Færre briter i Tyskland, færre a-sprænghoveder, men til gengæld en hurtig udrykningsstyrke er briternes bud på fremtidens forsvar
Flere tusinde britiske soldater kan vinke farvel til Sauerkrauten og de tykke pølser. Antallet af britiske soldater, som over 50 år efter Anden Verdenskrigs afslutning stadig udstationeres i Tyskland, skal skæres ned. I øjeblikket er der omkring 22.000.
Det fremgår af den britiske New Labour regerings nye forsvarsplan, som blev fremlagt i går.
Ligeledes vil 200 britiske tanks blive trukket ud af Tyskland, men troppereduktionen vil formentlig kun blive på omkring 10 pct.
Det sker for at signalere fortsat støtte til USA, som også stadig har soldater i Tyskland.
New Labour vil også spare penge på forsvaret og omorganisere det, så det bedre bliver i stand til at klare de udfordringer, som tiden efter den kolde krigs ophør stiller.
Besparelserne bliver på ca. 915 mio. pund - ca. 10,5 mia. kroner - om året de næste tre år ud af et årligt budget, der p.t. ligger på ca. 22 mia. pund - ca. 253 mia. kroner.
Pengene skal komme fra salg af en række af forsvarets aktiver.
Omorganiseringen af forsvaret bliver vidtgående.
Det skal være slut med, at folk fra flåden, flyvevåbenet og hæren står i hvert sit hjørne og bekriger hinanden.
Fremover skal samarbejde og hastig mobilisering i højsædet. Derfor vil briterne oprette en hurtig udrykningsstyrke, som skal fungere under en fælles enhedskommando. Styrken kan f.eks. bruges til en international fredsbevarende indsats eller i andre sammenhænge, der kræver hurtig, militær reaktion - f.eks. hvis NATO skulle beslutte sig for at intervenere på Balkan i Kosovo-krisen.
Væk med a-våben
Før valget sidste år lovede New Labour, at hvis de vandt valget, ville de skære i Storbritanniens a-våben.
Det løfte er holdt i forsvarsplanen.
Ganske vist erhverver landet endnu en Trident u-båd fra århundredskiftet, så der bliver fire i alt. Men antallet af u-bådenes atomsprænghoveder skal halveres fra 96 til 48.
Tre fregatter og destroyere skal skrottes - så har briterne kun 32. Ligesom 36 fly skal væk. Men der skal købes to ny hangarskibe.
Briterne holder også fast i det fælles Eurofighter-projekt, som de deltager i sammen med Tyskland, Italien og Spanien. Ifølge planen har Storbritannien bestilt 232 af de multi-europæiske kampfly.
Spar penge, George
Forsvarsminister George Robertson afviste, at forsvarsplanen er udtryk for, at han har fået armen vredet om af finansminister Gordon Brown for at få ham til at spare nogle penge, som finansministeren hellere vil bruge på sundhed og uddannelse.
"Vi gjorde en god handel i en regering, som er forpligtet til et stærkt forsvar af landet. Jeg har fået nok penge til at gøre det med", sagde Robertson.
Derimod var han mindre diplomatisk over for de medarbejdere, som i forvejen havde lækket forsvarsplanen i brune papirskuverter til en række britiske medier.
"Jeg er meget, meget vred over det. Det er en meget upassende ting at gøre. Der vil blive grebet hårdt ind over for enhver, der har været ansvarlig for det", sagde ministeren.
New Labour regeringen er på det seneste blevet kritiseret af parlamentet for at lække for meget.
De folkevalgte politikere bryder sig ikke om at læse i avisen, hvad regeringen har af planer, før de selv har fået lejlighed til at stifte bekendtskab med de pågældende lovforslag på behørig vis i parlamentet.