Læsetid: 2 min.

Slut med sær-regler for 50-59-årige

16. juli 1998

Regeringsudvalg foreslår formentlig at afskaffe særregel om 50-59-åriges dagpengeret - fint, siger DA, uden os, siger SF

Tidligere syersker, der nu er arbejdsløse og på dagpenge, vil komme til at gå en meget hård tid i møde, mener Aage Frandsen fra SF.
Baggrunden er, at et embedsmandsudvalg under regeringen formentlig snart kommer med et forslag til strammere dagpengeregler. Regeringens 2005-udvalg vil formentlig foreslå samme regler for gruppen, som for alle andre på arbejdsmarkedet. Og det vil sige, at de 50-59-årige efter fem år på dagpenge flyttes ud af dagpengesystemet og dermed mister retten til efterløn.
I dag kan folk i 50-59-årsalderen blive i dagpengesystemet, indtil de kan komme på efterløn.
"Vi har set mange eksempler på, at tidligere syersker kun kan komme ud i jobtræning. Og det ville være fint, hvis de kunne finde rigtigt arbejde. Men de kommer ikke i egentligt arbejde, de går fra tilbud til tilbud. Med de foreslåede begrænsninger ville det betyde, at gruppen af 50-59-årige røg ud af både dagpenge- og efterlønssystemet," siger Aage Frandsen.
Frandsen ville helst give for eksempel de tidligere syersker ret til deltidsarbejde ved siden af overgangsydelse eller efterløn.
Men han medgiver, at systemet i dag er indrettet, så Arbejdsformidlingerne typisk interesserer sig mindst for de 50-59-årige.
"Men at true med at den arbejdsløse risikerer noget alvorligt er en meget indirekte måde at motivere AF på," siger Aage Frandsen.
I Dansk Arbejdsgiverforening er forslaget anderledes velkomment.
"Det er vores erfaring, at hvis man gør en indsats for de over-50-årige, så kommer der også resultater. Og hvis signalet til arbejdsformidlingerne er, at de over-50-årige er afskrevet, så sker der ingenting. Så det er en noget tilbagelænet holdning, det der med at man skal frede de ældre arbejdsløse, indtil de kan komme på efterløn. Vi så gerne at man afskaffede særreglen," siger Jesper Bang-Petersen, arbejdsmarkedskonsulent i DA.

Syersker kan få job
Netop de tidligere syersker er måske ikke helt så overflødige på arbejdsmarkedet, som Aage Frandsen lægger op til.
I hvert fald har Arbejdsformidlingen i Ringkøbing haft meget stor succes med at omskole syersker til især træindustrien og derefter få dem ansat i normale jobs.
"Vi har netop afsluttet to vejledningsforløb, hvor 20 tidligere syersker til slut får to ugers praktik på en virksomhed. Otte ud af 10 får et job på almindelige vilkår efter en kortere periode med lidt jobtræningsstøtte. De tidligere syersker bliver især ansat i træindustrien, der i højere grad end jernindustrien bruger ufaglært arbejdskraft. Hvis de tidligere syersker er motiveret for skiftet, så er der brug for dem," siger Preben Rimmer-Nielsen, der er chef for Arbejdsformidlingen i Herning.
Men han medgiver, at det er en del sværere at skaffe jobs til de ældste af de tidligere syersker.
"Det er en kombination af at virksomhederne hellere vil have en på 35 end en på 58 år, og af at motivationen kan være lidt større hos den unge. Endelig så er mange af de tidligere syersker slidt, det var et hårdt fag. Men mange af de nedslidte har valgt overgangsydelsen, da det var muligt, eller en førtidspension," siger Rimmer-Nielsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu