Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

25. juli 1998

Danske læger fordømmer doping
*I lyset af den aktuelle dopingskandale ved dette års Tour de France mener formanden for Den Danske Lægeforening, Torben Petersen, at der vedtages en international resolution, hvor Verdenlægeforeningen tager aftsand fra doping-læger.
Samtidig opfordrer han de danske myndigheder til at stramme lovgivningen på området.
"Efter min mening bør man tage ved lære af de franske myndigheders håndfaste handlemåde over for Festina-rytterne under Tour de France," siger Torben Petersen.

Fortsat kritik af beredskabsstyrelse
*Indenrigsministeren er tilfreds med Beredskabsstyrelsens redegørelse, mens OOA fortsat kritiserer styrelsen for passivitet
Ifølge den redegørelse, som Beredskabsstyrelsen i går afleverede til Indenrigsministeriet, informerede styrelsen ikke ministeriet om særskilt tilsyn på Barsebäck før 1996 - to efter at det blev indført - fordi Beredsskabstyrelsen først fik besked om dette den 8. august 1996 af Statens Kärnkraftinspektion (SKI)
Og dette svar er indenrigsminister Thorkild Simonsen tilfreds med.
"Jeg er tilfreds med Beredskabsstyrelsens redegørelse om, hvilke informationer styrelsen har modtaget - og vidergivet til Indenrigsministeriet - fra det svenske Statens Kärnkraftinspektion," lød det i en kortfattet pressemeddelse fra Indenrigsministeren i går.
Hos OOA mener man, at der fortsat er grund til at kritisere Beredskabsstyrelsen.
"Redegørelsen viser, at Beredskabsstyrelsen forholder sig passivt til SKI's oplysninger og blot sender dem videre uden at stille spørgsmåltegn ved dem," siger Bjarne Hejlskov Nielsen fra OOA.

Svenske tillidsfolk var agenter
*Den svenske efterretningstjeneste (IB) anså det som dets vigtigste opgave at sørge for at holde kommunister og andre sikkerhedsrisicis væk fra den svenske fagbevægelse. Det skete ved at hyre over 20.000 tillidsfolk på svenske arbejdspladser, der gennem 50'erne og 60'erne, direkte til IB om kommunistbegejstrede kollegaer.
Det viser rapporter, som nu er blevet offentligt tilgængelig, og som den svenske freds- og konfliktforsker, Wilhelm Agrell, har bedt om at få udleveret. Ifølge interviews med IB's tidligere chef, Birger Elmér, var IB tæt knyttet til det svenske socialdemokrati og tidligere statsminister Olof Palme og den daværende forsvarsminister Sten Andersson var informeret om de socialdemokratiske "arbejdspladsagenter" fra 50'erne og 60'erne - en forbindelse som de svenske socialdemokrater hidtil har nægtet.

Engell er mulig EP-kandidat
*Den konservative leder, Pia Christmas-Møller, opfordrer partiets tidligere leder, Hans Engell, til at stille op som partiets spidskandidat ved næste års valg til EU-parlamentet.
"Det Konservative Folkeparti har brug for en god og stærk spidskandidat, som vil lægge alle sine kræfter i det europæiske arbejde. Hvis Hans Engell selv har lyst, vil jeg foreslå ham som partiets spidskandidat," meddelte Pia Christmas-Møller fredag i en pressemeddelelse.
Hans Engell har endnu ikke besluttet om han vil stille op.

Røde Kors sender nødhjælp til Kina
*De voldsomme oversvømmelser i Kina, der har dræbt 1.000 mennesker, ødelagt den vigtige rishøst og gjort op mod 300.000 mennesker hjemløse, har fået Dansk Røde Kors til at bevillige en halv mio. kr. til nødhjælp.
"Nogle landsbyer ser ud, som var de ramt af et kraftigt jordskælv. Oversvømmelserne har nærmest vasket hele samfund væk og medført enorme ødelæggelser," siger danskeren Helge Kvam, der arbejder for Internationalt Røde Kors, og netop er vendt hjem fra Kina.
Oversvømmelserne i Kina beskrives som de værste i mands minde, og i disse dage truer vandet med nye digegennembrud langs Yangtze-floden.

