Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

22. juli 1998

Barsebäck skaber røre i Sverige
*Lederen af Centerpartiet i Sverige, Lennart Daléus stiller nu spørgsmål til den svenske miljøminister, Anna Lindh, på baggrund af oplysninger i blandt andet Information og andre danske dagblade om forringet sikkerhed på Barcebäck. Lennart Daléus vil vide, "hvad den svenske regering vil gøre, for at Barsebäck Kraft skyndsomt offentliggør sådanne oplysninger," skriver det svenske nyhedsbureau, TT.
Centerpartiets leder har også skrevet til generaldirektør Lars Högberg ved SKI (Statens Kärnkraftinspektion). I brevet spørger han, hvor længe SKI har kendt til oplysningerne i dansk presse, og hvilke forholdsregler der er truffet i den forbindelse.
Det er kommet frem, at de svenske myndigheder har accepteret en tidobling af risikoen for en kernenedsmeltning - fra 1:100.000 pr. driftsår til 1:10.000 for ældre værker.

Rockere sagsøger staten
*For anden gang sagsøger Hells Angels' advokat Justitsministeriet på rockernes vegne. Denne gang gælder det erstatning for de økonomiske produktionstab gruppen har lidt efter lukningen af klubhuset i Snoldelev, skriver Politiken tirsdag.
Klubhuset husede udover rockerne distributionen af blandt andet t'shirts, og rockerne skønner, at de har tabt godt 2,5 mio på den konto. I maj tabte rockerne en principiel sag ved Østre Landsret, hvor ministeriet var sagsøgt for at krænke rockernes grundlovssikrede ret til at forsamle sig, til at arbejde og til en ukrænkelig bolig.

Albaniens regering er under pres
*Albansk politi har beslaglagt over fire ton våben - deriblandt 1.000 geværer - og arresteret to mænd, der skulle bringe våbnene fra til grænsen til Kosovo i Jugoslavien, meddelte en talsmand for indenrigsministeriet i Tirana tirsdag.
Beslaglæggelsen kommer på et tidspunkt, hvor Albaniens regering i stigende grad står i et dilemma med hensyn til situationen i Kosovo. På den ene side er Albaniens socialistiske ministerpræsident, Fatos Nano, under pres fra oppositionen, der ønsker at støtte Kosovos Befrielseshær (UCK), og på den anden side under pres fra Vesten, der tager afstand fra UCK, og som frygter, at Tirana kan være med til at få konflikten til at brede sig.
Ifølge albanske medier tirsdag kan Kosovo-konflikten føre til en dyb politisk krise i Tirana. Nano har åbent beskyldt Berisha for at "ville vælte hans regering med UCK-soldater". Albanien har anmodet om hjælp fra NATO og andre internationale organisationer, så kontrollen og overvågningen af landets grænse til Kosovo kan blive styrket.

Taxilov diskriminerer
*Den omstridte taxilov, der kræver dansk statsborgerskab for at drive virksomhed som taxivognmand, er i strid med såvel grundloven som Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og flere FN-konventioner om diskriminering. Det mener advokat Henrik Karl Nielsen, der på vegne af tre udenlandske taxivognmænd i Danmark har stævnet Trafikministeriet, med henvisning til at taxiloven er diskriminerende.
Tidligere og nuværende medlemmer af Folketingets Trafikudvalg samt trafikministre risikerer at skulle forklare sig i retten.

Palæstinenserne forkaster forslag
*Palæstinenserne afviste tirsdag nye israelske forslag under de direkte forhandlinger, som blev genoptaget i søndags efter flere måneders stilstand.
"De forslag, som Israel har fremsat, afvises af de palæstinensiske myndigheder," sagde den palæstinensiske fredsforhandler Hassan Asfour.
Israel har ifølge den israelske presse foreslået, at en del af det område, som Israel ifølge USA's forslag skal rømme, bliver lavet om til et naturreservat, som palæstinenserne så ikke kan udvikle og bygge på.
Desuden vil Israel have, at hele ledelsen af Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO) mødes for at ratificere annulleringen af de klausuler i PLO's charter, der taler om staten Israels ødelæggelse.

Dansk dåseforbud under pres
*Flere købmandsbutikker landet over tvivler på, at miljøminister Svend Auken fortsat kan opretholde det danske dåseforbud. 400 butikker har derfor installeret et sorteringssystem, der kan tage imod dåser. Og endnu et system, der kan tage imod dåser er på vej. Dansk Folkepartil vil derfor have miljøministeren til at forklare om han agter at opretholde forbuddet mod dåser.
Detailhandelen og Dansk Industri mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før Svend Auken må give sig, blandt andet for at slippe for en sag ved EF-Domstolen.

Nigerias udspil modtages positivt
*Storbritannien er parat til at mildne sanktionerne mod Nigeria ved ar arbejde for, at landets militære ledere igen kan få indrejse i EU.
Meddelelsen kom i går, efter at Nigerias militære leder, general Abdulsalam Abubakar, i en tv-tale forsikrede, at der vil blive gennemført valg i 1999.
"Det er den bedste nyhed, vi har hørt længe," sagde den britiske udenrigsminister Tony Lloyd i går.

Tysk erhvervsliv tror på Schröder
*Den tyske elite spår den socialdemokratiske leder, Gerhard Schröder sejr ved valget i september. Det viser en undersøgelse som et tysk analyse institut har lavet blandt Tysklands toneangivende ervervsledere samt topfolk indenfor den politiske administration.
70 procent mener, at Schröder overtager posten efter Helmut Kohl. Det er dog ikke ensbetydende med, at de adspurgte ser frem til at se socialdemokraten på kanslerposten. 45 procent er positive overfor politisk forandring, mens mere end halvdelen er skeptisk.

