Læsetid: 6 min.

Den lille mand og radiorevolutionen

6. juli 1998

Radio banede vejen for det 20. århundredes elektroniske medierevolution - historien er tæt på at gentage sig på Internettet

NETRADIO
Takket være en teknologi, der hedder microbroadcasting, kan enhver amerikaner (og på Internettet er det vel også os) i dag for 600 dollars starte sin egen radiostation. En microbroadcaster er en komplet radiosender på størrelse med en skotøjsæske, der bestilles via Internettet. Det er naturligvis ulovligt at gå i luften uden tilladelse, og the Federal Communications Commision (FCC) har i de seneste år haft travlt med opspore og nedlægge de utallige piratstationer, der er opstået i klædeskabe rundt omkring efter microbroadcasterens sejrsgang.
Den 26 marts 1997 startede den 36-årige græsrodsidealistiske Joseph Ptak ved hjælp af en microbroadcaster radiostationen KIND Radio i San Marco i Texas. Ved naboers og venners hjælp lykkedes det Ptak at sende 24 timer i døgnet. KIND gik imod den kommercielle mainstream og lavede engageret nærradio.
Radio KIND blev en lyttersucces, og stationen kom senere til at spille en vigtig rolle under lokalvalg, hvor græsrodspolitikere angiveligt med succes benyttede stationen som springbræt til vigtige poster i det lokale politiske liv.
Men før det kom så vidt, skulle Ptaks skotøjsæskeradio gruelig meget igennem. Allerede en uges tid efter debuten i æteren, fik FCC et praj fra San Marcos politi om, at der var "ugler" i den lokale æter. Ved hjælp af et pejleapparat fandt FCC Joseph Ptaks hus i udkanten af byen, lokaliserede "skotøjsæsken" og beordrede Ptak at stoppe sin radiovirksomhed øjeblikkeligt.
Det nægtede Ptak, og den efterfølgende retssag gav ham overraskende medhold med henvisning til konstitutionens bud om ytringsfrihed. Radio KIND er således i dag et lovligt indslag i San Marcos æter, men det væsentlige i denne artikels sammenhæng er, at Ptak, mens truslen om lukning stadig var overhængende, tog et lille, men grænseoverskridende skridt i kampen for sin truede hobby.
Han lagde sin døgnradio ud på Internettet, og siden har hele den opkoblede verden kunnet lytte med.

Nærmest FM
Mere end 100 års udvikling på radioområdet - fra Marconis patentansøgning i 1896 over radiotransmitterede rumekspeditioner til Stephen Dunifers microbroadcaster - synes i løbet af få år at være blevet overhalet indenom på Internettet. Enhver, der har adgang til en computer og Internettet, kan i dag med lidt tålmodighed og en syg moster (det er ikke radio, hvis ikke der er en lytter) lave sin egen verdensomspændende radiokanal. Alt, hvad man skal bruge af programmer og know-how, findes derude på nettet.
Softwarefirmaerne Realplayer.com og Streamworks har markeret sig som de to største bejlere til et potentielt verdensomspændende marked for programmer og teknologi, der forvandler en computer til et kombineret radio og tv-apparat. Internet-tv er stadig på kravlegårdstadiet og bliver formentlig dér, indtil internetbrugerne får adgang til båndbredde svarende til kabel-tv. På lyd/radiosiden derimod er komprimeringsteknologien så fremskreden, at man (under gode modtageforhold) kan høre radio i en kvalitet, der er meget tæt på FM-radioens.
Det i forhold til klassisk radio bagvendte er, at brugere, ved hjælp af samme teknologi, med et snuptag kan lave deres egen radiostation. På Realplayer.coms hjemmeside kan man, foruden radio/tv-afspilleren Realplayer, (som blandt andet anvendes til modtagelse af Danmarks Radios online-produktioner) downloade programmet Basic Server, der forvandler brugerens computer til en sendestation for streaming-audio (lydfiler som modtagerne kan aflytte samtidig med, at de overføres på nettet). Ved hjælp af digitale optage- og redigeringsprogrammer, som er standardsoftware på de fleste multimediecomputere, er det herefter en forholdsvis smal sag at lave timevis af præfabrikeret radio - til glæde for syge moster Ellen. (Direkte radio - som den Joseph Ptak leverer på Radio KIND's hjemmeside, kræver at man investerer i en såkaldt real server.)

