Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

23. juli 1998

Salmonella i dansk malkekvæg
*Veterinær- og Fødevaredirektoratet oplyste i går, at den multiresistente salmonella DT 104 for første gang er konstateret i en ren kvægbesætning.
Salmonellaen blev fundet i to køer i en jysk malkekvægsbesætning, men der er ingen fare for at mælken fra besætningen er inficeret. Al mælk pasteuriseres og salmonella-bakterien dør ved opvarmning til 75 grader og derover.
De smittede dyr står i en besætning med 250 malkekøer og omkring 450 ungkreaturer. Kredsdyrlægen har besætningen under opsyn og der er iværksat smitte-begrænsende foranstaltninger. Der må ikke sælges kvæg fra besætningen og dyrene må kun slagtes på særlige vilkår. Kødet fra dem skal varmebehandles.
Tidligere har man 'kun' konstateret DT 104 i blandede besætninger med både grise og køer.

Skarp kritik af Beredsskabsstyrelsen
*Indenrigsminister Thorkild Simonsen kritiserer skarpt, at beredskabsstyrelsen ventede to år med at give give indenrigsministeriet besked om, at Barsebäck i 1994 blev sat under særligt tilsyn af de svenske myndigheder.
Beredskabsstyrelsen skal nu redegøre for den sene orientering. Det sker samtidig med, at energibevægelsen OOA i går sendte et rykkerbrev til Indenrigsministeren for svar på en lang række kritikpunkter i forbindelsen med Beredskabsstyrelsens "manglende engagement" i Barsebäck.
Som Information har beskrevet i en række artikler er sikkerheden på Barsebäck gennem de seneste år blevet kraftigt forringet, uden at Beredskabsstyrelsen har fundet anledning til at informere indenrigsministeren i tide.

Somaliere 'flygter' fra Danmark
*Somaliere i hundredevis flygter fra Danmark, fordi de føler sig dårligt behandlet og udsat for en hetz, siger formanden for De Somaliske Foreningers Fællesråd, Mohamed Gelle til Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.
Sidste år meddelte flere end 300 somaliske statsborgere med opholdstilladelse i Danmark folkeregistret, at de udvandrede fra Danmark, og udviklingen er forstærket i år, fremgår det af indberetninger til CPR-registret.
I årets første tre måneder meldte 107 somaliere flytning til udlandet.
Halvdelen af dem oplyste, at de rejste tilbage til Somalia, men oplysningerne dækker over, at de illegalt søger til et andet vestligt land, siger Mohamed Gelle. Hans udtalelse dokumenteres af, at færre end 20 somaliere har fået det økonomiske tilskud på maks. 16.000 kr. til at vende hjem gennem Dansk Flygtningehjælp.

Nye indicier i Susan-sagen
*Politiet har fået yderligere indicier i sagen mod den mand, der er sigtet for drabet på den 10-årige Susan Rasch Ipsen fra Brøndby Strand ved København.
Undersøgelser af et par af mandens bukser har vist, at der er spor af blod, og at dette blod er Susans.
Det kom frem, da den 50-årige mand onsdag blev fremstillet i retten i Brøndbyerne, hvor dommeren besluttede at forlænge varetægtsfængslingen af manden med fire uger.
En dna-analyse af to blodpletter ved buksernes højre lomme viser, at blodet med en sandsynlighed på 1:100.000 stammer fra Susan. Det er den højeste grad af sandsynlighed, man kan operere med inden for dna-profiler. Den sigtede erklærer sig fortsat uskyldig.

USA afviser Israels anmodning
*Bill Clinton-administrationen har ingen planer om at gøre et nyt forsøg på at få gang i de kollapsede fredsforhandlinger mellem palæstinenserne og israelerne.
Det sagde en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium onsdag. Kommentaren kom kort efter, at tre dages forhandlinger mellem den israelske regering og Det Palæstinensiske Selvstyre onsdag var endt uden resultat.
"Der kommer intet nyt amerikansk initiativ på nuværende tidspunkt. Vi vil først være sikker på, at fredsprocessen er brudt sammen," sagde talsmanden, som ikke ville have sit navn frem.
"Sammenbrud i fredsforhandlingerne. Igen!"
Sådan lød beskeden fra palæstinenser-lederen, Yasser Arafat, efter at tre dages møder med israelerne onsdag var endt med et resultat "lig nul".

Husseins sygdom skaber bekymring
*Medicinske undersøgelser af Jordans kong Hussein på et amerikansk hospital tyder på, at den 62-årige monark har cancer, meddelte kongens bror, kronprins Hassan ibn Talal, sent tirsdag på jordansk tv.
I et offentliggjort brev fra kong Hussein til kronprinsen hed det: "alle undersøgelser tyder på, at jeg har lymfekræft".
Hans sygdom har skabt dyb bekymring i Jordan, hvor 70 procent af befolkningen på fire millioner aldrig har kendt noget andet overhoved.

Flere dræbte i Kosovo
*Serbiske regeringsstyrker har dræbt mindst 50 etniske albanere under kampe i de seneste dage om byen Orahovac i det sydvestlige Kosovo.
Det rapporterer kosovo-albanernes oplysningscenter i Pristina onsdag.
Serbiske politi sagde sagde onsdag, at "dusinvis" af væbnede albanere var dræbt, og at to serbiske politifolk og fire civile serbere har mistet livet.
Udenlandske diplomater, der observerer grænsen mellem Albanien og Kosovo, kunne onsdag bekræfte de serbiske oplysninger om, at bevæbnede kosovo-albanske separatister angriber mål i Kosovo ind over grænsen fra Albanien.
Det skete i deres første rapport, efter at "observatør-korpset" blev oprettet tidligere på måneden. Danmark deltager i korpset med to mand.
I weekenden blev 110 mennesker dræbt under kampe langs grænsen mellem Albanien og Kosovo.

