Læsetid: 4 min.

Løsladt Hamas-stifter: Kun Allah kan standse mig

2. juli 1998

Grundlæggeren af den palæstinensiske modstandsbevægelse fastholder hellig krig mod Israel: "Jøderne forstår kun magtens sprog", siger Sheikh Ahmed Yassin

GAZA - Siden han vendte hjem til Gaza natten mellem onsdag og torsdag i sidste uge har hans dagligstue været fuld af mennesker. Foran metaldøren til hans lille hus venter folk i en lang kø på at komme til at trykke en af hans kraftesløse hænder og placere et andægtigt kys på hans pande.
Grundlæggeren af den palæstinensiske modstandsbevægelse Hamas belønner sine gæster med et smil og en rullen med øjnene.
En medhjælper nærmer sig respektfuldt mesteren, vifter en formastelig flue væk fra hans hånd og retter med fingerspidserne på det hvide tørklæde, der dækker hans ludende hoved.
Den lamme Sheikh Ahmed Yassin, der er bundet til sin kørestol, nyder mere respekt end nogensinde blandt sine tilhængere.
I februar rejste han til Egypten for at gennemgå lægebehandling, og derfra drog han ud på et diplomatisk triumftog i regionen. Alle steder blev den røde løber rullet ud for den 62-årige muslimske leder, der blev modtaget næsten som Yasser Arafats ligemand.
Men selv hævder han, at han ikke ønsker at konkurrere med Arafat:
"Det var ikke min mening at blive væk så længe. Men mange lande inviterede mig, og jeg kunne ikke afslå. Jeg har ikke opnået noget for mig selv eller Hamas, men for hele vort folk, inklusive den palæstinensiske selvstyremyndighed," siger han i et interview med to franske journalister.
Hans samtalepartnere tilsagde ham "støtte på alle områder": politisk, moralsk og økonomisk. Men han vil ikke fortælle, hvor mange penge han har fået lovning på, og slet ikke hvad de skal bruges til.
De store beløb, det skulle dreje sig om - mange millioner dollar - affærdiger han med et smil: "Hvis man skulle tro pressen, er jeg blevet oliematador. Jeg vil ikke nævne tal; jeg har kun modtaget løfter."
Han bekræfter, at det omfattende sociale arbejde, som Hamas bygger sin styrke på, vil nyde gavn af pengene: "Det vil gøre det muligt for os at hjælpe martyrernes familier og finansiere andre velgørende institutioner."

Virker ikke i det skjulte
Sheikhen synes at være i glimrende humør og virker ikke udmattet trods den uafbrudte strøm af besøgende. Han udstøder endda en lille sardonisk latter, da interviewerne spørger til den faktiske diplomatiske immunitet, han i dag nyder fra de israelske myndigheders side.
Efter at have løsladt ham fra fængslet i oktober sidste år kunne den jødiske stat ikke nægte ham at vende tilbage. Takket være sit VIP-pas blev han ikke engang taget i forhør, da han krydsede grænsen mellem Egypten og Gaza ved Rafah. De israelske grænsebetjente nøjedes med at kontrollere hans ledsagere og bagagen.
"Kun Allah kan standse mig i mit arbejde," siger han.
Han frygter heller ikke længere Yasser Arafats politi: "Det betyder ikke noget, at de overvåger mig. Jeg virker ikke i det skjulte, men ved fuldt dagslys. Det, jeg siger i denne stue, kan jeg gentage overalt i verden."
Det lange ophold i udlandet har ikke fået ham til at moderere sine udtalelser. Han opfordrer stadig til Jihad, hellig krig mod Israel. "Jøderne forstår kun magtens sprog," siger han.
Men han nægter at svare på, om det er et taktisk valg eller udtryk for svaghed, når Hamas' væbnede gren, Ezzeddine al-Qassam, ikke har gennemført attentater i næsten et år.
"Jeg kan blot udtale mig på den politiske grens vegne. Kun de militære ledere kan besvare Deres spørgsmål; kun de ved, hvor og hvornår vi skal slå til."

Afviser Arafats forslag
Med hensyn til Hamas' politik i de selvstyrende områder går Sheikh Yassin ind for en afventende holdning. Han afviser Arafats forslag om lade bevægelsen indgå i en national samlingsregering: "Vi kan ikke sidde i en regering, der vil føre Oslo-aftalerne ud i livet."
Islamisternes forhold til den palæstinensiske selvstyremyndighed er som fangers til deres fangevogtere, siger han. Mere end 200 militante islamister, deriblandt flere indflydelsesrige ledere, befinder sig i øjeblikket bag lås og slå i Gaza, Ramallah og Jeriko. Det forhindrer ham dog ikke i at ønske et snarligt møde med Arafat: "Vi har mange ting at tale om. Vi må forberede os på en lang modstandskamp."
Han har kun hån til overs for tanken om et selvstændigt Palæstina efter en overgangsperiode.
"Den palæstinensiske stat blev allerede udråbt af PLO i 1988, og mere end hundrede lande har anerkendt den. Det er der ikke ændret noget ved. Det vigtigste er at gøre ende på besættelsen," siger han.
På ny fremhæver han, at han ikke stræber efter magten, i hvert fald ikke på kort sigt: "Vi konkurrerer ikke med selvstyremyndighederne." I stedet foretrækker han at vente på, at situationen forværres.

© 1998 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her