Læsetid: 2 min.

Lov om grøn strøm på vej

7. juli 1998

Energistyrelsen arbejder på en lov, der skal hindrer plat og hokus-pokus med miljø-el og sikre, at alle forbrugere er med til både at aftage og finansiere de vedvarende energikilder

Alle elforbrugere i Danmark skal købe en vis procentdel af deres strøm fra vindmøller og andre vedvarende kilder. Det er tanken i et lovforslag, som Energistyrelsen arbejder på, siger styrelsens vicedirektør, Knud Petersen, til Information.
Bortset fra storforbrugerne, som har fået ret til selv at købe strøm på det frie marked, bliver det i praksis det lokale elselskab, der skal købe strøm ind fra de vedvarende energikilder.
År for år skal procenten sættes op i overensstemmelse med den energipolitik, Folketinget har vedtaget.

Stop for plat
Med lovforslaget bliver der sat en stopper for den nuværende situation, hvor selskaberne selv bestemmer hvad de vil kalde grøn el.
"I dag har elselskaberne jo pligt til at aftage strømmen fra vindmøller. Derfor virker det lidt underligt, at nogle af dem kan slå sig op på at sælge det som grøn strøm," siger Knud Petersen.
Energistyrelsen har heller ikke tænkt sig at regne den allerede eksisterende vandkraft med, understreger han.
Siden nytår har Herning Kommunale Værker taget mod fem øre ekstra fra forbrugere, der vil have certifikat på, at de bruger strøm fra vindmøller, biogasanlæg eller affaldsforbrænding.
Og Novo i Kalundborg har købt billig strøm fra Barsebäck-ejeren Sydkraft med gratis garanti for, at den er fremstillet på et af de 120 vandkraftværker, som Sydkraft også ejer.
Den danske kvote til forbrugerne bliver sat så højt, at den svarer til alt, hvad der fremstilles med vedvarende energi i Danmark, og der er absolut ingen planer om at regne den allerede eksisterende vandkraft i andre lande med, siger Knud Petersen.
Formålet med loven er nemlig, at alle forbrugerne skal deles om at aftage - og finansiere - strømmen fra vedvarende energikilder.

Grønt marked
Med lovforslaget skal der laves et særligt marked for handel med miljøvenlig strøm.
Det kommer sandsynligvis til at ligne det system, der er ved at blive bygget op i Holland: Producenter, der leverer miljøvenlig strøm til nettet får udstedt et certifikat. Forbrugerne eller deres elselskaber skal så opkøbe en vis mængde certifikater som bevis på, at de har købt den påbudte mængde af "grøn strøm".
Igennem dette system skal forbrugernes penge kanaliseres hen til de producenter, der kan fremstille miljørigtig strøm effektivt og billigt. Hvis det virker, kan det afløse de nuværende former for offentligt tilskud til vedvarende energi i elproduktionen. Det miljøstyring via markedsmekanismen.
I praksis er det dog meget kompliceret at lave regler for dette nye marked, siger Knud Petersen.
For det første skal der fastlægges præcise kriterier for, hvad miljørigtig strøm er, og hvordan man dokumenterer, at den er lavet, før man får certifikat på det.
For det andet skal man sikre, at producenterne får penge i hænde til at lave nye vindmøller m.v. for Det er jo formålet med det hele.
Systemet skal også tilpasses til den internationale handel med strøm. Det kræver, at landene enes om fælles kriterier for miljøvenlig strøm og for handel med beviserne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu