Læsetid: 2 min.

Salmonellavarer kan stadig ende i køledisken

22. juli 1998

Nye retningslinjer for salmonellakontrol af importeret kød standardiserer kontrollen. Men kødet sendes stadig ud til forbrugerne, før resultaterne foreligger

Kontrollen med den multiresistente salmonellabakterie DT 104 i importeret kød og fjerkræ bliver nu sat i system.
Veterinær- og Fødevaredirektoratet udsendte mandag nye retningslinjer til grænsedyrlæger og tilsynsmyndigheder ved importørerne.
Direktoratet slår fast, hvor mange prøver, der skal tages, og lægger retningslinjer, der skal fjerne forsinkelser i behandlingen af prøverne.
"Vi har specificeret, hvordan den løbende kontrol skal foregå," forklarer dyrlæge i Veterinær- og Fødevaredirektoratet Henning Petersen.
Der kommer mere kontrol, men kontrollen bliver ikke skrappere, forklarer han. Fødevarer med salmonella vil stadig blive sendt videre til butikkerne. Kun hvis der i prøverne senere konstateres den multiresistente DT 104 vil varerne bliver kaldt tilbage. Der går typisk omkring 20 dage med at finde salmonella DT 104 multiresistent.
Men selv om Levnedsmiddelkontrollen accepterer godt 2000 andre former for salmonella i kød, er meget af det fjerkræ, vi kan købe i butikkerne, reelt salmonellafrit.
Mange butikker vil gerne sælge kyllinger mærket "salmonellafri". Og kravene til de varer, der skal bære det mærke, er væsentligt skrappere end de normale krav. Kødet stikprøves med en hurtig testmetode. Inden for 24 til 48 timer foreligger resultatet, og kun hvis prøverne ikke viser salmonella, kan kødet få "salmonellafrit"-stemplet.

Svenske krav
Folketingets fødevarepolitiske ordførere har kritiseret, at kyllinger, der eksporteres til Sverige og Finland skal testes bedre for salmonella end dem, danskerne får. For at få stemplet "salmonellafri" skal kyllinger leve op til krav, der er på linje med de svenske.
"I FDB's butikker vil vi ikke forhandle kyllinger med salmonella. Derfor kræver vi de samme produktionsformer og garantier, som man gør i Sverige. Tidligere fik vi kyllingerne fra Sverige, men nu kan vi få danske kyllinger, der er lige så sikre som de svenske," siger informationsdirektør i FDB, Poul Dines.
Selv om FDB kræver, at alle tests skal være negative, vurderer man, at der er omkring fem procents risiko for, at en kylling alligevel har salmonella i sig.
I Dansk Supermarked drøfter man i øjeblikket internt og med leverandører, hvilke krav DS for fremtiden vil stille for sikkerhed mod smitte med salmonella og andre bakterier i fødevarerne, oplyser indkøber i slagterindkøb i Dansk Supermarked, Jesper Larsen.

Svinekød undtaget
Der findes ikke et tilsvarende "salmonellafrit"-mærke for svinekød. Og hos FDB har man ikke planer om at kræve garantier som på kyllingerne. I de sidste fire år har antallet af salmonellasmittede svin ligget mellem en halv og halvanden procent oplyser Danske Slagterier. Problemet er dermed så småt, at det ikke har mening, at kræve den ekstra kontrol, mener Poul Dines.
På torsdag skal fødevareminister Henrik Dam Kristensen i et samråd forklare, hvorfor kravene til kød til de danske forbrugere er svagere end kravene til eksportkød til Sverige og Finland. Hvorfor der kan gå op mod seks måneder før Veterinær- og Fødevaredirektoratet offentliggør fundet af DT 104 i importeret fjerkræ. Et flertal af Folketingets partier ønsker desuden, at Fødevareministeriet gør mere for at stoppe import af salmonellainficeret kød.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu