarbejde fuldt ud."
Denne udtalelse kan næppe andet end tolkes som en opfordring til præsidenten om at gøre rent bord og fortælle hele sandheden, også selv om det kan blive en yderst pinlig affære, ikke mindst for hans familie og renommé.
Som New York Times skriver i en leder onsdag:
"Hvis Clinton kan få lettet på sin samvittighed, slipper han for videre tiltale og så er der ingen grænser for, hvad han kan udrette i sine sidste 29 måneder i Det Hvide Hus."

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her