Læsetid: 5 min.

Så sødt som...

25. juli 1998

Langelandsfestivalen minder om en stor havefest

FESTIVAL
Nu kommer de. Budskabet spredes som en ild i den lille hovedstad på Langeland, og henad lørdag aften ved alle, at Langelandsfestivalen er begyndt. Det er fem dage før festen åbner, og det er to dage tidligere end sidste år. Søndag kommer det store rykind, og i løbet af de første eftermiddagstimer holder en lang række campingvogne, busser og privatbiler og venter på at komme ind. Der bliver kun lukket 20 vogne ind ad gangen, og ved 17-tiden er ventetiden tre timer.
Det ligner Storebæltsbroen, sukker en mand med betragtelig alvor. - Hvor kommer alle de biler i det hele taget fra?
Om mandagen glider trafikken atter mere gnidningsløst af sted, og snart stråler hele den fredede Vejle syd for Rudkøbing i alle regnbuens farver. Teltene ligger tæt, og op mod Bøgebjerggård står bilerne tæt og synger i solen. Foran dørene i de små huse inde i byen venter folk og glor på de mange besøgende, ikke mindst alle de 12-13 årige piger, som ikke får lov at deltage i festivalerne i Roskilde og Ringe, men som opnår forældrenes tilladelse med hensyn til Langelandsfestivalen. Arm i arm slentrer de gennem gågaden: bare maver, små bryster uden BH og en påklædning, som inviterer til alt muligt. Der er måske ikke noget at sige til, at de lidt ældre i byen mistænker de nyankomne for alt muligt. Den mindste lyd uden for døren, og ejeren smækker den op og venter det værste. Blev Arnes og Ingas potteplanter uden for huset måske ikke rippet for hver eneste blomst sidste år. Af nogle fulderikker, som også skulle af med deres vand op ad muren. Det er godt nok med alle de penge, som festivalgæsterne kommer med, men man skal hele tiden være på vagt. Ikke mindst når det gælder parkering. Og der er tilsyneladende ingen grænse for, hvad de fremmede kan finde på. Om det så er inde på selve kirkegården.

Købstad i fælden
Om ikke andet er de fleste af de fastboende i byen utilfredse med, at de fleste mindre gader i byen er blevet lukket for trafik eller ligefrem spærret af. Det er næsten ikke til at komme op til plejehjemmet Danahus, der så at sige ligger lige over for festivalpladsen. Og med hensyn til at handle i byen, er det blevet en så omstændelig affære med så lange køer, at flere og flere foretrækker at køre til Tullebølle, hvor der findes slagter og brugs og bager. Det bliver ikke bedre af, at Købmand Pilegaard er lukket. Som så mange andre mindre købstæder i provinsen er Rudkøbing gået i den fælde, der hedder Netto og Fakta og Aldi, så nu er der kun en mindre købmand i den anden ende af byen tilbage, ligesom også den ene bager på Østergade er lukket. Så meget længere bliver ventetiden i de store indkøbscentre. Om ikke andet appellerer de til borgerlige initiativer af snart sagt enhver art... Centrumskiosken får en aftale med en bager på Taasinge, ligesom kiosken åbner en slags lille cafe i baggården. Hvortil kommer, at villaejere sælger morgenmad og et brusebad, og store drenge går rundt mellem teltene og faldbyder franskbrød, som er købt tidlig om morgenen.
For enden af Ruestræde sidder den tidligere klubmester i tennis, Bengt Hinrichsen og sælger ærter for 25 kroner posen, og sådan er der mange af byens borgere, som tjener en ekstra skilling. Alting kan tilsyneladende sælges, byen er vokset fra 3.500 mennesker til knap 30.000 mennesker, som øjensynligt glæder sig over at gæste det smukke grønne område og den lille by, og det er såmænd ikke så galt, denne følelse af, at Rudkøbing er kommet på Danmarkskortet.
Det er god tone at borgerne i byen forsikrer hinanden om, at de skam ikke har noget mod Langelandsfestivalen, idet de dog hele tiden spejder efter det næste lovbrud. Intet er jo som det plejer at være.

Kommet for at blive
Langelandsfestivalen er sandsynligvis kommet for at blive. Der er ikke den samme tilbagegang i antallet af gæster som i Roskilde og Ringe. Og har man først gæstet Rudkøbing en gang, så kommer man igen. Ingen anden festival ligger så tæt op at et gammelt dansk købstadsmiljø som Rudkøbing, der endvidere har bevaret sin gamle købstadslinie fra middelalderen mod syd.
Hvortil kommer badestranden, der ligger lige bag den store scene, og hvor vandet aldrig bliver dybere end 60-70 centimeter. Og at vandre fra teltet ad stien mod byen under de gamle lindetræer og kastanier langs kolonihaverne og Vejlen mod de brølende køer, opleves af de fleste som ren nostalgi.
"Så sødt som en gammel film af Morten Korch," griner Frederik fra Fredericia, som har gæstet festivalen alle de år, den har fundet sted. Han kommer også næste år, lover han. Når bare Shu-Bi-Dua og Bamses venner og TV2 også kommer og spiller.
"TV2 kommer ikke," indskyder jeg.
"Hvad pokker," udbryder han forbløffet.
"Er det rigtigt? Kommer tv 2 ikke?"
"Næh."
"Hvem kommer så i stedet?"
"D:A:D."
"Kan man synge til dem?"
"Hvad med Earth, Wind and Fire - skal du høre dem?"
"Kender dem ikke," lød Frederik fra Fredericia og går videre med de to kasser øl, han har købt i Centrumskiosken, og som han møjsommeligt skubber af sted i en af Nettos indkøbsvogne.
Det er torsdag eftermiddag. Jeff Haley spiller på den store scene og det lyder ikke rigtig af noget. Bag scenen ligger børneland, hvor der er vandrutsjebaner, fortællere, legoland og værksteder, hvor børnene kan få udleveret træ og hjul til at bygge trækvogne af.
"Kan du lige hjælpe mig med at save det her stykke træ," spørger en lille purk med store blå øjne, som står og sutter på en blodig tommeltot.
"Hvad skal det blive til?," spørger jeg, da jeg har savet træstykket igennem.
"En traktor," siger han alvorligt, - "du må gerne få en tur, fordi du har hjulpet mig."
Børneland er givetvis det mest underholdende sted på Langelandsfestivalen. Det har ikke meget med resten af festivalprogrammet at gøre. Så meget mere perspektivrigt er det at gå rundt derinde og kigge på alle børnenes forunderlige aktiviteter.
Langelandsfestivalen er ikke rigtig en rockfestival. Det er snarere et familiemarked. Eller som arrangørerne fra København selv siger det, en stor havefest. Det er måske også forklaringen på, at så mange forældre faktisk ønsker, at der bliver skruet lidt ned for musikken efter klokken 22.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her