Keizo blev som ventet ny leder
*Udenrigsminister Keizo Obuchi blev fredag morgen valgt som leder for Japans regerende parti, det liberale LDP.
Dermed er han så godt som sikker på også at blive Japans næste ministerpræsident.
Den 61-årge Obuchi fik 225 stemmer, mens hans to modkandidater, sundhedsminister Junichiro Koizumi fik 84 stemmer og den 72-årige politiske veteran Seiroku Kajiyama fik 102 stemmer.
Keizo Obuchi ventes allerede i næste uge at blive udnævnt til Japans næste ministerpræsident af parlamentets underhus.

Videnskab contra politik
*Ribe Amt har som det eneste amt i landet besluttet, at der ikke er råd til, at kvinder med kræft i æggestokkene kan få medicinen, Taxol, der forlænger kræftpatienternes levetid.
Amtets læger mener, det er lægeligt uforsvarligt og er begyndt at sende deres patienter til behandling uden for amtet.
Det har patienterne krav på i henhold til det fri sygehusvalg - dermed ender regningen alligevel hos dem, der har sparet medicinen bort - nemlig Ribe Amt, skriver Weekendavisen.
Taxol-sagen illustrerer ikke alene, hvordan lægevidenskabens landvindinger støder sammen med amternes hårdt trængte budgetter. Den afslører samtidig, at det fri sygehusvalg underminerer politikernes mulighed for at styre økonomien.
Amtsborgmester Laurits Tørnæs (V), Ribe Amt, opfordrer nu sygehusudvalget i Ribe Amt til at tage sagen op på et møde i udvalget.

Kritik af EU-hjælp
*"EU's hjælp til genopbygning til det tidligere Jugoslavien er mangelfuld og dårligt koordineret." Det siger Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Eva Kjer Hansen.
På vegne af Europa-Parlamentets Budgetkontroludvalg er hun i Jugoslavien for at besøge EU's genopbygningsprojekter.
Det er ikke mindst dårlig administration, der er skyld i den langsommelige virkning af projekterne. Blandt andet er pengene til minerydning ikke blevet brugt med det resultat, at flygtningene ikke kan vende hjem.
Andre steder står nybyggede huse tomme, mens der andre steder i området er mangel på boliger.

PLO er klar til nye forhandlinger
*Det Palæstinsnsiske Selvstyre vil genoptage forhandlinger om fred i Mellemøsten med den israelske regering i næste uge.
Det meddelte den palæstinensiske leder Yasser Arafat fredag. Forhandlinger mellem de to parter brød sammen tidligere på ugen. Der er ingen oplysninger om indholdet af de kommende forhandlinger.

Svenske a-værker risikerer lukning
*Atomkraftværker, som ikke kan garantere fuld datasikkerhed ved årtusindårsskiftet, vil blive lukket i forbindelse. Det bekræftede den svenske Stats Kärnekraftsinspektion, SKI, som ikke vil udelukke, at datavirus kan påvirke reaktorsikkerheden.
Allerede i marts blev regeringen informeret om, at det kan blive aktuelt med særlige restriktioner for atomkraften ved overgangen til år 2000. I brevet fremhæver SKI, at man har ansvaret for sikkerheden - ikke for den nationale elkraft-forsyning. Ifølge SKI's generaldirektør, Lars Högberg, har elkraftselskaberne en stærk økonomisk interesse i at løse problemet ved årtusindeskiftet.
Mulighederne for at lukke eller gå ned på begrænset produktion i år 2000 undersøges i øjeblikket ved Forsmark-værket.