Gennembrud i Lockerbie-sag
*USA meddelte tirsdag, at det er ved at undersøge om en retfærdig retssag mod to libyere, der sigtes for at stå bag Lockerbie-bomben, kan finde sted et andet sted end i Storbritannien eller USA. Den libyske regering har nægtet at udlevere de to mistænkte af frygt for, at de ikke ville få en retfærdig retssag.
En retssag ville muligvis kunne finde sted i Haag med en skotsk dommer og i henhold til skotske retsregler, sagde en amerikansk regeringstalskvinde, som understregede, at der endnu ikke er truffet nogen endelig beslutning.
De to libyere er mistænkt for at stå bag terrorbombningen af et amerikansk passagerfly over den skotske by Lockerbie i 1988. 270 mennesker omkom, da bomben rev maskinen fra det amerikanske luftfartsselskab Pan Am i stumper og stykker i stor højde. Maskinen var på vej fra London til USA.

IMF udbetaler lån til Rusland
*Den Internationale Valutafonds (IMF) bestyrelse godkendte tirsdag et lån til Rusland på 11,2 mia.dollar (ca. 76 mia. kr.). En godkendelse, som den russiske ministerpræsident Sergej Kirijenko, strak udråbte som en sejr. Det skal ses i lyset af Dumaens forsøg på at blokere for dele af Boris Jeltsins krisepakke.
Det fik præsident Boris Jeltsin til i weekenden at gribe ind med dekreter for at få vedtaget krisepakken og dermed tilfredsstille IMF's krav for at yde milliardlånet.
Jeltsin nedlagde veto mod to love, som var vedtaget af parlamentet, og som ville sænke skatterne. I stedet introducerede præsidenten nye jordskatter og nye momsregler.

USA's økonomi blomster fortsat
*USA kan se frem til fortsat økonomisk vækst med lav inflation, men mangel på arbejdskraft i visse sektorer og stigende lønninger kan trække i den modsatte retning og tvinge den amerikanske centralbank til at hæve diskotoen.
Det sagde centralbankchef Alan Greenspan tirsdag trods følgevirkningerne af den asiatiske finanskrise.
Den amerikanske økonomi ventes at stige med op mod 3,25 procent i år og op mod 2,25 procent næste år.
Inflationen vil blive øget med højst to procent i år og op mod 2,5 procent næste år.
Han sagde, at de hæmmende faktorer såsom en stærkere dollar, faldende eksport og lavere forbrugerpriser formentlig kun var midlertidige.

Uvished om Vestsaharas fremtid
*Afstemningen om Vestsaharas fremtid, somer planlagt til den 7. december, må sandsynligvis udskydes.
Det sagde en talsmand for befrielsesbevægelsen Polisario, der kæmper for et selvstændigt Vestsahara, tirsdag. Det er nemlig ikke afklaret, hvem der har ret til at stemme.
Polisario har siden 1974 kæmpet med Marokko om herredømmet over Vestsahara, der er en tidligere spansk koloni.

Slovakiet oversvømmes
*Mindst 20 mennesker har mistet livet og mange savnes efter oversvømmelser i det østlige Slovakiet, sagde embedsmænd tirsdag.
I alt 13 landsbyer blev hårdt ramt, da voldsom regn forårsagede oversvømmelser natten til tirsdag. I alt omkring 3.500 mennesker er blevet evakueret.
Redningsmandskab sagde tirsdag eftermiddag, at de frygter at finde flere ofre. 46 mennesker savnes med sikkerhed - herunder 30 børn.
Mange af ofrene og de savnede er sigøjnere. De slovakiske sigøjnere - eller romani - hører traditionelt til blandt landets fattigste og bor derfor i de dårligste boliger.

Strid hos familien Pen
*Uden at orientere sin bedre halvdel har den ultra højrenationalistiske Jean Marie Le Pen opstillet sin kone Jany Le Pen som Front Nationals kandidat til Europa-Parlamentet. Hun opdagede det først, da hun læste det i avisen. Og hun er ikke enig med husbonden i. "Jeg skal ikke stille op til valg. Jeg er en husmor og slet ikke trænet til politik," siger Jany Le Pen.

Spændingen stiger op til Cambodjas valg
*Cambodjas Nationale Valgkomité meddelte i går, at 95.000 soldater vil blive udstationeret for at sikre et fredeligt valg på søndag.
"Vi vil sikre vælgernes sikkerhed," hed det blandt andet fra en repræsentant fra valgkomitéen.
Og der er grund til at frygte for sikkerheden, når valget går i gang søndag.
I sidste uge blev to dræbt og fem såret, da de var ude i en landsby for at forberede valgstedet. Og flere menneskerettighedsgrupper beskylder den regerende Hun Sen for at stå bag drab og systematisk forfølgelse af oppositionen og vælgere.
Hun Sen afviser beskyldningerne og siger, at valget vil blive "frit og fair."
Det politiske opgør står mellem andenministerpræsident Hun Sens Cambodjanske Folkeparti (CCP) og tidligere førsteministerpræsident prins Norodom Ranariddhs royale FUNCINPEC-parti - som det også var tilfældet i 1993.
Dengang vandt FUNCINPEC en stor sejr, men i juli sidste år fjernede Hun Sen ved et kup Ranariddh fra posten som førsteministerpræsident og fik ham siden idømt 30 års fængsel for våbensmugling ved en politisk skueproces. Under stor bevågenhed vendte Ranariddh tilbage til Cambodja i foråret for at tage del i forberedelserne til valget på søndag.

Redigeret af Manja Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu