Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

18. juli 1998

Kommuner uden indvandrerpolitik
*De færreste danske kommuner har formuleret en politik for, hvordan de vil integrere de etniske minoriteter på de kommunale arbejdspladser. Ifølge en rundspørge, som Aktuelt har foretaget, har kun en ud af fire kommuner beskrevet, hvorledes indvandrerne skal sikres job på for eksempel rådhuset, i daginstitutionerne eller på kommunens plejehjem.

Skatteyderne betaler silikone-bryster
*Meget tyder på, at de 270 danske kvinder, der søger erstatning fra det amerikanske firma Dow Corning for dets defekte brystimplantater, ikke kan få samme erstatning som amerikanske kvinder med samme problem.
Dow Corning mener, at skatteydere i de enkelte lande skal være med til at betale regningen via de offentlige sundhedssystemer.
De ca. 270 danske kvinder, der søger erstatning fra det amerikanske firma for dets defekte brystproteser af silikone, vil kun acceptere fradrag i erstatningsbeløbene for de udgifter, som det offentlige har betalt ved at reoperere brysterne gratis. Det siger kvindernes advokat, Anders Boelskifte, til Ritzau.

Skoleledere flygter fra lærerforening
*Syv ud af ti skoleledere i Århus har det sidste halve år meldt sig ud af lærerforeningen for at danne deres egen fagforening, skriver Århus Stiftstidende. Udmeldelserne mærkes over hele landet, men intet sted har de været så massive som i Århus. På landsplan har kun hver femte skoleleder meldt sig ud Danmarks Lærerforening, mens det i Århus er syv ud af ti.
Skolelederne melder sig ud for at styrke deres egen fagforening, Danmarks Skolelederforening.

Prodi beder om tillid til reformer
*Den italienske ministerpræsident, Romano Prodi, anmodede fredag parlamentet om at få dets fulde tillid til at fortsætte nødvendige økonomiske reformer, forblive i ØMU'en og opretholde landets internationale prestige.
Prodi, der talte i parlamentets overhus, skal i næste uge igennem tillidsafstemninger i begge parlamentets kamre.

Storbritannien renser blod
*Den britiske regering meddelte fredag, at den ville rense lagrene af blod og blodprodukter, så offentligheden helt kan undgå "den teoretiske risiko" for at få den menneskelige variant af kogalskab (BSE) gennem blodtransfusioner.

Minister afviser fælles EU-straffelov
*Justitsminister Frank Jensen tager på nuværende tidspunkt afstand fra tanken om en EU-straffelov, som skal dæmme op for den omfattende svindel med EU-midler.
Det sagde Frank Jensen fredag efter et samråd i Folketingets Europa-udvalg.
Justitsministeren var kaldt i samråd, efter at det er kommet frem, at en otte-mands gruppe på bestilling af Europa-parlamentet og EU-Kommissionen har udarbejdet et lovudkast herom, der går under navnet "Corpus Juris". Det indebærer blandt andet etableringen af et fælles retsligt område i hele EU samt en fælles europæisk anklagemyndighed i Bruxelles.

Flere stofmisbrugere i fængslerne
*Stadigt flere indsatte i fængslerne er stofmisbrugere, og problemet gælder for over halvdelen af de kvindelige indsatte, viser ny statistik fra Kriminalforsorgen. Andelen af indsatte, der benytter narkotiske og euforiserende stoffer - herunder hash - har været jævnt stigende fra godt en fjerdedel for 10 år siden til hele 36 procent i 1997.

Ny sag om børnesex i Belgien
*Belgisk politi meddelte fredag, at de var ved at efterforske en formodet international pædofil-ring efter sidste måneds fangst af pornografiske billeder af 340 børn.
Netværket, som er under omfattende efterforskning i hele Belgien, kan have forbindelser til hollandske pædofile, som er mistænkt for at have distribueret billeder af børn, der bliver voldtaget over internettet.
To af de mistænkte i den belgiske sag er hollændere, men den, der mistænkes for at være hjernen bag det hele, er belgier og bor på den portugisiske ø Madeira.

Tvivl om priser på mærkevarer
*Det er ganske uvist, om det overhovedet vil have en effekt på mærkevare-priserne, at EF-domstolen torsdag afsagde en principiel dom, der stopper for parallelimport af mærkevarer fra lande uden for EU. Ikke overraskende fastslår importører af mærkevarer som Levis, Diesel og Nike, at det ikke vil føre til prisfald. Producenterne peger på, at konkurrencen mellem de forskellige mærker er meget hård.
I Forbrugerrådet er der utilfredshed med dommen.
"Det er et tilbageskridt for forbrugerne, når konkurrencen indsnævres. Når folk selv kan bestemme prisen, fordi de har eneret på varen, er det fordyrende for kunden," siger direktør i Forbrugerrådet, Bendicte Federspiel, der dog understreger, at det er umuligt at sige noget om EU-dommens effekt på priserne.

