Læsetid: 3 min.

Soyinka: Nigerias militære regime vil leve videre

3. juli 1998

De løsladelser, som det nye regime har foretaget indtil nu, har været rent skuespil, siger Nigerias tidligere Nobelprisvinder

FN's generalsekretær Kofi Annan mødtes onsdag med Nigerias mest prominente politiske fange, Moshood Abiola, som menes at have vundet præsidentvalget i 1993.
Annans besøg i Nigeria finder sted kun få uger efter Nigerias tidligere præsident Sani Abachas død, der kan medføre store ændringer i det afrikanske land, som har over 100 millioner indbyggere. Abacha havde indledt en såkaldt overgangsproces, der skulle munde ud i et valg i august - hvor han uden tvivl ville have været den eneste kandidat til præsidentposten.
Hans efterfølger, Abdusalam Abubakar, har sagt, at han vil fortsætte denne udvikling. Men selv om han også er general, har han med sin løsladelse af flere politiske fanger vakt håb om en opblødning af regimet.
Forfatteren Wole Soyinka, som fik Nobelprisen i litteratur i 1986, og som har levet i eksil siden 1994, siger imidlertid, at Abubakar endnu ikke har givet et klart signal om tilbagevenden til demokrati.
- Føler De Dem opmuntret af det nye regime i Laos?
"Ikke rigtigt. Der er ikke taget skridt til at stække det militære hierarki, som er - eller formentlig er - loyalt over for den tidligere stærke mand."
At dømme efter hans første udtalelser synes Abdusalam Abubakar ikke at ville sætte spørgsmålstegn ved Abachas politik, som er miskrediteret og afvist af befolkningen. Det tåbelige overgangsprogram blev ved sidste valg forkastet af nigerianerne i stort tal."
"Vi havde aldrig behøvet at komme i denne situation, som vi befinder os i nu - med en valgt præsident i fængsel."

Rent skuespil
- Det valg, der efter planen skal holdes den 1. august, havde til formål at krone Abacha. Ændrer det noget, at han er væk nu?
"Faktisk ændrer det ikke meget. Den nye leder har forpligtet sig til at gennemføre Abachas overgangsprogram. Dertil kommer, at de personer, han vil rådføre sig med, er de samme, som udtænkte hele denne maskerade og opfandt de såkaldte politiske partier, hvis eneste eksistensberettigelse var at gøre Abachas politik 'respektabel'."
"Overgangsprogrammet er dødfødt. Alle de personer, der har været impliceret i det, er kun ude på at manipulere, og derfor kan programmet ikke bruges i Nigeria."
- Hvad sker der, hvis Abiola bliver løsladt?
"De løsladelser, som det nye regime har foretaget indtil nu, har været rent skuespil. Man kunne have håbet på, at den nye regering ville åbne fængslernes porte på vid gab. Det er det, oppositionen har forlangt - øjeblikkelig løsladelse af alle politiske fanger."
"Men først tog det dem en uge at løslade personer, som ikke havde noget at gøre i et fængsel; derefter havde de den frækhed at erklære, at disse løsladelser blev foretaget af humanitære årsager.
Den nye stærke mand må tage fuldstændig afstand fra Abacha. Han må have mod til at sige, at der er begået uretfærdigheder, at der er afsagt urimelige domme, og at journalister er sat i fængsel uden den mindste anklage. At folk blev dømt til 25 års fængsel af den ene årsag, at de havde faxet skrivelser, der fordømmer domstolenes praksis, til nigerianske flygtninge i udlandet."
"En mand, der siger, at han vil rydde op i forholdene, burde som sin første handling indføre ordentlige tilstande inden for retsvæsenet, undskylde over for de politiske fanger og sende dem hjem til deres familier."

Skuffet over Frankrig
- Hvad mener De om de franske myndigheders holdning til Nigeria?
"Den har skuffet os meget. Vi havde håbet, at Frankrig ville komme ud af sin handlingslammelse og klart fordømme de forbrydelser, der er begået i Nigeria."
"At Frankrig, der stod i spidsen for kampen mod apartheid i Sydafrika, indtager en så tilbageholdende politik over for dem, der har gjort et helt folk til martyrer, er grotesk, for ikke at sige grusomt."
"Vi har ret til at forvente en anden holdning fra Frankrig, som er menneskerettighedernes vugge."
- Tror De, at der vil ske ændringer?
"Det internationale samfund har nu en stor rolle at spille. Lande som Canada, Sverige og Norge har støttet oppositionen i flere år, men noget tyder på, at flere EU-lande er ved at vågne op."
"Men krisen vil fortsætte, så længe regimet holder fast ved overgangsprogrammet. Frem for alt gælder det om ikke at hæve de få sanktioner, der er indført mod Nigeria, så længe der ikke er taget skridt til at vende tilbage til demokrati."

© 1998 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu