Læsetid: 3 min.

Nigeria i oprør efter Abiolas død

9. juli 1998

Den fremtrædende politiske fanges død af et hjerteanfald kort før sin forventede løsladelse mødes af voldsomme reaktioner i Nigeria og i udlandet. Militæret holdes ansvarligt

Politiet skyder i luften for at opløse den vrede folkemængde, efter at mindst 19 er døde under voldsomme demonstrationer. USA kræver alle politiske fanger i Nigeria løsladt nu. Landets militærleder Abdulsalam Abubakar opløser præsidentrådet og bebuder en tv-tale til nationen i dag.
Nigeria er i oprør efter nyheden om den politiske fange, oppositionspolitikeren Moshood Abiolas, pludselige død - officielt af et hjerteanfald - i fængslet i hovedstaden Abuja.
"I, der har dræbt Abiola, skal betale for hans død," lød protestråbene onsdag i forretningshovedstaden og havnebyen Lagos' gader. Demonstranterne holder militærstyret ansvarlig for Abiolas død, og både i dennes hjemby, Abeokuta, og i Nigerias næststørste by, Ibadan, var der bål og brændte bildæk i gaderne.
Moshood Abiola - der siden fængslingen i 1994 er blevet et symbol på kampen for demokrati i Nigeria - faldt om tirsdag aften midt under et møde med en amerikansk regeringsdelegation ledet af viceudenrigsminister Thomas Pickering.
Pickering sagde, at Abiola syntes at være i "god fysisk og psykisk form, da mødet startede."

Hostede og led
"Men han blev urolig og begyndte at hoste og bad om hostesaft. Så sagde han 'undskyld mig' og gik til toilettet, men han var endnu mere urolig, da han kom tilbage. Han spurgte om smertestillinde piller. Og så satte han sig på sofaen. Han var overvarm og bad om at få rummet afkølet. Han fjernede noget af sit tøj, og så begyndte han virkelig at lide," fortalte Pickering til nyhedsbureauerne.
Ifølge Pickering ringede de amerikanske embedsmænd efter en læge, som ankom mellem syv og ti minutter senere. I mellemtiden havde Pickering fingeren på Abiolas - på det tidspunkt - rolige puls.
"Men jeg er ikke læge, så jeg kunne ikke diagnosticere, men han var meget kold og meget urolig og i stor smerte. Og lægen sagde med det samme, at han skulle på hospitalet," sagde Pickering.
Han og de øvrige besøgende fulgte med Abiola til Nigerias præsidentklinik, hvor lægerne forsøgte at redde ham. Men halvanden time senere var han død.
Inden denne dramatiske afbrydelse handlede mødet mellem Abiola og amerikanerne om det nigerianske militærstyres betingelser for at sætte Abiola på fri fod. En løsladelse, som var ventet snarligt, fordi landets nye leder, general Abdusalam Abubakar, har iværksat en bølge af løsladelser af politiske fanger i et forsøg på at bringe det vestafrikanske land ud af sin internationale isolation.
Det var onsdag meningen, at Abubakar skulle have givet meddelelse om tidspunktet for Abiolas løsladelse. I stedet var han nødt til at meddele Abiolas død. USA sagde i går, at det er bydende nødvendigt med en frigivelse af alle politiske fanger, hvis Nigeria skal slippe ud af grebet fra de vestlige landes sanktioner. Ifølge Commonwealth' generalsekretær, høvding Emeka Anykoku er der 200 politiske fanger tilbage i Nigeria, efter at der tidligere på måneden blev løsladt 30

Militærets ansvar
For Abiolas familie er der ingen tvivl om, at militærstyret under alle omstændigheder er ansvarlig.
"Hans død skyldes enten manglende behandling i fængslet, eller også har de forgiftet ham. Hvad enten dødsårsagen er forgiftning eller et hjerteanfald, så har militærstyret skylden for hans død," sagde Abiolas datter Hafsat til Reuters Television.
Fra en samlet familie lød kravet således om, at en international gruppe læger skal obducere liget, og det støttede den amerikanske viceudenrigsminister Pickering, da han talte med journalister før han steg på et fly med kurs hjemad til Washington.
"Vi er meget positive over for det, og vi fik meget positive tilbagemeldinger, da vi talte med myndighederne om det," sagde Pickering, der "ikke havde grund til at tro, at Abiola døde af unaturlige årsager."
Det britiske udenrigsministerium meddelte, at det ville sende en kirurg til Nigeria. Det var ikke klart i går, hvordan en international obduktion af liget skulle kombineres med ønsket om at begrave Abiola allerede onsdag.
Abiolas død kommer blot en måned efter, at general Sani Abacha pludselig døde. Abacha var - indtil sin dødsdag den 9. juni - Nigerias militærleder. Det var ham, der satte Abiola i fængsel i 1994 for forræderi. Et forræderi, som bestod i at gøre krav på præsidentembedet efter at have vundet det aflyste valg i 1993. Også Abacha døde af et pludseligt hjerteanfald.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her