Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

9. juli 1998

Abubakar beklager Abiolas død
*I en tv-tale onsdag aften beklagede Nigerias militære leder, Abdulsalam Abubakar, oppositionspolitikeren Moshood Abiolas død og appellerede om ro og orden i landet.
"For mig og for hele nationen er dette øjeblik et af de sørgeligste. Abiola var tæt på at blive sat på fri fod," sagde Abubakar.
Tidligere på dagen forlød det, at militærregeringen ville blive opløst, men i sin tale til nationen, kom Abubakar ikke ind på emnet, ligesom han heller ikke kom med nogen løfter om politiske forandringer.
"Kære nigerianere. Jeg vil fortælle jer om min regerings politik ved en passende lejlighed." Han lovede desuden, at Abiola lig vil blive obduceret af retsmedicinere fra USA, Canada og Storbritannien, som Abiolas familie har krævet.

Ingen boykot trods salmonella
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen vil ikke opfordre forbrugerne til at boykotte udenlandsk kød trods de seneste tilfælde af salmonella i importeret kød. Derimod opfordrer han de danske importører til at være kritiske med de varer, de køber.
"Jeg vil arbejde for, at hele EU kommer op på Danmarks standard, når det gælder bekæmpelse af salmonella," sagde ministeren til TV-Avisen i går.

Australien vedtager omstridt lov
*Det australske Senat vedtog onsdag med knebent flertal den omstridte Wik-lov, der i praksis forhindrer, at Australiens 390.000 aboriginals kan gøre historiske krav på landområder, der i dag udlejes af staten til farmere, eller som er udliciteret til minedrift.
Med tilråb som "fy, for den lede" fra flere senatorer fra oppositionen og fra aboriginals i tilhørerlogen fik den konservative premierminister John Howard presset Wik-loven igennem i Senatet med 35 stemmer for og 33 stemmer for imod. Landmænd og mineselskaber har hilst loven velkommen, mens aboriginals-organisationer, oppositionen og dele af kirken har betegnet Wik-loven som både uretfærdig, racistisk og som udtryk for, at det moderne australske samfund blæser på sin oprindelige befolkning og dennes kulturelle og historiske arv.
Labour-talsmænd og Aboriginals-grupper har sagt, at de vil have afprøvet lovens gyldighed ved Højesteret.

Det britiske militær skal på diæt
*Storbritanniens Labourregering med premierminister Tony Blair i spidsen vil spare på forsvarsbudgettet og i stedet flytte flere penge over til uddannelse og sundhed. Det er del af en omfattende revision af forsvaret. Forsvarsbudgettet skal reduceres med 685 mio. pund (7,76 mia. kr.) om året fra 2001-2002 - en reduktion på tre procent. De konservative er oprørte over planerne, som de kalder et stort slag mod Storbritanniens militære kapacitet.

Ruslands krise skaber uro
*Flere steder i Rusland strejker ansatte i protest mod, at de ikke har fået udbetalt deres løn. De sibiriske minearbejdere har dog fjernet blokaden af den transsibiriske jernbane, men kravene om løn er ikke hørt op. Samtidig er ansatte inden for et forskningsinstitut, som udviklede Sovjetmagtens første atombombe, også gået i strejke for at få uudbetalte lønninger, som staten skylder dem.
Og i byen Vladivostok i den fjernøstlige del af Rusland samlede flere hundrede læger og sygeplejersker sig onsdag morgen foran byens rådhus - mange har ikke fået udbetalt løn i fem-syv måneder.

Dansk dåse-forbud i vælten
*Miljøstyrelsen greb ind med det samme i går, da danske forhandlere meddelte, at de vil importere 900.000 dåseøl til Danmark. Forhandlerne blev melt til politiet.
De danske forhandlere mener, at en EU-dom fra 1988, der giver Danmark lov til at sælge og markedsføre 3.000 hektoliter drikkevarer i ikke-godkendt amballage, giver den ret til at udfordre det danske dåseforbud.
Forhandlerne vil have afprøvet dommen ved en dansk retsinstans, mener forhandlerne, der varsler en retssag mod miljøminister Svend Auken.

USA hærges af politivold
*USA's største menneskerettighedsorganisation, Human Rights Watch sender i en netop offentliggjort rapport en udsædvanlig skarp kritik af det amerikanske politi og konkluder, at politibrutaliteten i USA er den alvorligste krænkelse af mennskerettighederne i USA.
Uberetiget brug af skydevåben, gennembankning og unødvendig barsk psykisk behandling af borgere over hele landet - hovedsagligt sorte og spankstalende er nogle af beskyldningerner fra organisationen.
Men det er ikke kun politiet, der står for skud. Human Rights Watch anklager Forbundsregeringen for at vende det blinde øje til og dermed er der ikke langt fra USA til de autoritære regimer, som USA ofte kritiserer.
"Vi frygter, at den amerikanske regerings manglende indsats over for dette alvorlige menneskerettighedsproblem risikerer at underminere USA's troværdighed, når det taler for menneskerettighederne rundt om i verden, siger lederen af Human Rigths Watch, Kenneth Roth.
Organisationen har underøsgt forholdene i 14 amerikanske byer.

