Læsetid: 4 min.

Det lysner i Kenya - præsidenten fører VM

7. juli 1998

Alle med fjernsyn i Kenya ser VM.
Alle uden går på værtshus. Og ser fjernsyn. VM-feberen har ramt Kenya og forvandlet landet

NAIROBI - "Det er virkeligt et langt træk, Ebbe Sand tager her".
"Yes, indeed".
Alle med fjernsyn i Kenya ser VM. Alle uden går på værtshus. Og ser fjernsyn. VM-feberen har ramt Kenya og forvandlet landet. El-ledningerne opfører sig pludselig, som om de ikke bor i et u-land, og klokken halvfem hver eftermiddag ligner hovedstaden Nairobi noget, der har været udsat for kemiske stoffer. Byen er død.
Strømforsyningen har ikke været så stabil siden kolonitiden. Der er folk der mener, at selveste præsidenten her under VM har beordret suspension af de daglige strømafbrydelser. I begyndelsen af turneringen skete der nemlig dét, at universitetet i Nairobi gik i sort midt i en kamp. Sådan noget er farligt. Studenterne gik amok i gaderne, smadrede biler og plyndrede butikker. Strømerne kom uden strøm, men med geværer. Siden den aften har Kenya aldrig set lysere ud.
"Og bolden er ude til målspark."
"Yes, indeed."
Uanset hvor bolden er, så tager den hårdt på økonomien hos de kenyanske familier, der ikke ejer et fjernsyn. Ægtemænd køber bajere som aldrig før, for barer og restauranter kræver nemlig indkøb af mindst to øl pr. gæst, der kommer for at se fodbold. Og kenyanerne vil se fodbold.
"Sikke en chance her til nummer 10-trøjen og mååål igen!"
"Yes indeed."
"Åh nej - det var bare gentagelsen af det første mål..."
Under nogle nervepirrende dage var Kenya tæt på kun at få gentagelse og ikke andet på skærmen. VM så ud til at skulle slutte før VM i resten af verden. Den statslige tv-station, KBC, havde fundet på, at det ikke var nødvendigt at se så mange colaflasker og så meget bilolie i pauserne. Så de serverede Good Morning-tabletter mod hosten, Hedex-piller mod hovedet og Super Soft Velvex mod snottede næser. Da Danmark spillede mod Saudi Arabien stoppede de sågar kampen for at vise en kenyaner med rygsmerter få Salimina Sports-eliksir smurt på af konen, så han kunne sidde i sofaen og se fodbold uden smerter.
For de 700 udedanskere var det en rystende oplevelse. Det var det heldigvis også for Coca Cola og de andre sponsorer af VM. De gik til Canal France International, som truede med at slukke for de direkte transmissioner til Kenya. Aviserne ryddede forsiderne og skrev vrede ledere. Nationen var på vej i borgerkrig.
Så stoppede reklamerne.
"Og nigerianerne har kontrollen nu."
"Yes, indeed."
Danmark fører her 3-1, men nigerianerne er en tand mørkere i gløden end Laudrup og co., og det er dét, der tæller. Kenyanerne bryder sig normalt ikke om Nigeria - landet er bedre til korruption og bedre til fodbold. Men det er dog afrikansk.
"Se på 'terminator' Schmeichel Peter. Han er nervøs."
"Yes, indeed."
Kenyanerne dropper Afrika-solidariteten - alle fem afrikanske hold er ude af turnering. Brasilien bliver favorit. At Brasiliens træner udtaler, at Laudrup-brødrene bekymrer ham, ser ikke ud til at genere de kenyanske sportsjournalister. Siden 4-1- sejren over Nigeria kalder de konsekvent det danske hold for en "overraskelse, som må rejse hjem i kvartfinalen."
"Men det her er hvem? Åh, det er nummer 8-trøjen."
"Yes, indeed."
Nu er der nok nogle læsere, der gerne vil vide, hvem de to snakkehoveder er, der hele tiden afbryder. Lad mig afsløre, at det ikke er min fireårige søn og hans kenyanske legekammerat. Det er heller ikke Tarzan og Jane genopstået som fodboldkommentatorer. Det er de rigtige fodboldkommentatorer, som Canal France International har besluttet, at afrikanerne skal lytte til under kampene. Muligvis har de valgt dem, fordi de synes, at de lyder rigtigt afrikanske. De har et ordforråd, der ville slå sig, hvis det lå i en fodbold.
"Jeg kan se en brasiliansk spiller på banen. Jeg ved ikke, hvem denne spiller er."
"Yes, indeed. Jeg tror, at det er nummer 5-trøje."
Der er kenyanere uden humor. De skriver sure læserbreve til aviserne, fordi de føler, at de to kommentatorer bekræfter fordommen om, at afrikanere stadig lever og taler som Mowgli med aberne.
Men lydsiden af VM er ellers et stort hit i Kenya. Står du ved et tøjstativ i en butik og kigger på bluser, så kommer ekspedienten og spørger, om du vil have nummer 5-trøje eller nummer 8. Og spørger du, om blusen kryber i vask, svarer han: "Yes, indeed", og bryder hulkende sammen af grin.
"Og her kommer Laudrup Michael"
"Yes, indeed".
Det er Brian, der har bolden. Men det blev han desværre ikke ved med.
VM-feberen fortsætter i Kenya. Nu holder vi alle sammen med præsident Daniel arap Moi. Tænk, hvis han kan holde liv i strømledningerne gennem et helt VM. Det er en præstation på højde med at banke Brasilien.
Næsten umuligt?
Yes, indeed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu