Læsetid: 2 min.

Syndicate Update?

9. juli 1998

Med en ny version af sit musikalske syndikat fortsætter 66-årige Joe Zawinul sine elektroniske eksperimenter og sin kontakt til Den Tredje Verdens musik

JAZZFESTIVAL
For nogle år siden gav Joe Zawinul os den største oplevelse ved det års københavnske jazzfestival. Til forskel fra de mange gange, hvor vi havde hørt ham med permanente kvintetter under skiftende navne, var han denne gang alene på scenen med sit batteri af synthesizere og blot en enkelt anden musiker, den indiske slagtøjspiller Trilok Gurtu.
Det fascinerende ved mødet var ikke blot den umiddelbart medrivende musik, men også det særlige i en så fritskåret konfrontation mellem Zawinuls anvendelse af højtudviklet vesterlandsk musikteknologi og Gurtus håndtering af et enkelt, akustisk instrumentarium. Et møde mellem det elektriske og det etniske, som har været noget grundlæggende i Zawinuls musik gennem mere end 20 år, men som her fandt sted på et mere improviseret grundlag, end vi har været vant til.
Ved dette års festival var det så igen Zawinul, som vi bedst kender ham, det drejede sig om. Gruppen hed som i de senere år Zawinul Syndicate, men med en blandet gammel-ny besætning som kunne gøre et nærliggende at tale om Syndicate Update, ligesom 1970'ernes og 80'ernes berømte Weather Report jo blev afløst af et Weather Update.

Gamle og nye navne
I den nuværende gruppe mødes Zawinul med to gamle og to helt nye medspillere. De gamle, som spillede i Weather Report i midten af 70'erne, var el-bassisten Victor Bailey, Jaco Pastorius' forgænger, og den puertoricanske slagtøjspiller Manolo Badrena. De nye: guitaristen Gary Poulson og trommeslageren Paco Sery, sidstnævnte fra, usandsynligt nok, Elfenbenskysten.
Det var især Sery og Badrena der - i et fint koordineret samspil - var ansvarlige for musikkens usædvanlige rytmiske vitalitet og fremdrift, Sery med eksplosive funk-figurer på trommesættet, Badrena med hænder og stikker i dynamisk mere nuanceret dans hen over congatrommer og små-slagtøj.
Styret af Zawinul fra kontrolpultene blev musikken derfor mere præget af rytmisk end af klanglig udfoldelse. Men der var også flere mere overraskende indslag: Badrenas forsøg med overtonesang, brug af et fløjteagtigt metalinstrument og spanske vokalindslag; og Zawinuls bånd-collager med blandt andet tibetansk bassang, Ellingtons stemme og brasiliansk gruppesang.
For ikke at tale om den danske blæsertrio, der efter andet nummer marcherede ind på scenen og hyldede kapelmesteren til hans 66-års fødselsdag fulgt af stjernekastere og improviseret afsyngning af Happy Birthday to You.
Og så var det jo den aften, hvor Brasilien efter straffespark-konkurrence fik adgang til VM-finalen.
Jovist, en fin aften.

*Zawinul Syndicate i Copenhagen JazzHouse mandag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu