Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

29. juli 1998

EU-delegation mødes med Milosevic
*Torsdag mødes vestlige diplomater endnu engang med Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, i et forsøg på at finde en løsning på den stadig mere håbløse situation i Kosovo.
Det er EU's ledertrojka, der torsdag mødes med Milosevic. De seneste meldinger om kampe og serbiske overgreb på den kosovo-albanske civilbefolkning har skabt fornyet frygt for en ny Balkan-krig.
Der er dog ikke enighed om, hvordan det internationale samfund skal gribe ind. Rusland appelerede i går til, at lægge "afbalanceret pres" på begge konfliktens parter.

Tilliden til det offentlige daler
*Danske virksomheder vil ikke risikere, at deres lønmodtagere ender på sygehusenes ventelister. Istedet tegner stadig flere sundhedsforsikringer for de ansatte, skriver Berlingske Tidende, tirsdag. Hos Danica er der alene i første halvår af 1998 tegnet 60 procent flere sundhedsforsikringer end sidste år.
Et vigtigt incitament for virksomheder er ifølge virksomheden Mobilix blandt at tiltrække arbejdskraft. Her har man tegnet forsikring for samtlige 500 medarbejdere.
Socialdemokratiets sundhedspolitiske ordfører Lone Møller erkender, at udviklingen skyldes beklagelige ventelister på de offentlige hospitaler - hun vil dog ikke kalde udviklingen en falliterklæring for det offentlige system.

Svensk glyphosatforbud er forbillede
*De svenske myndigheder har på baggrund af dårlige erfaringer fra andre europæiske lande forbudt ukrudtsmidler, der er baseret på stoffet glyphosat - sprøjtningen efterlader forholdsvis høje mængder af glyphosat i kerner, ærter og bønner, hvis det bruges umiddelbart før høstning.
Glyphosat er det væsentligste aktivstof i blandt andet ukrudtsmidlet Roundup. På den baggrund opfordrer SF miljøminister Svend Auken til at følge svenskerne eksempel og forbyde anvendelsen af glyphosat-holdige midler i høstmodent korn og andre afgrøder.

Styrker trækkes hjem fra Østtimor
*Indonesien begyndte i går tilbagetrækningen af 400 tropper fra Østtimor, og ifølge den indonesiske hær vil ialt 1.000 landtropper forlade området i den nærmeste fremtid.
Tilbagetrækningen kommer efter tiltagende uro i området og kritik fra blandt andet EU og FN, der aldrig har anerkendt Indonesiens annektering af Østtimor.
Tilbagetrækningen skal ses som et forsøg på at skabe ro i området, men ændrer ikke ved Østtimors status eller opfylder kravet om selvstændighed.
Ifølge menneskerettighedsorganisationer har mindst 200.000 mennesker mistet livet i kampe mellem Østtimors oprørsbevælgelser og indonesiske styrker siden invasionen i 1975.

Vestligt diplomati advarer Burma
*Diplomater fra USA, EU, Australien, New Zealand, Canada, Japan og Sydkorea udtrykte i går bekymring for Burmas oppositionspolitiker, Aung San Suu Kyi, efter hun på femte døgn befinder sig i sin bil i protest mod, at hun ikke må mødes med sine partifæller udenfor hovedstaden Rangoon.
Samtidig blev der sendt en advarsel til militærstyret om ikke at lade situationen ekskalere.

Cambodjas opposition kræver omvalg
*Allerede før alle stemmerne var talt op efter søndagens valg, krævede Cambodjas to oppositionspartier i går omvalg.
Prins Norodom Ranariddh og Sam Rainsy fra henholdsvis det royalistiske parti Funcinpec og Sam Rainsy-partiet beskylder valgets umiddelbare 'vinder', Hun Sen, for valgsvindel og mener, der har været "alvorlige uregelmæssigheder" i visse regioner af landet. De to oppositionsledere truede samtidig med at boykotte samlingen af landets parlament, hvis ikke uregelmæssighederne ved søndagens valg bliver efterforsket.

Ny fusion skaber telegigant i USA
*De to amerikanske telefonselskaber Bell Atlantic og GTE besluttede tirsdag at fusionere. Dermed kommer de tilsammen til at kontrollere mere end en tredjedel af af USA's telefonmarked med 250.000 ansatte.
Handlen vurderes til at være 53 milliarder dollar værd - det svarer til omkring 360 milliarder kroner.

EU-sanktioner mod UNITA
*EU besluttede tirsdag at indføre sanktioner mod Angolas oprørsbevægelse UNITA, der beskyldes for at stå bag en massakre på 215 mennesker i den nordøstlige del af landet.
I sidste måned indførte FN's sikkerhedsråd enstemmigt sanktioner over for den højreorienterede oprørsbevægelse, som ikke har overholdt forpligtelser i en fredsaftale med landets venstreorienterede regering. Sanktionerne kan være et alvorligt slag mod bevægelsen, fordi dens internationale bankkonti bliver spærret, samtidig med at UNITA's diamanthandel forbydes.
Angolas regeringsstyrker ventes snart at indlede en offensiv mod UNITA med støtte fra Namibia og Den Demokratiske Republik Congo, sagde det sydafrikanske Institut for Sikkerhedsstudier tirsdag.

Målingsfejl på Barsebäck
*Under den årlige kontrol på a-kraftværket Barsebäck har man konstateret, at fire af værkets trykkontrolsmålere i turbinehallerne var for lavt indstillet. På den såkaldte INES-skala, der populært kaldes atomkraftens Richterskala, bliver problemet af Barsebäck-værket selv kategoriseret som niveau ét på en syvtrinsskala.
INES står for International Nuclear Event Scale.

