Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

4. juli 1998

Clinton lover hjælp til Asien
*Præsident Bill Clinton har afsluttet sit besøg i Kina og brugte fredag i en tale i Hongkong anledningen til at love amerikansk støtte til de kriseplagede asiatiske lande, der er villige til selv at lægge sig i selen.
"USA vil gøre alt, det kan for at hjælpe enhver asiatisk regering, der er rede til selv at arbejde sig tilbage til en sundere økonomi," sagde Bill Clinton, der opfordrede de økonomisk plagede lande i Asien til at gennemføre politiske reformer, der garanterer borgernes politisk frihed og respekt for menneskerettighederne.

Ny Tvind-sag truer oplysningsforbund
*De politiske partiers oplysningsforbund med Arbejdernes Oplysnings Forbund (AOF) i spidsen er så tæt forbundet med de statsfinansierede daghøjskoler, at skolerne reelt drives ulovligt, skriver Weekendavisen.
En ny undersøgelse fra Undervisningsministeriet dokumenterer, at der på mere end 60 procent af landets omkring 185 daghøjskoler er tale om dobbeltroller eller sammenblanding af økonomiske interesser.
Undervisningsminister Margrethe Vestager bliver kaldt i samråd i Folketingets undervisningsudvalg.

Opfordring til boykot af Adidas
*Flere kinesiske systemkritikere, som lever i eksil i USA, opfordrede sent torsdag til en omfattende forbrugerboykot af Adidas.
Det skyldes nye beskyldninger om, at det store sportsudstyrsfirma benytter straffefanger til at sy fodbolde i Kina. Systemkritikeren Bao Ge oplyste, at han og andre desuden anlægger sag mod Adidas' amerikanske datterselskab.

Danmark forbyder gift i legetøj
*Miljøminister Svend Auken tager nu konsekvensen af EU-Kommissionens ubeslutsomhed og vil i Danmark forbyde de såkaldte phtalater i legetøj til små børn. Det skriver Berlingske Tidende.
Danmark og Spanien bad i foråret EU-Kommissionen om at undersøge mulighederne for et EU-forbud mod de kemiske stoffer, som mistænkes for at være kræftfremkaldende, men torsdag afviste kommissionen at forbyde dem. I stedet bad EU-kommissærerne medlemslandene om at træffe deres egne nationale foranstaltninger, hvis de videnskabeligt kan dokumentere, at stofferne truer sikkerhed og sundhed.
Et dansk forbud mod blødgørere i plast kommer ikke bag på legetøjsbranchen. Tværtimod.
Siden februar sidste år har branchen opfordret legetøjsforretningerne til at fjerne alt småbørnslegetøj med plastblødgørere fra hylderne.

Pinsepakken på nettet
*Fra midten af næste uge kan man på Internet få regnet ud, hvordan pinsepakken kommer til at påvirke ens private økonomi.
Det er Told & Skat, som på sin hjemmeside (www.toldskat.dk) vil tilbyde at beregne skatten efter de nye regler.
Ved at indtaste oplysningerne om indkomst og fradrag kan man få en beregning af den nye skat for de kommende fire år og se forskellen i kroner og øre i forhold til de gamle regler. Der er også mulighed for at foretage en konkret beregning af de grønne afgifter.

Lidt flere vil være ingeniør
*Optællingen af ansøgere til Danmarks Tekniske Universitet viser en svag stigning i antallet af unge, der vil læse til ingeniør.
På civilingeniøruddannelsen har DTU fået 827 ansøgere mod 806 ansøgere sidste år. 609 af ansøgerne har DTU-uddannelsen som første prioritet mod 587 sidste år.
På uddannelserne til diplomingeniør er der også tale om en svag stigning i det samlede ansøgertal. Målt på 1. prioritetsansøgninger er der en stigning fra 361 til 370 ansøgere med diplomingeniør som førstevalg.
Tallene dækker over en fremgang for elektrolinjen, tilbagegang for bygningslinjen og stort set status quo for de øvrige retninger inden for kemi, maskin og levnedsmidler.

Strid om dansk Kosovo-støtte
*Der er politisk uenighed om reaktionen på oplysningerne om, at albanere i Danmark samler penge ind til Kosovas Befrielseshær (UCK). En indsamling som er blevet kritiseret af USA's særlige Balkan-udsending, Richard Holbrooke.
Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, kalder indenrigsminister Thorkild Simonsen i samråd i Folketingets retsudvalg - mens den konservative udenrigsordfører, Per Stig Møller, afviser at blande sig i sagen.

Florida kæmper mod brand
*Titusindvis af amerikanere flygtede torsdag fra deres hjem i det centrale Florida, USA, som følge af, hvad en embedsmænd kaldte "århundredets brand".
Den ukontrollerede brand truede to byer og en 194 kilometer lang strækning af en større hovedvej langs kysten, fortalte myndighederne.
Talsmand Gene Madden fra Floridas Skovafdeling kaldte branden den værste i dette århundrede og sagde, at der skal en tropisk storm eller kraftig regn til at slukke den.
Brandmænd appellerede til Floridas guvernør, Lawton Chiles, om mere udstyr, mens de kæmpede for at beskytte byerne Daytona Beach og Ormond Beach fra flammerne.
Hverken USA's største turistmål Disney World, 40 kilometer borte eller Kennedy-rumfartscentret, var dog berørt af ild eller røg. Ingen andre turistområder syntes heller i fare.
Omkring 40.000 mennesker forlod deres hjem i amterne Brevard og Volusia, sagde myndighederne. Hundreder blev genhuset i midlertidige logier, mens andre søgte ly hos venner og familie eller på hoteller.

Erstatning efter diskrimination
*"Ustabil" blev en kvindelig landskabsarkitekt kaldt og blev med den begrundelse afvist til en lederstilling i Randers Kommunes tekniske forvaltning.
Men den går ikke. Kvinden har af retten i Randers fået en erstatning på 40.000 kr. efter loven om ligebehandling, der pålægger enhver arbejdsgiver at behandle mænd og kvinder lige ved ansættelser, forflyttelser og forfremmelser.
Kvindens fagforening, Jordbrugsakademikernes Forbund mente, at beskyldningen "ustabil" skyldtes, at kvinden havde haft barselsorlov to gange i løbet af fire års ansættelse. Og det var dommeren enig i.

DF kræver dansk undskyldning
*Dansk Folkeparti har bedt udenrigsminister Niels Helveg Petersen svare på, hvorfor Danmark ikke vil give beboerne i det tidligere Dansk Vestindien en undskyldning for dansk medvirken i det barbariske slaveri, der fandt sted på øerne i sidste århundrede.
Næstformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup ønsker også, at udenrigsministeren oplyser hvilke henvendelser ministeriet har fået i sagen fra de vestindiske øer, og hvilke svar henvendelserne har affødt.

Fælles avis i Nordjylland
*Nordjyllands Avisselskab A/S, der er det overordnede udgiverselskab for Aalborg Stiftstidende og Vendsyssel Tidende, har købt Fjerritslev Avis og Løgstør Avis.
De to aviser skal indgå i en fælles nordjysk avis, som første vil blive lanceret i 1999.
Avisens navn kendes endnu ikke. Den kommende fællesavis for Nordjylland vil udkomme i seks lokaludgaver, som skal redigeres og produceres i skes områdecentre, som kommer til at ligge i Skagen, Frederikshavn, Hjørring, Fjerritslev, Aalborg og Hobro.

Demonstranter indleder retssag
*I den hollandske by Amsterdam blev der i går indledt en retssag mod den hollandske stat, som anklages for uberettiget at have fængslet flere hundrede demonstranter under EU-topmødet i Amsterdam i 1997.
Politiet valgte efterfølgende at frafalde sigtelsen mod demonstranterne, der var blevet fængslet efter en paragraf i den hollandske straffelov, som omhandler medlemskab af en kriminel organisation. I alt kræver demonstranterne hver 1.500 hollandske gylden per dag, de var fængslet - samt yderligere 2.000 gylden.
Retssagen blev afsluttet fredag eftermiddag, hvorefter dommerne har fra tre uger til en måned til at votere.

Hustru dræbte Jeltsin-modstander
*Det var et ægteskabeligt opgør, som fredag førte til, at den uortodokse russiske general Lev Rokhlin blev dræbt.
Lev Rokhlin, der var en arg modstander af præsident Boris Jeltsin, blev dræbt af sin hustru, som natten til fredag skød manden med hans Makarov-pistol, da parret var i sommerhus uden for Moskva.
Motivet til drabet skal ifølge russiske medier være indbyrdes fjendtlighed mellem parret. Rokhlin skulle have haft et alkoholproblem, mens hustruen, Tamara, angiveligt skulle have psykiske problemer.

Serbere idømt 117 års fængsel
*En kroatisk domstol har idømt otte kroatiske serbere tilsammen 117 års fængsel for krigsforbrydelser.
De otte blev idømt langvarige fængselsstraffe for under den serbisk-kroatiske krig i 1991 at have gennemført artilleriangreb mod landsbyer i det sydlige Vrlika, hvorefter de var gået ind i landsbyerne, havde afbrændt husene, smidt beboerne ud og angrebet ældre mennesker, hed det i det kroatiske dagblad Slobodna Dalmacija.

CNN og Time annullerer historie
*Det amerikanske tv-selskab CNN og nyhedsmagasinet Time trak sent torsdag deres fælles opsigtsvækkende historie om, at det amerikanske militær dræbte desertører fra egne geledder med den dødbringende nervegas Sarin tilbage.
Det hed i den lidet flatterende indrømmelse, at historien om den påståede Operation Rygvind i Laos i 1970 ikke kan dokumenteres, og at der er begået en række fejl i anvendelsen af kilderne.

Nye påsatte kirkebrande i Nordirland
*Politiske og religiøse ledere forsøgte fredag febrilsk at mindske den politiske spænding i Nordirland forud for en traditionel protestantisk march, som er planlagt til søndag at gå gennem et katolsk boligområde i Belfast.
Men risikoen for voldelige uroligheder dominerede fredag i den britiske provins, efter at to protestantiske kirker i Londonderry natten til fredag blev sat i brand. De seneste ildspåsættelser menes at være en hævn for, at 10 katolske kirker natten til torsdag blev hærget af påsatte brande. Britisk politi i Nordirland formoder, at det er den gendannede protestantiske Loyalist Volunteer Force, som står bag brandene i de katolske kirker, mens en katolsk gruppe eller individuelle katolikker formodes at stå bag afbrændingen af de protestantiske kirker.
Politiet sagde også, at ukendte gerningsmænd natten til fredag har forsøgt at sætte ild til en bygning tilhørende protestantiske nationalister i byen Newry tæt ved grænsen til Irland. De seneste brandattentater mod kirker har forstærket en i forvejen politisk spændt situation i Nordirland forud for en march, som den protestantiske Orange-orden har planlagt til at gå gennem den katolske bydel Portadowm søndag. Den britiske premierminister, Tony Blairs lynvisit til Nordirland torsdag aften synes ikke at have bidraget til at opbløde den spændte situation.
En talsmand sagde fredag, at Blair ikke var i Belfast for at gå ind i forhandlinger om, at få Orangeordenen til at ændre rute og undgå katolske boligområder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her