Læsetid: 2 min.

OSCE-politikere opfordrer til sanktioner mod Serbien

11. juli 1998

OSCE tager afstand fra serbernes indgreb i Kosovo på trods
af modstand fra Rusland. Helle Degn valgt som ny præsident

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europas (OSCE) parlamentarikerforsamling opfordrede fredag USA og EU til at indføre økonomiske sanktioner mod Jugoslavien på grund af dets "undertrykkende handlinger" i Kosovo-provisen
I en resolution fra parlamentarikernes møde i København fordømte de "Beograd-regimets militære undertrykkelse af den albanske befolkning i Kosovo, herunder også bombninger og ødelæggelser af landsbyer".
Over 300 parlamentarikere fra 54 lande vedtog resolutionen med overvældende flertal.
Kun den russiske delegation og enkelte parlamentarikere fra andre østlande stemte imod.
Allerede torsdag var der voldsom uenighed, da resolutionsforslaget skulle diskuteres. Rusland har hele tiden taget kraftig afstand til forslaget
"Forslaget kritiserer mildt Kosovo-albanerne, men opfordrer NATO til at straffe Serbien. Vi kan ikke gå med til en så ensidig resolution," sagde lederen af den russiske delegation.
Russerne fremlagde til stor irritation for flere af de vestlige delegationer en række ændringsforslag. Men på trods af små opblødninger i forhold til det første udkast, var det ikke nok til at få Rusland til at stemme for forslaget.

NATO-indgreb
Resolutionen appellerer til de stridende parter om at gå til forhandlingsbordet. Samtidig åbner den mulighed for et NATO-indgreb, hvis ikke det lykkes at finde en fredelig løsning.
Resolutionen møder dog også kritik fra den anden fløj for ikke at være vidtgående nok.
Resolutionen afviser nemlig selvstændighed til Kosovo og understreger, at man skal løse konflikten med respekt for de gældende landegrænser. I stedet opfordres der til en større grad af autonomi for den albansk-dominerede Kosovo provins.

Degn præsident
Den tidligere forskningsminister, socialdemokraten Helle Degn, blev på sidstedagen valgt som præsident for OSCE's parlamentariske forsamling, der mødes en gang årligt.
Degn blev valgt uden modkandidat og skal de næste to år være forsamlingens ansigt udadtil. Hun afløser spanieren Javier Ruperez.
På årsmødet, som foregik i Falkoner Centret, blev der også vedtaget ændringer i strukturen for den parlamentariske samling. Indførelsen af tilnærmet konsensus skal sikre større handlekraft, så forsamlingen nu kan vedtage udtalelser med 90 procents enighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her