Bakterier i maden er uacceptabelt
*Det er et skråplan at komme ind på, hvis vi som forbrugere accepterer multiresistente bakterier i fødevarerne.
Det siger læge og forskningsdiretør i Statens Serum Intitut, Niels Strandberg Pedersen i en kommentar til veterinærdirektør Erik Bisgaard Madsen fra Danske Slagterier, der til Aktuelt tirsdag siger, at hvis screeningen af 2.800 svinebesætninger viser, at mere end 200 besætninger er inficeret med DT 104, så "kan det være tidspunktet at kaste håndklædet i ringen".
"Forbrugerne skal under ingen omstændigheder acceptere multiresistente bakterier i fødevarer. Det er et problem, som vil brede sig med mindre bremsen bliver slået i overfor brugen af antibiotika i foderet til dyrene," siger Niels Strandberg Pedersen, der mener det er producenternes ansvar at producere bakteriefrit kød.

Rwandiske soldater sendes hjem
*De nye ledere af Den Demokratiske Republik Congos hær beordrede mandag rwandiske soldater, der hjalp med at vælte landets mangeårige leder Mobutu Sese Seko fra posten, til at rejse hjem. Det sagde en rådgiver for hærchefen i en erklæring læst op på tv.
Som et yderligere tegn på et stadigt mere køligt forhold mellem præsident Laurent Kabila og de rwandiske tutsier, der hjalp ham til magten i maj sidste år efter syv måneders væbnet aktion, takkede rådgiveren desuden den congolesiske befolkning for siden magtovertagelsen at have tolereret tilstedeværelsen af de fremmede tropper.

Minearbejdere truer med blokade
*Hundredvis af strejkende russiske kulminearbejdere truede tirsdag med at afskære landet for vigtige kulforsyninger ved at blokere den transsibirske jernbane og alle andre forbindelseslinjer i Ural-regionen, hvis ikke de øjeblikkeligt får løn.
Det har indtil nu været muligt at videreføre de vest- og østsibirske tog ad andre linjer, men minearbejderne har truet med også at blokere for disse tog, hvis ikke de modtager deres lønninger inden udgangen af måneden.
En sådan blokade vil fuldstændigt afskære den østlige del af Rusland fra de europæiske regioner af landet og vil blokere strategisk vigtige varer, som bliver transporteret med tog i Rusland.

Helveg går til modangreb
*Den amerikanske balkan-udsending, Richard Holbrookes udtaleleser om, at Danmark er et af hovedsæderne for indsamlinger til Kosovos Befrielseshær, UCK, er udokumenterede. Det siger den danske udenrigsminister Niels Helveg Petersen i en kommentar til blandt andet Dansk Folkepartis Peter Skaarup, der har krævet en politianmeldelse af indsamlingerne.
"Jeg må sige, at vi ved ikke, hvor Holbrooke har sine oplysninger fra. Vi har spurgt den amerikanske regering, og vi har ikke kunnet få dem bekræftet," siger Helveg til Ritzau.

Rusland vil bygge syv nye a-værker
*Den russiske regering har godkendt en plan om at bygge i alt syv nye atomkraftværker. Tre skal stå færdige inden årtusindskiftet og yderligere fire inden år 2010, skrev nyhedsbureauet ITAR-TASS tirsdag.
Ifølge Ministeriet for Atomenergi vil planen, der omfatter de syv værker, komme til at koste godt 126 milliarder kr. Ifølge TASS er målet, at 20-30 pct. af Ruslands energibehov skal dækkes af kernekraft mod 13 pct. i dag. Ifølge den omfattende plan skal ni ældre reaktorer tages ud af drift mellem år 2006 og 2010.

En forrygende flyvetur
*En flypassager på vej fra England til Milano kunne forståeligt nok ikke undvære en cigaret og brød under flyveturen rygeforbudet ved i smu at tænde en cigaret på toilettet. Uheldigvis for den sagesløse ryger gik røgalarmen i gang, og da flyet landede nægtede piloten at lade passagererne forlade flyet, før den skyldige havde meldt sig. Der gik 40 minutter piloten lod dem gå, uden at rygeren havde meldt sig. Bagefter måtte piloten overfor politiet forklare, hvorfor han aldeles grundløst havde tilbageholdt passagerne.

Lewinsky får immunitet
*Den tidligere praktikant i Det Hvide Hus, Monica Lewinsky, blev tirsdag lovet juridisk immunitet til gengæld for "hele sandheden" om hendes påståede seksuelle forhold til præsident Bill Clinton. Det skete samme dag, som den tidligere praktikant ifølge amerikanske medier indrømmede, at hun har haft et forhold til præsidenten.
"Som advokater for Monica Lewinsky har vi indgået en aftale i dag, hvor hun vil opnå fuld immunitet i denne sag til 1gengæld for hendes fulde og sande vidnesbyrd," sagde Lewinskys advokat Plato Cacheris. Det var under afhøringer af den særlige undersøgelsesdommer Kenneth Starrs folk, at Lewinsky sagde, at hun har haft et forhold til Clinton - men hun nægtede pure, at han ikke havde tvunget hende til at lyve om det. ve nægtet, at han nogensinde har bedt hende om at lyve om det. Hvis Lewinsky fastholder, at hun har haft et seksuelt forhold til Clinton, bliver det derfor hendes påstand mod præsidentens. Amerikanske jurister har dog hele tiden sagt, at påstanden om at Clinton har søgt at få Monica Lewinsky til at lyve om forholdet, er langt den mest alvorlige.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her