Rekord underskud på handelsbalance
*Den økonomiske krise i det sydøstlige Asien gnaver sig nu ind på den amerikanske økonomi, og lavere eksport i forbindelse med stigende import gav USA et rekordstort underskud på handelsbalancen i maj.
Ifølge det amerikanske handelsministerium steg underskuddet på handelsbalancen med hele ti procent til 15,8 mia. dollar fra den foregående måneds minus på 14,3 mia. dollar. I en kommentar til de friske handelstal understreger præsident Bill Clinton, at det stigende underskud på USA's handelsbalance stort set udelukkende skyldes krisen i Asien, som har gjort amerikanske produkter dyrere for asiaterne og asiatiske varer billigere for forbrugerne i USA.
Nyhedsanalyse her på siden

Netanyahu optimistisk før fredsmøde
*Israels forsvarsminister, Yitzhak Mordechai, mødes søndag med Mahmoud Abbas, palæstinenserleder Arafats næstkommanderende. Mordechai og Abbas skal forsøge at bryde dødvandet i fredsprocesen, meddelte en talsmand for det israelske forsvarsministerium.
Samtidig sagde den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, at en aftale om tilbagetrækning af de israelske styrker på Vestbredden er "inde for rækkevidde".

Tysk mælk i danske forretninger
*Kunderne i Netto, Føtex og Bilka vil snart finde tyske mælkeprodukter, når de kigger i butikkernes kølediske. Dansk Supermarked, der ejer de tre butikskæder, vil importere mælkeprodukter fra det tyske andelsmejeri Bremerland-Nordheide, der ligger fire timers kørsel syd for grænsen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Mejeriet kan ifølge direktør Mogens Aaby levere produkter, der smagsmæssigt og produktionsmæssigt adskiller sig fra de danske mælkeprodukter.

Ministre anklages for manddrab
*Tre forhenværende franske ministre stilles nu for retten anklaget for manddrab i forbindelse med transfusioner med hiv-smittet blod, fremgik det fredag af en retserklæring. Den tidligere socialistiske ministerpræsident Laurent Fabius, den nuværende formand for Nationalforsamlingen, Edmond Hervé samt Georgina Dufoix sad i regering, da omkring 1250 blødere blev smittet med HIV gennem deres livsnødvendige blodprodukter, som staten forsynede dem med i 1985. Mere end 400 personer er døde siden.

Ingen mundkurv til livvagter
*En amerikansk dommer besluttede fredag, at en række af præsident Bill Clintons livvagter skal afhøres i forbindelse med den sex-skandale, præsidenten er indblandet i.
Dermed afviste højesteretsdommer William Rehnquist det Hvide Hus' anmodning om, at livvagterne fra Secret Service ikke bør afhøres. Clintons administration har blandt andet argumenteret for, at livagterne ikke kan udføre deres arbejde i fortrolighed med præsidenten i fremtiden, hvis de skal kunne udspørges om præsidentens privatliv.

Milos Zeman ny ministerpræsident
*Lederen af Tjekkiets socialdemokrater (CSSD), Milos Zeman, blev fredag officielt udnævnt til landets ny ministerpræsident af præsident Vaclav Havel. Det skete, efter at socialdemokraterne i sidste uge indgik en kontroversiel aftale med deres politiske ærkerivaler på højrefløjen, tidligere ministerpræsident Vaclav Klaus' Borgerdemokratiske Parti (ODS).

Appel om hjælp efter oversvømmelse
*Usbekistan appellerede fredag om international hjælp, efter at mindst 600 mennesker er omkommet eller meldt savnet efter sidste uges voldsomme oversvømmelser i landet sydøstlige del på grænsen til nabolandet Kirgisistan. Appellen er rettet til Internationalt Røde Kors og andre internationale hjælpeorganisationer. Oversvømmelserne skyldes, at store mængder is og sne pludselig smeltede på grund af varmt vejr.

Nike benægter tvang af Ronaldo
*Sportsgiganten Nike afviser, at den var årsag til, at den brasilianske fodboldstjerne Ronaldo spillede i VM-finalen sidste søndag trods påståede helbredsproblemer.
"Rygtet er totalt forkert. Folk bør huske på, at dette var den vigtigste kamp i Ronaldos liv. Han og Zagallo traf beslutningen, og de traf den alene," sagde Nikes talsmand David Mingey torsdag til journalister i Washington.
Den brasilianske stjerneangriber Ronaldo erkendte fredag, at han havde haft et krampeanfald før VM-finalen i fodbold mod Frankrig i Paris.
"Hvorfor lyve? Det, der skete for mig, kunne ske for enhver," sagde Ronaldo til den brasilianske tv-station Globo. Han sagde, at hans ønske om at spille finalen, selv om han havde været syg kort før kampen, var taget i en god mening og kun for at hjælpe holdet.

Den sidste zar bragt til hvile
*Rusland begravede fredag sin sidste zar 80 år efter, at han og hans nærmeste familie blev myrdet af oprørske kommunister i Uralbyen Jekaterinburg i 1918.
Zar Nikolaj II og hans familie blev stedt til hvile i Romanov-familiens grav i Peter og Paul Katedralen i Skt. Petersborg i overværelse af præsident Boris Jeltsin, efterkommere af zar-familien og udenlandske repræsentanter. Ceremonien blev boykottet af Ruslands ortodokse kirke, der tvivler på, at det er ligene af zaren og hans familie, som blev begravet.
Præsident Boris Jeltsin opfordrede i en tale sine landsmænd til "hver især" at tage ansvar for drabet på zar Nikolaj og hans familie.
"I mange år har vi ikke talt om denne kriminelle handling. Drabet på zaren er en af de mest skamfulde begivenheder i vor historie," sagde Jeltsin og fortsatte:
"Drabene var resultatet af et splittet Rusland, hvis konsekvenser vi kan føle den dag i dag. I lyset af historien er vi alle ansvarlige for drabene."
Jeltsin sagde desuden, at den russiske befolkning med begravelsen må afslutte et blodigt århundrede i Ruslands historie med "sorg".
Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her