Læsetid: 2 min.

Livsglædens Liva

30. juli 1998

Café Liva fejrer divaens 100 år med en cabaret, der er så dansk, som den kan blive det

TEATER
Det kan næsten ikke blive mere dansk nede på Café Liva - med rød-hvide bånd og flag og lagkage til alle. Men hun har da også noget at fejre, den gamle skude, for navnesøsteren er rundet de 100 år, og derfor gi'r hun sit humør en gang lak...
Længe Leve Liva hedder bådens lille cabaretforestilling, og viserne holder den fint flydende - fra ABC-visen til I Dit Korte Liv og Glemmer Du? Viserne kædes sammen med ytringer fra teatralske personager, der gerne har villet åbne sig om netop deres personlige forhold til den store diva. Og disse tekster optræder som en række oplæste (og halvspillede) telegrammer om mindet af Liva - en lyrisk Sven Holm-messe, en historisk Jens Kistrup-analyse, en drenget John Bjørklund-scrapbogserindring.
Størstedelen af de øvrige tekster virker desværre så privat-patetiske, at der kommer noget lavloftet Giro 413-agtigt over forestillingen. Men det er selvfølgelig også så dansk, som det kan blive det.

Tindrende øjne
Men skuespillerne Camilla Einfeldt og Henning Sprogøe stråler. Deres engagement er uomtvisteligt, og Morten Kirkskov har instrueret dem med fin klarhed i de enkelte sange. Camilla Einfeldts ansigt forvandler sig igen og igen, fra det mest veloplagte til det mest udslidte, vittigst i sangen om Den Gamle Pige. Og Henning Sprogøe giver visen om La Garconne med tindrende øjne og en sjov omvendt-tolkning iført drag-boa og skudens rødeste kysselæber.
De agerer dog bedre, end de synger. Ingen af dem har klang eller volumen til at brøle sangene ud med den berømmede sårbarhed og rumlighed hos Liva selv - og visesangens svære balance mellem tale og sang knækker for dem. Instruktionen har måske villet have skuespillerne til at skabe en ny distance til de berømte refrainer, men resultatet er mest blevet afsnuppede tolkninger, der grænser til det vrængende.
På samme måde med pianisten Mads Strandgaards akkompagnement, der flere steder forlader den traditionelle ping-pong med sangerne for at jazze ud i tomt bulder. Så meget for dén ajourføring.

Det lettere borgerskab
Men skønt er da at lade sig rulle rundt på nostalgiens bølger i Nyhavnsbassinnet, sådan sammen med 'det lettere borgerskab', som Henning Sprogøe underfundigt karakteriserede de sveddryppende tilskuere ved bordene i den lummertvarme salon.
Her bliver der sunget med, for man kan vel sine Liva'er. Hvem kvinden med det borgerlige navn Olsen så egentlig var - kvinden bag berømmelsen og rygterne - det glider forestillingen let henover.
Her er der bare fødselsdagsjubel, når den er mest dansk: Længe leve livsglæden - eller var det løgnen?

*Længe Leve Liva - Liva Weel 100 år, en hyldest. Instruktion: Morten Kirkskov. Tekster: PH, Aage Stentoft, Jens Kistrup m.fl. Musik: Kai Normann Andersen, Bernhard Christensen m.fl. Café Liva i Nyhavn. Til 12. sep.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her