Livsglæde trives blandt venner
*Gode venner er den væsentligste forskel på børn, der trives og børn, der ikke gør. Det fastslår, børnepsykiater, Niels Bilenberg, fra Odense Universitetshospital på baggrund af en undersøgelse, han har lavet blandt 800 fynske børn mellem fire og 16 år.
Undersøgelsen viser, at danske børn trives bedre i forhold til deres jævnaldrende i Europa. Kun svenske børn trives bedre end de danske.
Til gengæld viser undersøgelsen, at 7,8 procent af pigerne over 11 år på linje med 5,7 procent af alle drenge, har overvejet at tage livet af sig.
Disse relativt høje tal bør få de voksne til at skærpe opmærksomheden, mener Niels Bilenberg.

Minister ændrer taxilov
*Trafikminister Sonja Mikkelsen (S) vil ændre regeringens omstridte nye taxilov, som kræver, at kun danske statsborgere kan drive virksomhed som taxivognmand.
Det sker, efter at en gruppe vognmænd, organiseret i Taxa Union Danmark, har stævnet Trafikministeriet ved Vestre Landsret i Viborg, fordi de mener, at taxiloven er diskriminerende.
"Der er ikke nogen grund til at opretholde kravet om statsborgerskab, hvis man kan sikre sådanne kvalifikationer på anden måde - for eksempel gennem et bopælskrav," siger trafikministeren.

Ulovlige kemikalier indsmugles
*Selvom en række ukrudts-midler er forbudte i Danmark, så bruges de alligevel på danske marker. Kemikalierne kommer blandt andet ind via den dansk-tyske grænse, og alene i denne uge har Miljøstyrelsen fået kendskab til to tilfælde af ulovlig import af sprøjtemidler.
I sommeren 1997 blev 60 fynske gartnerier kontrolleret, og hele ti af dem viste sig at være i besiddelse af ulovligt importerede bekæmpelsesmidler. Miljøstyrelsen planlægger en ny kampagne med stikprøvekontroller et andet sted i landet til efteråret.

K: Efterlønnen skal forrringes
*Det Konservative Folkeparti vil sætte efterlønnen på dagsordenen under efterårets finanslovsforhandlinger.
Efterlønnen skal ikke afskaffes, men det skal være mindre attraktivt at gå på efterløn - blandt andet ved at forringe vilkårene.
"Regeringen påstår jo, at den ikke vil afskaffe efterlønnen. Derfor gælder det i stedet om at skabe nogle incitamenter, der gør, at folk kan blive længere på arbejdsmarkedet, og som gør, at de bliver mindre fristet af at gå på efterløn," siger de Konservatives finanspolitiske ordfører, Gitte Seeberg til Berlingske Tidende, onsdag.

Haitis demokrati halter
*Trods demokratiets indtog i Haiti for godt fire år siden, så står det slemt til med mennskerettighederne, skriver Amnesty International i en netop offentliggjort rapport.
Reformeringen af retssystemet går for langsomt, konkludere Amnesty International.
"Tortur og mishandling, udenomsretslige henrettelser og drab under mistænkelige omstændigheder giver stadig anledning til alvorlig bekymring. I løbet af de seneste to år er mennesker blevet arresteret angiveligt for at have lagt regeringsfjendtlige planer," skriver AI blandt andet.
AI mener, at demokratiet på Haiti bør prioritere reformeringen af retssystemet højt.

Flygtningehjælp fyrer 680 ansatte
*Den nye lov om integration af flygtninge betyder, at Dansk Flygtningehjælp nu skal afskedige 680 af flygtningehjælpens 750 medarbejdere med virkning fra nytår.
Formanden for Dansk Flygtningehjælp, Uffe Stormgaard, har tidligere kritiseret, at den nye lov på en række punkter stiller flygtningene dårligere, og at den overordnede koordinering forsvinder.

Khatamis lille sejr
*Irans præsident, den liberale Mohammad Khatami, vandt i går en lille sejr, da det konservative parlament godkendte Khatamis nye mand på indenrigsministerposten, Abdolvahed Mousavi-Lari. Med 177 stemmer for og 67 mod, valgte parlamentet "politisk fred", fremfor at vise deres uvilje mod præsidentens moderate linje i Irans politik.
"I dag må vi acceptere, at folk har rettigheder. Og vi må bane vejen for, at disse rettigheder bliver virkelige," sagde Mohammad Khatami, der vandt præsidentposten ved en jordskredssejr i maj 1997.
Godkendelsen er mange steder set som en styrkeprøve mellem Khatami, der er valgt på løfter om sociale og politiske forandringer, og de konservative kræfter, som dominerer parlamentet og andre magtbaser i iransk politik. Mousavi-Lari har lovet at fortsætte regeringens politik.
Men et andet problem venter Khatami torsdag, når Teherans borgmester, Gholamhossein Karbaschi, der er en magtfuld ven af præsidenten, modtager sin dom for bestikkelse.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her