Egoistradio
Tusindvis af i forvejen etablerede radiostationer tilbyder i dag internetadgang som supplement til den æterbårne programflade, og internettets mulighed for interaktivitet har fået de mere dristige til at udfordre selve måden, man hører radio på. Radio MOI tilbyder således radioprogrammer, der på både indholds- og musiksiden er skræddersyet efter lytterens individuelle ønsker. Det svarer til, at man i en hel Giro 413-udsendelse hører Hvide Måge 17 gange, fordi det nu engang er den melodi, man har på hjernen. Teknisk er der ingen hindring, men radio på Internettet risikerer at blive en slags avanceret jukebox, hvor lytteren får sine ønsker igennem igen og igen, uden at vinde nogetsomhelst - med andre ord en slags egoistradio uden kollektiv gennemslagskraft. Radio MOI's logo er da også, karakteristisk nok, en lallende, selvglad gris.
Men man skal lige lure dén gris. Bladrer man lidt ned i arkiverne på MOI's hjemmeside, viser det sig nemlig, at "stationen" samarbejder med det tyske softwareselskab Fraunhofer, der har spillet en central rolle i udviklingen af den revolutionerende internetteknologi MPEG layer 3.
MPEG-teknologien, populært kaldet MP3, er en komprimeringsmetode, der reducerer en digital lydoptagelses størrelse til helt ned til en tolvtedel af originalen, vel at mærke, uden at lydkvaliteten er hørbart forringet. Ved hjælp af MP3-enkodere, der er gratis tilgængelige på nettet, kan man i hukommelsen på en almindelig hjemmecomputer lagre store mængder lydfiler (med f.eks. musik) i hvad der svarer til cd-kvalitet. Fraunhofer er i gang med at udvikle en teknologi, kaldet MPEG 4, der forventes i tilgift at gøre det muligt at overføre lyd i perfekt stereo og hi-fi kvalitet i streaming audio via Internettet.
Radio MOI er tilsyneladende mindre radiostation end camoufleret spydspids for Fraunhofers revolutionerende softwareprodukter. Når teknologien er helt på plads, vil det samtidig være fuldbyrdelsen på den revolution i det digitale lydforbrug, som Internettets profeter længe har varslet.

Kaos forude
For at nævne blot et par af mulighederne i det fagre nye lydunivers på Internettet:
*Pladeforretningen vil blive en saga blot, fordi et hvilket som helst stykke musik (efter MOI-princippet) vil kunne overføres via Internettet og spilles straks eller downloades med mindre motorisk anstrengelse, end det i gamle dage kostede at proppe en cd i stereoanlægget.
*Cd-samlingen ryger ud, fordi hundredvis af albums i MP3 eller MP4 format vil kunne rummes på en enkelt DVD-enhed.
*Årevis af radioudsendelser (fra f.eks. P1) vil kunne lagres på en enkelt server, hvorefter lytterne ikke behøver tjekke programtider, men kan høre et givent program når og hvor, det er belejligt.
*Afregning for musik og radioproduktioner kan ske ved mikrobetaling, dvs. minimale beløb, der automatisk trækkes på brugerens konto, når der overføres data.
Der er også mere problematiske aspekter på dagsordnen:
*Musikere vil kunne formidle deres produktioner uden om pladeselskaber.
*Ophavsret og indtjening vil være truet, fordi et værk eller en radioproduktion vil kunne spredes ukontrollabelt på Internettet.
*Radioannoncører kan se sig nødsaget til at betale publikum for at høre reklamer, fordi det digitale univers mangler sendefladens indbyggede lyttetvang.
Kanalerne - eller markedet om man vil - for lydprodukter står kort sagt over for et veritabelt kaos af juridiske og strukturelle problemer.
Af samme grund lagde softwareproducenterne, musikindustrien og radiobranchen i torsdags råd op på verdens første MP3-stormøde, der fandt sted i San Diego. Mødet blev transmitteret i lyd og billede via Internettet - dog kun for betalende netbrugere.
Begivenheden var sponsoreret af (grande surprise) Microsoft, der er på banen med sit eget produkt til internetbaseret radio- og tv-transmission: Microsoft Netshow.
På Internettet er der således stadig kun et museklik fra Joseph Ptaks idealistiske græsrodsradio til medie- og computermogulernes kassetænkning. Til dem, der i den sammenhæng undrer sig over, hvordan Joesph Ptak ene mand kan sende direkte, verdensomspændende radio 24 i døgnet, fra soveværelset i San Marco i Texas, uden at modtage fem flade øre i reklameindtægter, er der kun tilbage at sige: Klik ind og lyt.
Radio KIND sender live fra adressen http://www.geocities.com/SunsetStrip/Lounge/8311/frameset.html.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her