Læsetid: 3 min.

Space Trucking

10. juli 1998

I actionbraget Armageddon kanoniseres Bruce Willis til helgen i sit forsøg
på at redde jorden fra en flyvsk asteroride

NY FILM
Med 35.000 kilometer i timen suser to rumfærger ad rummet til. Væk fra jorden og rundt om månen, hvor de lander på asteroiden Dottie, der på størrelse med Texas og med retning direkte mod jorden inden længe vil ramme vores smukke planet og udslette alt liv - helt ned til selv de mindste bakterier.
Ja, det ser godt ud, når Bruce Willis og hans forsamling af labile og brovtende borebisser drøner afsted for at redde verden.
Og det gør de faktisk mere eller mindre konstant i Michael Bays gennemførte actionbrag Armageddon.
Præmissen i filmen, der deler navn med dommedag, er simpel: En asteroide af gigantiske proportioner er på vej mod jorden. 18 dage har verdenssamfundet, og det vil i en amerikansk film selvfølgelig sige USA, til at finde på en udvej, før den flyvende klippe vil gentage det 65 millioner år gamle stunt, som betød dinosaurernes endeligt, og ramme kloden med en kraft svarende til ca. 1.000 atombomber.
Gode råd er dyre, og da NASA efter et par dage i højeste beredskab endelig finder på en løsning, bliver boreeksperten og olieselskabsejeren Harry Stamper (Bruce Willis) og hans beskidte dusin tilkaldt.
Opgaven er som følger: Flyv sammen med et hold astronauter op til Dottie ombord i to rumfærger, bor et 800 fod dybt hul, placér en atombombe i hullet, flyv væk igen og detonér bomben, så asteroiden sprænges i to dele, som følgeligt og forhåbentlig flyver forbi jorden.
Hvordan filmen ender, vil jeg ikke afsløre, men alt er efter den gamle recept, så den kvikke læser kan sikkert selv regne resten ud.
Og hvis man ikke allerede havde lagt mærke til det i film som Die Hard og Det femte element, så er Bruce Willis en vaskeægte amerikansk helt, og i Armageddon får han både lov til at spille bekymret far, samtidig med at han kanoniseres til helgen af første grad.

Katastrofer på stribe
Armageddon er et brag af en action-katastrofe-film, hvor alle sejl sættes til for at underholde, skræmme og more. Og for det meste lykkes løjerne, ikke mindst takket være en forrygende billedside, et nogenlunde velskrevet manuskript og en meget stærk og veloplagt ensemblecast, der udover Willis bl.a. tæller Liv Tyler som hans datter, Ben Affleck som hans borepartner og datterens udkårne, Steve Buscemi, som geniet blandt borebisserne og Billy Bob Thornton som manden, der skal gelejde Willis og Co. rundt i rummet.
Den moderne katastrofefilm, som vi så det demonstreret i sidste års vulkantvillinger, Volcano og Dante's Peak, har helt andre midler til sin rådighed, end da genren senest var på sit højeste i 70'erne.
I dag hedder vidunderredskabet CGI (Computer Generated Images/computerskabte billeder), og hvor man før måtte nøjes med at ødelægge et skib, et højhus eller et fly, kan man nu smadre hele byer, hele verdener, så det ser realistisk og skrækindjagende ud.
Og når man så samtidig parrer katastroferne med hurtig 90'er-action og rappe replikker, så har man en film som Independence Day eller Armageddon - begge en slags Die Hard-møder-Det tårnhøje helvede.

Bulder og brag
Armageddon er instrueret af den tidligere reklamefilm- og musikvideoinstruktør Michael Bay, der debuterede med den noget kiksede, men indbringende Will Smith-actionfilm Bad Boys og fulgte op med den noget bedre The Rock med Sean Connery og Nicolas Cage i hovedrollerne. Producenten bag Armageddon, som i dettte tilfælde betyder ligeså meget, om ikke mere end instruktøren, er Jerry Bruckheimer, der udover at have produceret Bays to første film, også er manden bag nogle af de største økonomiske succeser i Hollywood gennem de seneste 10-15 år.
Top Gun med Tom Cruise, Frækkere end politiet tillader med Eddie Murphy, Fjenden i dybet med Gene Hackman og Denzel Washington og Con Air med Nicolas Cage for bare at nævne nogle få.
Bruckheimers motto synes at være: Jo større, jo bedre, og udfra det pumper han sine film op til de helt store action-brag, som buldrer afsted i et vanvittigt tempo og ikke levner megen tid til psykologiske skildringer af sine personer - hvilket vel ret beset heller ikke er nødvendigt.
Er man til bulder og brag, surround- og THX-lyd, høj-oktanaction og fantastiske effekter, så er Armageddon filmen. Og selv om filmen sætter en smule af sin egen troværdighed og logik over styr hen mod slutningen, så er Willis, Tyler, Buscemi, Affleck og Thornton gode for adskillige morsomme replikker og tempofyldte scener. Og resten klarer teknikken.

*Armageddon. Instruktion: Michael Bay. Manuskript: Jonathan Hensleigh & J.J. Abrams. Amerikansk Imperial, København og 49 biografer landet over

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her