Sultkatastrofe truer Sudan
*Mens kampene raser i Sudan, kæmper nødhjælpsorganisationerne en håbløs kamp for at skaffe nødhjælp frem til det sydlige Sudan, hvor millioner af mennekser er ved at dø af sult. FN siger, at hvis der ikke kommer nødhjælp frem nu, så vil 1,2 mio mennsker bukke under for hungerkatastrofen.
Verdensorganisationen forsøger desperat at få tilstrækkelig med nødhjælp frem, men det er svært at operere med fly i en krigszone, som sultområdet også er, og desuden er der ikke tilstrækkeligt med fødevareforsyninger at dele ud af.
Katastrofen i Sudan, der også er hærget af tørke og en efterfølgende fejlslagen høst, er ikke en katastrofe, der kommer som lyn fra en klar himmel.
For fire måneder siden advarede nødhjælpsorganisationer om, at der var ved at opstå sult i Sydsudan. For to måneder siden appellerede de til det internationale samfund om at gøre noget. Det er ikke sket, og nu står katastrofen for døren.

Efterlønnen er hellig
*Forslaget fra et embedsmandsudvalg om at fjerne de 50-59-åriges særstilling, så de efter fem år uden job ryger ud af dagpengesystemet og dermed mister retten til efterløn, afvises af en lang række af Folketingets partier allerede inden det er fremlagt.
Embedsmandsudvalget blev nedsat af regeringen og er i gang med at forberede næste års arbejdsmarkedsreform. Udvalget lægger endvidere op til, at rådighedsreglerne skal skærpes, og at ledige skal aktiveres hurtigere.

Tyske arkiver offentliggøres
*Den tyske regering har besluttet, at offentligheden skal have fuld adgang til oplysningerne om tiden før, under og efter Berlinmurens fald i 1989 og Tysklands genforening i 1990.
Alle arkiver skal åbnes, og samtidig offentliggøres fortrolige papirer, der tilhører forbundskansler Helmut Kohl, og som har forbindelse til genforeningen, i et 1600 sider stort værk med titlen "Genforenet Tyskland".
Oprindeligt skulle arkiverne ellers have været hemmelige i 30 år, men viceindenrigsminister Eckart Werthebach sagde, at regeringen traf beslutningen på grund af begivenhedernes særlige natur i historien.

Sumatra lider under krise og tørke
*Mens Indonesiens præsident B.J. Habibie forleden opfordrede landets muslimer til at faste to dage om ugen for at spare på risen, så trues flere end 100.000 indbyggere i den vestlige indonesiske provins Aceh på Sumatra trues af sult og hungersnød på grund af en langvarig tørke - og hungersnøden kan ikke afhjælpes af yderligere faste.
Situationen for det nordlige Sumatras indbyggere forværres for hver dag, der går, skriver Jakarta Post, der også citerer skarp kritik af Indonesiens nye præsident, B.J. Habibie. I en særlig landerapport om Indonesien, som Verdensfødevareprogrammet (WFP) og FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) udsendte onsdag, konstateres det, at "fødevaresituationen i landet er knap", dels på grund af tørken og dels på grund af de økonomiske krise, der hærger landet.

Taliban strammer grebet
*Taliban-militsen i Afghanistan har beordret afghanerne til at smide deres tv-og videoapparater ud sammen med satellitudstyr.
"Film og musik fører til moralsk fordærv", lyder begrundelsen, og indbyggerne har to uger til at skaffe sig af med disse anti-islamiske ting.
Taleban-militsens strikse krav om forbud mod fjernsyn og videoer synes ikke at berøre de hundredvis af handlende i Kabul, som hver måned flyver tusinder af tv-apparater ind fra Golf-landene og smugler dem videre til Pakistan.

Ingen lig på bordet
*Videnskabsfolk på Stanford University i Californien har udviklet et "virtuel frø", så unge studerende, der gerne vil prøve at dissekere en frø uden at få blod på sig, kan føre kniven på Internet. Videnskabsfolkene på Stanford indrømmer, at Internet-dissekringen aldrig vil kunne afløse forsøg i laboratoriet. Som en af videnskabsfolkene siger, "så ville jeg blive forfærdet, hvis jeg have en læge, der aldrig havde arbejdet på et rigtigt lig."

Kontaktgruppe opfordrer til våbenhvile
*De seks lande i den såkaldte kontaktgruppe, blev i går enige om hovedlinjerne i en plan, der skal sikre fred i Kosovoprovinsen. Kontaktgruppen har besluttet sig for ikke at offentliggøre, hvad planen konkret indeholder, før den forelægges parterne i striden.
Under mødet i Bonn i Tyskland opfordrede gruppen samtidig til forhandlinger mellem regeringen i Beograd og de separatistiske albanere i Kosovo, ligesom kontaktgruppen krævede, at der sættes en stopper for tilførsel af udenlandske penge, våben og træning til de væbnede albanske grupper, der bekæmper de serbiske styrker i Kosovo.
Det var højtstående embedsmænd fra de seks lande, som er USA, Rusland, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien, som mødtes i Bonn, og de drøftede også, hvordan den fremtidige status for det urolige Kosovo skal være.
Det hed i en erklæring, at kontaktgruppen hverken kan acceptere Kosovo-albanernes krav om fuldstændig uafhængighed eller den jugoslaviske regerings politik om fuldstændig integration af Kosovo i den jugoslaviske delrepublik Serbien.
I Kosovo blev en etnisk albaner onsdag rapporteret skudt og dræbt i landsbyen Suva Reka ved en aviskiosk, hvor han arbejdede.
Over 350 mennesker er dræbt i de seneste fire måneder under sammenstød mellem etniske albanere og serbiske sikkerhedsstyrker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her