Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

10. juli 1998

Resultatløst møde med ordensbrødre
*Drøftelser torsdag mellem Nordirlands protestantiske Orange-orden og den britiske premierminister, Tony Blair, førte ikke til en løsning på striden om en omstridt march gennem et katolsk område.
Begge sider lovede blot at opretholde kommunikationslinjerne, og Blair gentog, at han ikke har bemyndigelse til at ændre en kendelse fra den uafhængige parade-kommission, som forbyder medlemmer af Orange-ordenen at marchere gennem den katolske enklave i Portadown - omkring 45 km sydvest for Belfast.

Pædagoger ind som lærere i skolen
*Mange danske børn, der begynder i skole i år eller næste år, kan se frem til at blive undervist af pædagoger helt frem til fjerde klasse.
De seneste par måneder har Undervisningsministeriet modtaget en snes ansøgninger fra interesserede kommuner og skoler, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
En del af disse ansøgninger er godkendt, så de første pædagoger kan begynde allerede om en måned.
En lovændring fra maj 1998 har åbnet mulighed for, at kommunerne kan søge om dispensation til at lade pædagoguddannede overtage ansvaret for dele af undervisningen af de yngste elever i folkeskolen. Lovændringen lægger op til et tæt samarbejde mellem pædagoger og lærere.

Ny Farum-fidus i politisk modvind
*Told & Skat og Indenrigsministeriets embedsmænd er gået i gang med at efterforske Farums Kommunes salg af et rensningsanlæg til en privat virksomhed for et trecifret millionbeløb, skriver Politiken. Samtidig bliver borgmester Peter Brixtofte (V) mødt med massiv kritik fra både regeringspartierne og fra sværvægterne i sit eget partis bagland.
Sidst i juni besluttede Farum Kommune at sælge det kommunale rensningsanlæg og hele kommunens afløbssystem til et privat selskab for omtrent 400 mio. kr. Farum Kommune skal til gengæld de næste 20 år betale et årligt beløb, for at selskabet driver anlægget, hvorefter kommunen køber rensningsanlægget tilbage for 40 mio. kr.

Sejr til 170.000 silikoneofre
*Mindst 170.000 kvinder fra det meste af verden - heriblandt 270 danske - kan nu se frem til at få del i en erstatning på 22 milliarder kroner for silikoneoperationer, skriver Berlingske Tidende.
Efter seks års tovtrækkeri indvilgede den amerikanske koncern Dow Corning onsdag i at betale til de kvinder, som er blevet syge efter at have fået indopereret silikonebryster fremstillet af virksomheden.

Præst siger op i protest
*Sognepræst Svend Mathias Hansen, Marstal, har taget sin afsked, fordi han ikke kan acceptere, at homoseksuelle par får kirkelig velsignelse. Han vil ikke arbejde i folkekirken, og onsdag modtog biskoppen på Fyn, Kresten Drejergaard, en afskedsansøgning fra Ærø-præsten, skriver Fyens Stiftstidende.
Svend Mathias Hansen har i stedet fået nyt job som lærer på Sønder Bork Efterskole i Vestjylland, hvor han begynder efter sommerferien.
I første omgang havde sognepræsten søgt orlov uden løn et år, men det ville hverken menighedsråd, biskop eller Kirkeministeriet høre tale om, og derfor tog Svend Mathias Hansen konsekvensen og sagde op.

EU indfører indrejseforbud
*EU indfører i løbet af kort tid forbud mod, at embedsmænd fra Hviderusland får indrejsetilladelse til de 15 EU-lande.
Det sker, efter at den diktatoriske hviderussiske præsident, Aleksander Lukasjenko, har eksproprieret en række udenlandske ambassader i hovedstaden Minsk.
Den formelle beslutning om at indføre visum-forbud mod hviderussere sker på EU-udenrigsministrenes møde mandag. Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien, Grækenland og USA har alle trukket deres ambassadører hjem i protest mod, at Lukasjenko har inddraget ambassadebygninger og lagt dem ind under hans præsidentpalads.

CD's leder stiller op til EU-valg
*CD's leder Mimi Jakobsen vil forsøge at genvinde partiets plads i Europa-Parlamentet. På et hovedbestyrelsesmøde har hun accepteret at stille op til valget i juni næste år, og CD er for tiden i færd med en intern medlemsafstemning for at afgøre kandidat-rækkefølgen. Resultatet offentliggøres på partiets landsmøde i november, oplyser CD's gruppeformand Peter Duetoft.

Støren trues af udryddelse
*Støren, der frembringer den eftertragtede kaviar, er truet af overfiskning i Det Kaspiske Hav og illegal handel med dens kostbare rogn.
"Hvis handlen med kaviar ikke kan bringes ind i legale baner, er der snart ikke længere nogen stør," advarer den tyske havbiolog Petra Deimer over for nyhedsbureauet DPA. Skruppelløse forhandlere forcerer rovdriften på støren, en af verdens ældste fiskearter. De udbyder ofte kaviar af ringe kvalitet til spotpriser og medvirker dermed til udryddelsen af fisken.
Støren kan ifølge branchekendere kun reddes gennem en kontrolleret handel, hvor det ædle fiskeprodukt sælges i udvalgte specialbutikker og ikke til discountpriser i supermarkeder.

Kraftigt jordskælv i Azorerne
*Et jordskælv, der blev målt til 6,2 på den åbne Richterskala, kostede torsdag mindst 10 mennesker livet og kvæstede 90 andre på den portugisiske ø-gruppe Azorerne. Redningsmandskab sagde sent torsdag, at der efter alt at dømme stadig lå mennesker begravet under sammenstyrtede huse. På den værst ramte af øgruppens ni øer, Fayal, blev fem mennesker dræbt, da deres hus styrtede sammen over dem.

