Læsetid: 1 min.

Minister: Nej til importstop

11. juli 1998

Henrik Dam Kristensen opfordrer
i stedet fjerkræimportørerne til at være mere årvågne

Fødevareminister Henrik Dam Kristensen vil ikke stoppe importen af fjerkræ, der kan være inficeret med salmonella DT-104, som et flertal af Folketingets partier ønsker.
Ministeren mener ikke, at importen af fjerkræ udgør en sundhedsfare, der kunne berettige et importstop: "Opstår der en situation, hvor der er en stor sundhedsrisiko ved at importere et specifikt produkt, vil jeg selvfølgelig stoppe for importen. Men det har jeg ikke modtaget oplysninger, der tyder på," siger han.
I stedet opfordrer han importørerne til at være mere årvågne: "Det offentlige har et stort ansvar i denne sag. Men det kan ikke lade sig gøre at kontrollere enhver stump kød i de danske butikker. Derfor må importørerne også tage deres del af ansvaret og kræve, at de varer de køber er fri for salmonella DT-104 og andre uønskede ting."
Hvis man vil stoppe importen af visse fjerkræ-produkter fra andre EU-lande, kan det gøres med henvisning til sikkerhedsklausulen i de EU-regler, der regulerer området, vurderer fødevareministeriets jurister. Sikkerheds- eller beskyttelsesklausulerne gør det muligt at stoppe importen af bestemte varer, hvis der pludseligt viser sig et akut problem med dem. EU-kommissionen skal sidenhen tage stilling til om, importstoppet er ordentligt begrundet.
Sikkerhedsklausulen har været brugt i sager om vækstfremmere. Men ministeriet har valgt ikke at prøve dette i sagen om det inficerede fjerkræ.
Ministeren er kaldt i samråd for at forklare, hvorfor advarslen om DT-104 i fjerkræet tilsyneladende tog måneder om at komme ud til forbrugerne. Han erkender, at advarslen burde være kommet før.
"Prøverne med DT-104 blev taget som del af en undersøgelse af salmonella i Danmark. Ikke som del af den daglige fødevarekontrol. Men der burde nok have været bedre kommunikation mellem de to afdelinger," siger Henrik Dam Kristensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu