Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

8. juli 1998

Fortsatte kampe i Kosovo
*Chefanklageren ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag, Louise Arbour, betegner nu konflikten i den serbiske Kosovo-provins som "en væbnet konflikt, der kan føre til, at der rejses krigsforbrydersager mod implicerede i konflikten".
Meldingen kommer som oprørere fra Kosovo-albanske separatiststyrker (UCK) har optrappet angrebene på serbiske sikkerhedsstyrker og civile serbere, selv om det internationale samfund appellerer om våbenhvile i den urolige provins i Jugoslavien.
Kampe sent mandag mellem de albanske separatister i UCK og det serbiske politi i landsbyer nær byen Pec i det vestlige Kosovo kostede mindst tre menneskeliv, og ni personer blev såret. Mange frygter imidlertid, at tabstallet er langt højere.

Berlusconi idømt fængselstraf
*Italiens tidligere ministerpræsident, forretnings- og mediemagnaten Silvio Berlusconi, blev tirsdag ved en domstol i Milano idømt to år og ni måneders fængsel for at have betalt ulovlige bestikkelsespenge til det italienske finanspoliti, så han kunne undgå en skatterevision af sine selskaber i Fininvest.
Men Berlusconi kommer formentligt ikke til at afsone straffen, da dommen kan afprøves ved diverse ankeinstanser, hvilket ventes at ville tage omkring 10 år.

FN opgraderer PLO's status
*USA og Israels protester blev fejet til side, da FN's generalforsamling i går med overvældende flertal vedtog at øge PLO's rolle og give den palæstinensike organisation rettigheder, der på en lang række områder giver PLO status som som fuldt medlem afforsamlingen.
124 stemte for mens fire stemte imod og ti undlod at stemme.
USA sagde efter afstemningen, at resolutionen vil komplicere den strandede fredsproces yderligere, mens Israel sagde, at det var et forsøg på at påvirke resultatet af forhandlingerne om en endelig løsning på den israelsk-palæstinensiske strid - forhandlinger, som ikke er kommet i gang endnu, men som skal omhandle spørgsmålet om en palæstinensisk stat.
Ifølge den vedtagne resolution får den palæstinensiske delegation nu ret til at at være med til at fremsætte resolutioner om palæstinensiske og mellemøstlige spørgsmål, får ret til at deltage i Generalforsamlingens debatter, får ret til at tale efter det sidst indskrevne medlemsland, får ret til at svare, kan rejse sager under møder om palæstinensiske eller mellemøstlige spørgsmål og kan sidde i Generalforsamlingens sal efter ikke-FN-lande som Schweiz og Vatikanet men før andre observatører.
PLO får ikke ret til at stemme eller til at opstille kandidater til forskellige FN-stillinger.

Texas kalkulerer med dødsstraf
*De tre hvide mænd fra Texas, der mistænkes for at stå bag et brutalt mord på en sort mand i sidste måned, risikerer dødstraf.
En storjury besluttede mandag at tiltale de tre mænd efter en paragraf, der åbner op for dødstraf.
De tre mænd mistænkes for at have tævet og derefter lænket den 49-årige sorte mand til bagenden af en pickup. Manden blev slæbt efter bilen over tre kilometer - hans hoved og arm blev revet af. Motivet til det brutale drab var øjensynligt racisme, og ifølge politiet i Jaspers har de tre mænd forbindelser til racistiske kredse.

Dansk mad er ikke for sarte maver
*Mere end 1.800 mennesker måtte i 1997 behandles for madforgiftning. På den baggrund mener, dyrlæge i Veterinær- og Fødevaredirektoratet, Anette Perge, at der skal strammes op overfor restaurenter og supermarkeder.
"Vi ser fortsat tilfælde, hvor man på restaurenter eller i supermarkeder ikke har forstået de basale regler for nedkøling og opvarmning af fødevare. Selvom man kan sige, at det kun er i få tilfælde, at det går galt, så vil jeg vurdere, at der er behov for at stramme op på de her ting," siger Anette Perge.
Mere end en tredjedel af sygdomsudbrudene skyldes salmonella-bakterier fortrinsvis fra æg. Mens en del tilfælde skyldes fisk, der har været opbevaret for varmt.
I det hele taget er det en gennemgående årsag til sygdomsudbrudene, at fødevarerne ikke opbevares ved den rette temperatur.

Barsebäck 'lukker frivilligt'
*Repræsentanten for den svenske regering, der forhandler med Sydkraft om lukningen af Barsebäck er meget optimistisk, når han forudser værkets fremtid.
Kaj Janérus er overbevidst om, at Sydkraft ad frivillighedens vej vil lukke Barsebäck
"Hvorfor skulle vi ellers forhandle," lyder hans spørgsmål i et interview med Sveriges Radio.
Barsebäck har bedt domstolene om at afgøre, om staten kan kræve værket lukket. Men Janérus betegner sig som "blåøjet nok" til at tro, at der kan forhandles en aftale om lukningen af atomkraftværket, der navnlig er en torn i øjet på mange danskere.
"Vi arbejder os fremad gradvist. Når et forhandlingsarbejde drives fremad, får man mere og mere klarhed om, hvor skillelinjerne ligger, og så ordner man det ene mindre stridsspørgsmål efter det andet," siger Janérus.

Politiske fanger fylder Cubas fængsler
*Der befinder sig i alt 381 politiske fanger i Cubas fængsler, fremgår det af en optegnelse offentliggjort i Havana tirsdag af Den Cubanske Kommission for Menneskerettigheder og National Forsoning (CCDHRN).
De politiske fanger omfatter bl.a. fire ledere af Arbejdsgruppen for Intern Dissidens, som har været holdt varetægtsfængslet i næsten et helt år, oplyser gruppen.
Blandt de 381 politiske fanger i Cuba har adskillige fået domme på op til 30 års fængsel, mens enkelte endog er blevet idømt dødsstraf, skriver CCDHRN.

Helveg fastholder nutidens uskyld
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen fastslog i går endnu engang, at den danske regering ikke vil undskylde det danske slaveri fra 1630 til 1848 på De Vestindiske Øer.
I denne tid markeres 150 års dagen for slaveriets ophævelse på De Vestindiske øer og har i denne forbindelse opfordret Danmark til officielt at undskylde slaveriet.
"Jeg kan ikke se det rigtige i, at mennesker, som ikke havde noget at gøre med slaveriet, skal sige undskyld til mennesker, som ikke blev udsat for slaveri," sagde Helveg Petersen, som tilføjede, at regeringen heller ikke har fået en officiel henvendelse om at sige undskyld.
Det er også blevet kritiseret, at Danmark lod sig repræsentere ved 150-års-markeringen på De Vestindiske Øer af Danmarks ambassadør i Washington K. Erik Thygesen og ikke af en minister eller af dronningen.

Professorer efterlyses
*Mens ledigheden fortsat falder blandt akademikere, så advarer Dansk Magisterforening om, at universiteterne kommer til at mangle undervisere og kvalificerede forskere. Inden fem år vil manglen slå igennem. Derfor mener Danske Magisterforening, at det skal være mere attraktivt at søge en stilling som universitetslærer og oprettes flere professorstillinger.

Kronens forhold til euroen under lup
*Enhedslisten forlanger, at økonomiminister Marianne Jelved (R) snarest redegør for den kommende valuta-aftale mellem Danmark og Den Europæiske Centralbank i Frankfurt.
Det er regeringens hensigt at knytte den danske krone snævert til den fælleseuropæiske valuta, euroen, som Danmark ikke vil indføre.
"Efter min opfattelse vil en sådan aftale have en høj politisk pris, fordi det uundgåeligt indebærer forpligtelser for Danmark til at indrette sig efter centralbankens beslutninger," siger Enhedlistens EU-politiske ordfører, Keld Albrechtsen, der efterlyser en offentlig debat om emnet.