Bankkrise på vej i Rusland
*En devaluering af den russiske rubel vil få alvorlige konsekvenser og med sikkerhed føre til en omfattende bankkrise i Rusland. Det konstaterer Sammenslutningen af Russiske Banker torsdag i en erklæring.
"Vi vurderer, at en devaluering af den russiske rubel med 10 procent vil føre til usete tab for russiske banker og gøre adskillige banker insolvente," sagde Vladimir Vinogradov, viceformand for Banksammenslutningen.

Højskolernes nedtur ved at stoppe
*Med næsten eller fuldt besatte sommerkurser ser den drastiske nedtur for de danske højskoler ud til at være ved at stoppe.
"Meget tyder, at årets nedtur er ved at stoppe," siger leder af Højskolernes Sekretariat, Ole Hammer, til Kristeligt Dagblad.
Mens de korte kurser har stor succes, rasler elevtallene dog fortsat ned for de lange, traditionelle højskoleophold.
Men sammenlagt for både korte og lange kurser venter Ole Hammer et bedre resultat end sidste år, hvor antallet af højskoleelever faldt fra 55.403 i skoleåret 1995/96 til 49.481 i 1996/97.

Frankrig lukker atomprøvecentre
*Frankrig lukker i slutningen af juli de to centre for atomprøvesprængninger på atollerne Muroroa og Fangataufa i Polynesien i Stillehavet, men området omkring atollerne vil fortsat være lukket som militært område, sagde en fransk militær talsmand.

SU lever op til sit formål
*Statens Uddannelsesstøtte (SU) har en positiv effekt på de studerendes studieforløb og opfylder bedst sit formål for de helt unge studerende.
Det fremgår af SU-styrelsens årsberetning og virksomhedsregnskab for SU- og VUS-systemerne 1997. Det er første gang, SU-styrelsen udgiver årsberetning og regnskab, og en del af årsberetningen indeholder brugertilfredshedsundersøgelser, som forsøger at beskrive, om SU-systemet lever op til sit formål.

Leder af terror-gruppe dræbt
*Lederen for Den Væbnede Islamiske Gruppe (GIA) i Algier blev torsdag skudt og dræbt sammen med 10 af hans underordnede, oplyste folk fra sikkerhedsmyndighederne. Athmane Khelifi, der også var kendt som Hocine Flicha, og ti af hans GIA-folk blev dræbt under et angreb i Bouzarea, de små bjerge hvorfra der er udsyn over hovedstaden Algier. Angrebet blev indledt onsdag, hed det. Tidligere torsdag kostede en bombe gemt i en sort sæk på et loppemarked i Algier 10 mennesker livet og sårede 21.

Uro forsætter efter Abiolas død
*Nye uroligheder mellem tilhængere af den afdøde oppositionsleder, Moshood Abiola, og sikkerhedsstyrker brød ud i Nigerias største by Lagos torsdag eftermiddag.
Samtidig fortsatte landets militære ledelse for anden dag i træk med at diskutere muligheder for at indføre demokrati og løslade politiske fanger.
Siden Abiola døde tirsdag eftermiddag, er mellem 25 og 45 mennesker omkommet under uroligheder, rapporterer lokale medier. Torsdagens vold brød ud i to forstæder til Lagos.
Det lokale politi sagde, at soldater var sendt til området, men gav ingen oplysninger om dræbte eller tilskadekomne.
Familien til den afdøde, nigerianske oppositionsleder Moshood Abiola appellerede torsdag aften til folk om at indstille urolighederne.

Erstatningskrav for tvangsarbejde
*Tidligere danske tvangsarbejdere under nazi-diktaturet i Tyskland vil rejse erstatsningskrav mod firmaerne Hochtief i Essen og Varta i Hannover.
Omkring 100 tidligere danske koncentrationslejrfanger, som blev tvunget til at arbejde for de to firmaer i 1944 og 1945, vil rejse krav om tilgodehavender i løn, meddelte en repræsentant for sagsøgerne, Klaus von Münchhausen i Bremen.

Socialdemokrater danner regering i Tjekkiet
*Tjekkiets socialdemokrater (CSSD), der vandt parlamentsvalget i juni, danner en mindretalsregering, efter at deres parti torsdag indgik en aftale med ærkerivalerne på højrefløjen.
Men aftalen mellem CSSD's leder, Milos Zeman, og Vaclav Klaus, Tjekkiets tidligere ministerpræsident og leder af det højreorienterede Borgerdemokratiske Parti (ODS), blev straks kritiseret af andre partier og betegnet som "politisk humbug".
Præsident Vaclav Havels politiske rådgiver, Jiri Pehe, kaldte med en vis utilfredshed aftalen mellem de to partier for et forsøg på at "dele magten, så Tjekkiets politiske system kommer til at passe bedre til de to partiers planer".
Vaclav Havel er kendt for sin store modstand mod Vaclav Klaus og ønsker ikke, at denne vender tilbage som regeringsleder. Klaus blev fjernet som ministerpræsident i november sidste år efter en skandale om ulovlig støtte til hans parti ODS. Ifølge aftalen mellem Zeman og Klaus, der i de seneste år har været Tjekkiets to politiske hovedmodstandere, får ODS formandsposterne i såvel over- som underhuset i det tjekkiske parlament. På sin side har ODS lovet ikke at vælte regeringen med en eventuel mistillidsdagsorden. Ved parlamentsvalget fik CSSD 74 pladser i parlamentet, mens ODS fik 63.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her