Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

2. juli 1998

Børnepasning bliver dyrere
*Hver tredje kommune vil øge brugerbetalingen for at klare sig gennem den stramme økonomiske fremtid. Og endnu en lille trediedel af kommunerne overvejer - men har endnu ikke besluttet - at gøre det samme.
Det viser en rundspørge til 117 af landets kommuner, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har foretaget, efter at aftalen med regeringen om de økonomiske rammer for kommunerne næste år er faldet på plads.
Det bliver først og fremmest forældre til børn i skolefritidsordningerne, der kommer til at mærke den øgede brugerbetaling i kommunerne. Mens ældre heller ikke kommer til at går fri.

USA vil ind på det kinesiske marked
*Den amerikanske præsident Bill Clinton sagde onsdag, at USA er parat til at støtte Kina økonomisk, hvis den kinesiske regering indfører økonomiske reformer og liberalisering. USA presser på for at få adgang til det kinesiske marked - mens landet samtidig aftager en tredjedel af Kina's eksport. Clinton påpegede, at det derfor kun er rimeligt, at USA får adgang til Kinas millioner af forbrugere. Kina er dog tilbageholdende med at indføre reformer og åbne markedet.

Lærere skal arbejde mere
*Landets 60.000 folkeskolelærere kan se frem til flere undervisningstimer og mindre forberedelsestid - ihvertfald hvis det står til Kommunernes Landsforening. Forud for overenskomstforhandlingerne til foråret, fastslår, KL's administrerende direktør, #Peter Gorm Hansen, at Kommunernes Landsforening vil have afskaffet det såkaldte ØFU-system, hvor der er afsat fast tid til forberedelse, undervisning og det, som kaldes "øvrige opgaver".
"Ingen andre personalegrupper har den slags nedfældet i overenskomsten, og ingen skal bilde mig ind, at en lærer med flere års erfaring hver gang skal bruge en time på at forberede sig til at lære eleverne om Christian den Fjerde. Men jeg kan godt forstå, at unge nyudannede lærere måske bruger mere forberedelsestid end de erfarne," siger Peter Gorm Hansen.
Desuden vil kommunerne have lærerene over på det nye individuelle lønsystem. Det betyder, at lærerne må vinke farvel til et lønsystem, hvor ancienniteten er den udløsende faktor i lønforhøjelsen.

'Våbenhvile' i Israel
*Den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, og Israels præsident, Ezer Weizman, blev under et møde onsdag formiddag enige om, at deres offentlige skænderi om tempoet i fredsprocessen ikke længere skal foregå gennem pressen. Den israelske præsident, Weiznan opforderede mandag, Nethanyahu til at udskrive valg og tirsdag fortsatte han med at beskylde ministerpræsidenten for bevidst at forhale fredsprocessen.

Flere aktive førtidspensionister
*Der er bred politisk enighed om, at målet for efterårets planlagte reform af førtidspensionen er at få førtidspensionisterne aktiveret og samtidig forhindre, at så mange i fremtiden ender på passiv offentlig ydelse.
Det står klart, efter at de radikale onsdag gav startskuddet til forhandlingerne ved at erklære, at de er villige til at satse et tre-cifret millionbeløb på at få førtidspensionister tilbage på arbejdsmarkedet.
Mens Socialdemokratiet stadig er uafklaret om en reform af førtidspensionen, rækker både Venstre, de konservative og SF allerede nu hånden ud til regeringen. Men hvor de borgerlige partier sammenkæder forslaget om aktivering med en beskæring af de sociale ydelser, da afviser SF at røre ved sidstnævnte.

Volvo og VW samarbejder
*Det blev onsdag klart, at rygter om et samarbejde mellem Volvo og Volkswagen synes at være mere end spekulationer, da det blev bekræftet, at Ferdinand Piech fra ledelsen i den tyske bilgigant havde haft møder med Volvochefen Leif Johansson i Göteborg.
Der har været fremsat spekulationer om, at Volkswagen er interesseret i producenter af tunge lastbiler - deriblandt Volvo og Scania, der hører til de største i verden på dette område. Men diskussionen om et samarbejde omfatter måske også personbiler. Talsmænd for både Volkswagen og Volvo afviste dog onsdag at kommentere indholdet i samtalerne mellem de to topledere, og på Volvo-fabrikkerne hed det, at drøftelserne ikke var af dramatiske eller af stor nyhedsmæssig værdi.

Flere skilte skal vise vej over Storebælt
*Der var politisk tilfredshed trafikudvalgets medlemmer i går efter et møde med trafikminister Sonja Mikkelsen og Storebælt A/S. Ministeren var kaldt i samråd for at svare på, hvad hun vil gøre ved de lange bilkøer ved Storebælt. V og K har foreslået, at der gives rabat til de såkaldte bro-bizzer, så flere bilister kan køre direkte over. Men det afviser trafikministeren. De store politiske slagsmål kom det dog ikke til. Over en bred kam var man enige om, at Storebælt A/S har gjort et stort stykke arbejde - og det fortsætter med et ekstra vejspor og flere skilte.

Selskabstømmere får hårde straffe
*En hård kurs, som Højesteret for nylig har udstukket i forhold til selskabstømningerne, blev onsdag fulgt op af retten i Vejle, som gav myndighederne medhold i en civil sag om erstatning.
Retten bestemte, at en forretningsmand ud over selve den skyldige skat på godt 280.000 kroner også skal af med nogle dyre renter: nemlig cirka 98.000 kroner. Kravet om en procent pr. måned i henhold til selskabskatteloven blev godkendt. Og oveni skal lægges omkostninger til konkursboet.
Myndighederne mener, at den hårde kurs vil slå igennem i flere hundrede sager om erstatning efter selskabstømning.
Det samlede tab for statskassen for selskabstømningerne løber op i cirka to milliarder kroner, men det går over al forventning med hensyn til at få pengene hjem.
"Indtil nu er der indbetalt 864,4 millioner kroner, og langt det meste er sket frivilligt," siger kontorchef Søren Vilhelmsen i Told- og Skattestyrelsen.

Kulturminister afviser forfatterkritik
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) vil ikke give de danske forfattere flere penge, selv om en lang række af forfatterne truer med at forbyde bibliotekerne at udlåne deres nye bøger, hvis ikke ministeren udligner biblioteksafgiften for 1999 og 2000 med en ekstrabevilling på finansloven.
"Jeg kan ikke love forfatterne, at de får flere penge i 1999 og 2000. Det er der ikke noget at gøre ved. Den løsning, som vi har fundet i Folketinget, støttes af et bredt flertal bestående af SF, V, K og CD, og det kan ikke komme på tale at finde flere penge til forfatterne," siger Elsebeth Gerner Nielsen, der dog gerne vil forhandle med de to forfatterforeninger, Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere, samt med forfatterne om, hvordan biblioteksafgifterne fremover skal fordeles mellem forfattergrupperne.

Annan's besøg i Nigeria giver håb
*Der er voksende håb om, at den fængslede oppositionsleder i Nigeria, Moshood Abiola, bliver frigivet, sagde en FN-kilde onsdag i den nigerianske hovedstad, Abuja.
Meget afhænger dog af, hvorvidt Abiola får tilladelse til at modtage besøg af FN's generalsekretær, Kofi Annan, som overraskende er kommet til Nigeria for at presse landets nye militære leder til demokrati og respekt for menneskerettigheder.
Ifølge kilder forhandler general Abdulsalam Abubakars nye regering og Annan om løsladelsen.

Tyske unge kender ikke fortiden
*Næsten hver tredje unge tysker - nemlig 31 procent - har aldrig hørt om den nazistiske koncentrationslejr Auschwitz, og 12 procent tror, at Adolf Hitler overlevede Anden Verdenskrig. Det fremgår af en undersøgelse, foretaget af Forsa-instituttet, der bliver offentliggjort i avisen Die Woche torsdag.
Undersøgelsen omfatter 506 tyskere i alderen 14-18 år. 59 procent ikke kunne huske at have hørt om Krystalnatten, nazisternes beslaglæggelse af jødernes synagoger og ejendomme i november 1938.
Den tyske præsident, Roman Herzog, har advaret om, at undervisning i Tysklands politiske historie bør have en central plads i landets skoler i takt med, at højre-ekstremistiske partier vinder frem ved valgene.
"Lad os ikke tage vort demokrati for givet," sagde Herzog forleden.

GIA myrdede algerisk sanger
*En af Algeriets mest yderligtgående muslimske grupper, Den Bevæbnede Islamiske Gruppe, GIA, sagde onsdag, at den står bag mordet på den kendte algeriske sanger, Lounes Matoub.
Det fremgår af en skriftlig erklæring fra GIA, offentliggjort i Algeriet og i arabisk-sprogede aviser i Europa.
"Det er en kendt sag, at Matoub var et stor modstander af den muslimske religion og mod vores hellige krigere," hedder det i erklæringen fra GIA.

Græsk hovsamissil
*Det tegner ikke godt for de allierede styrkers evne til at ramme plet, når det kommer til det hårdere skyts. Under en NATO-militærøvelse i det græske øhav røg en luftværnsraket ud af kurs og istedet for at styrte mod havet slog raketten ned tæt på en badestrand på ferieøen Kreta.
Øjenvidner på stranden sagde bagefter, "Vi hørte en øredøvende larm, og raketten fløj lige hen over os. Kort efter hørte vi en kæmpe eksplosion."

Iran opfordrer USA til handling
*Den iranske præsident, Mohammad Khatami, opfordrede onsdag USA til at skride til handling og ikke kun forsonende ord for at bringe 18 års fjendtligheder mellem de to lande til ophør.
"Jeg håber, at den ændrede tone er et tegn på en bedre forståelse hos den amerikanske ledelse for iranske synspunkter, det iranske folk og den internationale situation," sagde Khatami i den første reaktion på Washingtons nylige tilbud om opblødning af det anspændte indbyrdes forhold. "Men vi vil vurdere oprigtigheden i konkrete udspil og ikke ord," sagde han efter et møde med den italienske ministerpræsident, Romano Prodi. Det var den reformvenlige Khatamis første kommentar efter USA's tilbud for to uger siden om en normalisering af forbindelserne.
"Vores udenrigspolitiske ledelse vil naturligvis komme med yderligere kommentarer til spørgsmålet - om nødvendigt," sagde Khatami, som gerne ser mere åbenhed i Irans relationer med andre lande.
Forholdet mellem USA og Iran blev afbrudt, efter at amerikansk ambassadepersonale i Teheran blev holdt som gidsler af radikale studenter fra den islamiske revolution i 1979 og 444 dage frem. Prodi sagde, at han forventede stærkt forbedrede relationer mellem Iran og Italien, og han forudså, at forbindelserne til EU ville nå et "acceptabelt niveau" i nær fremtid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her