Læsetid: 1 min.

Politi lukker ETA-avis

17. juli 1998

Et overgreb mod pressefrihed og endnu et tegn på regeringspartiets undertrykkelse,
siger ETA

I en ny offensiv mod den baskiske løsrivelsesbevægelse, ETA, har spansk politi lukket den baskiske avis Egin og dens tilhørende radiostation.
Egin, der har redaktioner i Pamplona, Bilbao og Vittoria regnes for at være ETA's talerør, hvor bevægelsens kommunikeer bliver trykt. Avisen har et oplag på 50.000.
"Vi har beviser for, at der er tætte forbindelser mellem ETA og Egin. Egin arbejder for ETA," sagde indenrigsminister Jaime Mayor Oreja på et pressemøde efter politiets aktion, der involverede 350 betjente.
Ifølge Mayor Oreja blev avisen og radiostationen midlertidigt lukket i forbindelse med en række raids og arrestationer. 11 personer blev arresteret - beskyldt for tilknytning til ETA.
Blandt de arresterede er et medlem af Herri Batasunas ledelse - ETA's lovlige politiske parti, der ofte sammenlignes med IRA's politiske del, Sinn Fein, i Nordirland.
"Det er endnu et bevis på regeringspartiets undertrykkende politik. Det er et anslag mod pressefriheden og det er fascistisk," lyder det i en kommentar fra Herri Batasuna.
Sidste år blev hele Herri Batasunas 23 mand store ledelse arresteret og idømt syv års fængsel, efter at have vist billeder af væbnede ETA-guerillaer i en valgvideo.
Torsdag lykkedes det alligevel for Egin at få en mindre avis på gaden. Under navnet Euskadi Informacion udkom otte manuelt fremstillede sider, der i begrænset oplag nåede ud i enkelte baskiske kiosker. Euskadi betyder på baskisk "Det baskiske land".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her