Mistænkte attantatmænd anholdt
*Myndighederne i Tjetjenien har anholdt et ukendt antal personer i forbindelse med torsdagens mordforsøg på landets præsident, Aslan Maskhadov.
Det fortalte Tjetjeniens chefanklager, Khavash Sirbijev, fredag.
Han kom ikke med deltajer om, hvem - eller hvor mange - de anholdte var. Men Sirbijev oplyste, at der var fundet våben og ammunition i en bygning nær attentatstedet, og at efterforskningen fortsatte.
Ifølge præsident Maskhadov var mordforsøget udført af tjetjenere men på foranledning af den russiske efterretningstjeneste.

Vietnam afviser EU-kritik
*Vietnam afviste fredag de anklager om "alvorlige brud" på menneskerettighederne, som EU-parlamentet fremførte for nylig i en resolution. Vietnam kalder anklagerne "beklagelige" og uden "objektivitet".
EU-parlamentet udtrykte utilfredshed med politiske fanger, forfærdelige forhold i fængslerne, og undtrykkelse af religiøse skikke, der ikke er godkendt af kommunistpartiet.
Det blev samtidig påpeget, at pressen er underlagt censur, og at der sker "voldelige overgreb" mod demonstranter.
Men det vietnamesiske udenrigsministerium afviste anklagerne og advarede om, at resolutionen var skadelig for forholdet mellem Vietnam og EU-landene.

Spøgelsesjagt i Burkino Faso
*De offentligt ansatte i den vestafrikanske stat Burkina Faso er begyndt at få udbetalt deres løn personligt i stedet for gennem banken som normalt.
Tiltaget er en del af kampen for at identificere "spøgelses-arbejdere", siger myndighederne. I 1995 viste en lignende aktion, at der var blevet udbetalt løn til 400 personer, der slet ikke skulle have modtaget pengene. Heraf var de 180 personer døde.

US-dollars skal styrke russiske a-værker
*Den amerikanske vicepræsident, Al Gore, havde fredag møder med den russiske ministerpræsident, Sergej Kirijenko, og andre russiske ministre for at drøfte øget handel, nukleart samarbejde og rumfart.
"Præsident Bill Clinton og jeg lægger meget stor vægt på disse kontakter," sagde Gore ved indledningen af drøftelserne mellem to store delegationer fra de to lande.
Efter møder tidligt på dagen meddelte den russiske minister for atomenergi, Jevgenij Adamov, at amerikanske embedsmænd var gået ind på at yde millioner af dollar i hjælp til russiske byer som Sarov, hvor der forskes i atomenergi og atomvåben.
Tusindvis af ansatte i Sarov gennemførte torsdag en tre timer lang aktion i protest mod, at de ikke har fået udbetalt løn i månedsvis, hvilket har skabt frygt for sikkerheden.
Det fik præsidentkandidaten Aleksandr Lebed til fredag at antyde, at han måske vil gøre krav på at overtage en atommissil-enhed i Sibirien, medmindre den russiske regering udbetaler løn til landets soldater.
Lebed, som er tidligere general og national sikkerhedsrådgiver, kom med udtalelserne i et åbent brev til ministerpræsident Sergej Kirijenko.
Iagttagere vurderer, at hovedformålet med Lebeds udtalelser ikke er at gøre Sibirien til en ny, selvstændig atommagt, men at skabe opmærksomhed om lønefterslæbet, som officerskorpset lider under, og som nye milliardlån fra Den Internationale Valutafond efter hans opfattelse bl.a. bør gå til.

Rettelse
*Niels Anker Kofoed skev i et indlæg i gårsdagens Information, at den franske højreradikale Le Pen fra Front National sidder i samme gruppe i Europa - Parlamentet, som den danske unionsmodstander Jens Peter Bonde. Det passer ikke. Peter Bonde sidder i gruppen Nationernes Europa. Le Pen er blandt de ikke indskrevne.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her