Læsetid: 4 min.

Totalt kaos i UNG-sam

21. juli 1998

Statsstøttet forening fungerede uden valgt formand, uden bestyrelse, uden budgetter og stort set uden regnskab i mere end et år, afslører UNG-sams kasserer

Da Hans-Jørgen Pedersen i februar i år blev valgt til kasserer i Sammenslutningen af unge etniske minoriteter, UNG-sam, overtog han kontoudtogene fra det første halvandet år af foreningens eksistens i to plasticposer.
Foreningen havde eksisteret uden kasserer, uden valgt bestyrelse, uden revisorer, uden budgetter og stort set uden regnskaber. Den eneste, der var berettiget til at hæve på UNG-sams konto i BG-Bank, var foreningens selvudnævnte formand, Ali Celik, der imidlertid ikke blev formelt valgt til denne post før februar 1998.
Dette billede tegnes af kasserer Hans-Jørgen Pedersen, der i disse dage prøver at få sat system i de gamle kontoudtog og regnskabsbilag, der kan be- eller afkræfte de anklager, der den seneste uge her i Information er fremkommet imod Ali Celik, som trak sig som formand på et bestyrelsesmøde for godt en uge siden.
"Alle papirer er skrevet i den tidligere formands navn. Og de kan jo forsvinde, når det bliver for grimt," siger Hans-Jørgen Pedersen til Information.
Foreningen har - trods den mangelfulde eller ikke-eksisterende bogføring - haft en betydelig omsætning:
"De seneste to år har UNG-sam fået en del priser - samt offentlige driftstilskud til kriselinjen. Dertil kommer foredragspenge og andre aktiviteter," siger Hans-Jørgen Pedersen.
UNG-sam har for 1996 og 1997 fået tilsagn om henholdsvis 156.200 og 200.000 kroner i tilskud til kriselinjen fra Indenrigsministeriet. Foreningen har modtaget priser og bevillinger fra blandt andet Forbundet af Offentligt Ansatte, Bibliotekarforbundet, Danmarks Lærerforening, HK og Socialrådgiverforeningen.

Manglende kontoudtog
"Problemet er, at kontoudtogene ikke står sammen med bilagene. Det skulle de jo gerne," siger Hans-Jørgen Pedersen.
Han har konstateret, at der mangler en række kontoudtog. Han har nu rekvireret nye kontoudtog fra BG-Bank. Desuden mangler der tilsyneladende bilag på en del udgifter.
Ali Celik fortalte i Informations weekendudgave, at der burde ligge en kvittering for en middag på Restaurant Al-Diwan på Vesterbro i København på UNG-sam-sekretariatet. Kvitteringen ville i givet fald bekræfte, at Ali Celik - i strid med hvad restauratøren og UNG-sam-bestyrelsesmedlem Ahmed Iftakhar siger - har betalt en regning på adskillige tusinde kroner fra slutningen af 1996.
Men kvitteringen er ikke til at finde, oplyser Hans-Jørgen Pedersen.

Formandsdrama
Op til Ali Celiks ekstraordinære afgang som formand for UNG-sam udspandt der sig et dramatisk forløb, hvor kasserer Hans-Jørgen Pedersen og den øvrige bestyrelse lagde pres på Ali Celik for at få ham til at afgive sine eksklusive rettigheder til at hæve på foreningens bankkonto i BG-Bank.
"Det har bølget frem og tilbage i løbet af foråret," fortæller Hans-Jørgen Pedersen. Ali Celiks forklaringer på, at han ikke ville afgive sin eneret på UNG-sams dankort og give foreningens lovligt valgte kasserer indflydelse på kontobevægelserne, har været skiftende: "Så var der ikke tid, så skulle han lige det, så var den anden der ikke. Den slags søforklaringer kender du nok," siger kassereren.
Den samlede bestyrelse satte for i juni en stopper for striden ved at presse Ali Celik til at underskrive en fælles bestyrelseserklæring om, at han frasagde sig hæveretten på kontoen.
Dermed blev kontoen lukket.
Hans-Jørgen Pedersen havde mandag endnu ikke overblik over, hvor mange penge, der stod på kontoen ved lukningen.
"Vi har måske været for tålmodige. Men når man tager den konsekvens at sige, at 'Formanden er her ikke mere', så vil alle kigge på os. Derfor ville vi forsøge at finde en måde at gøre tingene på. Men det har så ikke kunnet lade sig gøre," siger Hans-Jørgen Pedersen.
Både Hans-Jørgen Pedersen og bestyrelsesmedlem Ahmed Iftakhar fortalte mandag, at Ali Celik i mindst fire tilfælde har bedt andre oprette mobiltelefoner i eget navn for at overlade telefonerne til Ali Celik. Regningerne for disse mobiltelefoner er ikke blevet betalt.
Én af disse mobiltelefoner har det nummer, som Information torsdag og fredag i sidste uge kunne træffe Ali Celik på. Mandag var telefonen lukket.
"Jeg oprettede et abonnement til ham, fordi han havde brug for det som landsformand. Man kan sige, at jeg var 'snu' nok til at sætte et maksimum på, så den blev spærret, når der var ringet for 1.000 kroner. Han har ikke betalt regningen efter flere rykkere. Nu hænger jeg på den," siger Ahmed Iftakhar.
En anden UNG-sam-aktivist står med en regning på 3.400 kroner, som Ali Celik har telefoneret for.
Ali Celik erkender, at UNG-sams bogføring ikke har været i orden: "Vi havde ikke styr på økonomien, okay, ærlig snak. Jeg synes personlig, at jeg har haft lidt for meget at se til, til at jeg kunne tage mig af den sag," siger Ali Celik til Information.
Alle andre påstande afviser han: "Den telefon, Ahmed taler om, har været brug af seks-syv forskellige mennesker. Det er kun 450 kroner af regningen, jeg har telefoneret for," siger Ali Celik, der tilføjer, at det er "mærkeligt gang på gang at skulle kommentere påstande, som jeg er helt fremmed over for."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her