Læsetid: 1 min.

SiD-kritik af nyt højskole-udvalg

8. juli 1998

Sammensætningen af regeringens højskoleudvalg truer skolernes oprindelige værdier, frygter forbundet

Regeringens nye højskole-udvalg har knapt begyndt sit arbejde, før det møder kritik fra fagbevægelsen. SiD's uddannelsessekretær Poul Hansen mener ikke, de folk, der sidder i udvalget, i tilstrækkelig grad vil værne om folkehøjskolens oprindelige værdier.
"Hvis det nye perspektiv for folkehøjskolerne er mere erhvervsrettet og mere elitært, så er det selvfølgelig fint med udvalgets sammensætning," siger han.
Selv mener Poul Hansen, at højskolernes formål er at give folk, hvad der skal til for at leve i et moderne samfund. Lære folk at blive skrappere til at se en sammenhæng i en uoverskuelig tilværelse samt sortere i vældet af informationer. Og så skal højskolerne lære folk at se sig selv som en del af en historisk sammenhæng.
Og det er tilsyneladende ikke de værdier, undervisningsminister Margrethe Vestager har haft i tankerne, da hun nedsatte udvalget, mener Poul Hansen.
Ministeren har valgt sin forgænger, Ole Vig Jensen, til formand for udvalget. De 10 øvrige er dels højskoleforstandere, lærere og direktører fra erhvervslivet.
"Udvalget er sat sammen af personer fra ledende stillinger. Det er Overdanmark, der er repræsenteret. Det er væsentligt, når man laver den type udvalg også at have folk med, der kan udgøre de potentielle brugere. Eller personer, der har været på højskole, som sidder i helt almindelige lønmodtagerjob," siger Poul Hansen.
Indtil videre har udvalget kun haft ét møde. Det afslutter sin opgave med en rapport i maj 1999. Rapporten skal indeholde vurderinger af højskolernes fremtidige placering i uddannelsessystemet, betingelser for statens godkendelse af folkehøjskoler, betingelser for statstilskud samt elevernes muligheder for at finansiere lange højskoleophold. Udvalget er også sat til at vurdere de seneste års forsøgs- og udviklingsarbejder inden for området.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Margrethe Vestager, da hun er på ferie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her