Sanktioner presser Pakistan
*Pakistan reagerede i går for første gang på de sanktioner, der blev indført mod landet efter dets atomprøvesprængninger i maj måned.
Pakistans finansminister, Sartaj Aziz, sagde tirsdag, at hvis sanktionerne fortsætter, så har landet ikke råd til at betale af på gæld.
"Hvis sanktionerne varer ved i mere end tre måneder, så kan vi blive tvunget til stoppe med afbetalingerne," sagde Aziz til det britiske nyhedsbureau Reuter.
En beslutning om at stoppe med at betale af på gælden afhænger af, om det er muligt at finde andre muligheder for indtægter fra lande eller hjælpeorganisationer, påpegede Aziz.
"Hvis vi ikke kan låne nok penge til at betale folk, hvad vi skylder, samtidig med, at de private lån tørrer ud, hvordan skal vi så betale?," spurgte Aziz.

Træidyl indenfor rækkevide
*Efter mere end 100 års forbud bliver det fra februar 1999 atter muligt at opføre etagehuse i træ. Det sker fordi, Bolig- og byministeriet er på vej med en ændring af bygningsreglementets brandbestemmelser. Træhuse er billigere end traditionelt byggeri, fordi byggeprocessen er enklere og byggetiden kortere.

Bortførelser betaler sig
*Alene i fjor scorede venstreorienterede oprørere 910 millioner dollar på bortførelser, pengeafpresning og handel med narkotika.
Det fremgår af en rapport, som columbias hær har lavet. Inden for de seneste fire år er oprørernes indkomster steget med 130 pct. og overstiger nu den samlede omsætning fra Colombias syv største selskaber, hedder det.
Ifølge rapporten er det Colombias ældste oprørsbevægelse Colombias Marxistiske Revolutionære Væbnede Styrker (FARC), der har den største indtjening - i alt 515 mio. dollar (3,5 mia. kr.).
Hærens rapport offentliggøres mindre end en uge før, at ELN og colombianske fredsaktivister efter planen skal indlede forhandlinger i den tyske by Mainz den 12. juli, hvor Nobelprismodtageren, forfatteren Gabriel Garcia Marquez.

Freden vakler i Nordirland
*Nordirlands nyvalgte førsteminister, protestanten David Trimble, advarede i går om, at march-striden i Portadown kan sætte hele fredsprocessen i Nordirland på spil.
"Vi ved alle, at denne situation, hvis den får lov til at udvikle sig i en dårlig retning, kan skade hele den politiske proces i Nordirland. Vi håber ikke, at dette vil ske," sagde Trimble, der selv er medlem af Orange-ordenen, hvis medlemmer i hobetal har slået sig ned udenfor Portadown i protest mod marchforbudet.
Udsigterne til at den i forvejen skrøbelige fred i Nordirland ikke holder, fik i går den britiske premierminister Tony Blair til at acceptere et møde idag mellem repræsentanter for Nordirlands protestantiske Orange-orden.
En talsmand for Blair fastslog dog, at han ikke har til hensigt at genåbne en diskussion om, hvorvidt regeringens særlige Parade-kommission handlede rigtigt eller forkert, da den forbød Orange-ordenen at marchere gennem den katolsk-dominerede gade Garvaghy Road i Portadown, 50 km sydvest for Belfast. Omkring 2.000 politifolk og soldater er blevet udstationeret for at forhindre Drumcree-marchen i at blive gennemført.
Samtidig meddelte den britiske hær tirsdag, at den sender yderligere 800 mand til Nordirland for at takle den anspændte situation i provinsen.
Mens Orange-ordenen ikke kommenterede denne optrapning, betegnede ledende medlemmer dog Blairs beslutning om at indgå i en dialog som "et positivt skridt".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her