Læsetid: 2 min.

SF: Minister utroværdig om salmonella

13. juli 1998

SF kræver handling nu i sagen om nye fund af DT-104 i importeret fjerkræ

SF vil ikke acceptere, at fødevareminister Henrik Dam Kristensens afviser et hurtigt importforbud, og miljøordfører Jørn Jespersen tvivler på ministerens forklaring i sagen om nye fund af den frygtede, multiresistente salmonella DT-104 i importeret fjerkræ.
Et folketingsflertal er for et forbud mod import af fødevarer inficeret med bakterien, der giver voldsommere forgiftningssymptomer end øvrige typer og er sværere at bekæmpe.
Ministeren mener ikke, at fundene giver anledning til at tro, at importen af fjerkræ udgør en sundhedsfare.
"Opstår der en situation, hvor der er en stor sundhedsrisiko ved at importere et specifikt produkt, vil jeg selvfølgelig stoppe for importen. Men det har jeg ikke modtaget oplysninger, der tyder på," sagde Henrik Dam Kristensen til Informations weekendudgave.

Tilbageholdte viden
Det mener SF's fødevareordfører Jørn Jespersen ikke, at der er "grund til at fæstne den store lid til". I stedet skal ministeren bruge EU's sikkerhedsklausul, som det skete med vækstfremmere i landbruget. Og så tage det juridiske slagsmål bagefter.
"DT-104 er en farligere bakterie, der spreder sig hurtigere, er giftigere for mennesker og ikke kan bekæmpes effektivt. Ministeren må bruge sikkerhedsklausulen - det er dog det, vi har den til. Det er utroværdigt, at ministeren ingen oplysninger skulle have," siger Jørn Jespersen til Information fra SF's sommermøde på Livø.
"Det er jo lige kommet frem, at ministeriet i ni måneder lå inde med viden om, at der var DT-104 svinebesætning, uden at oplyse offentligheden om det, altså også Folketinget. Et internt notat om salmonella i svin og fjerkræ var syv måneder undervejs. Det har ministeren kun givet nogle kryptiske forklaringer på - man kan altså ikke fæstne den store lid til, at han ikke skulle have de relevante oplysninger," siger Jørn Jespersen.
Han vil have bedre balance i EU's forhold mellem markedet og den frie bevægelse af varer på den side og forbrugerbeskyttelse på den anden.

Stop for frihandel
"Man bliver nødt til at begrænse den frie bevægelighed, når den er til fare for, at hele systemet med et frit marked bryder sammen. Og det er den her. DT-104 er mere aggressiv end andre bakterier og spredes derfor hurtigere. Jeg tror godt, at landmænd ved, hvad det sker med dansk import, hvis vi pludselig finder DT-104 i danske dyr."
Det skræmmebillede, mener Jespersen, kalder på en strammere fortolkning af sikkerhedsklausul og veterinære zoner til fordel for forbrugerne, og samtidig må EU skabe bedre muligheder for at gribe hurtigt ind. Han foreslår endvidere et nyt EU-organ.
"Den politiske stemning i EU lige nu går i retning af bedre beskyttelse af forbrugerne på flere områder, ikke mindst efter sagen om ko-galskab. Det skal vi udnytte. EU bør have et uafhængigt organ, der - hævet over nationale interesser - kan tage stilling til om en aktuel udvikling truer forbrugerne og så med et hurtrigt, midlertidigt indgreb, stoppe fri bevægelighed, indtil den igen er meningsfuld," siger Jørn Jespersen.
Information forsøgte søndag at få en kommentar fra Henrik Dam Kristensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu