Læsetid: 2 min.

Uro om optagelse af EU-lande

14. juli 1998

Østlande positionerer sig for at komme i gang med forhandlinger hurtigst muligt - kritik af det forberedende arbejde

BRUXELLES - Flere lande fra Central- og Østeuropa er gået i gang med at bringe sig selv i stilling, sådan at de til december kan gå i gang med egentlige forhandlinger om deres optagelse i EU. Det østrigske EU-formandskab præsenterede i går i Bruxelles sit arbejdsprogram og i den forbindelse gjorde Østrig opmærksom på, at landet håber, at der kan indledes egentlige forhandlinger med seks lande fra Central- og Østeuropa, i november.
Fem lande står ikke umiddelbart til at kunne indlede forhandlinger. Letland, Litauen, Slovakiet, Bulgarien og Rumænien er endnu ikke godkendt som lande, der opfylder betingelserne for at gå i gang med reelle optagelses-forhandlinger. Letland har arbejdet ihærdigt på at bringe sig selv i stilling til at blive erklæret forhandlings-egnet. Blandt andet har parlamentet i Riga vedtaget en særlig lov om landets russiske mindretal. Slovakiet som er blevet afvist på grund af de demokratiske tilstande i landet mener også, at det er parat til egentlige forhandlinger. Det sagde landets udenrigsminister, Jozef Sestak, da Slovakiet indviede en ny ambassade i Bruxelles i sidste uge.
I den forbindelse kritiserede Sestak den behandling, som de fem ikke-egnede østlande har fået i forbindelse med det nuværende arbejde, som Europa-Kommissionen er i gang med sammen med ansøgerlandene. Kommissionen afholder møder med ansøgerlandene, hvor EU's lovgivning sammenlignes med østlandenes nationale lovgivning. Hele den proces har til formål at identificere, hvor østlandene skal ændre deres nationale lovgivning, for at kunne blive medlemmer af EU-samarbejdet.

Stadigt sværere
Den slovakiske udenrigsminister kritiserer, at lov-gennemgangen går meget hurtigere hos de seks ansøgerlande, som er erklærede egnede til EU-medlemskab, mens arbejdet med de fem ikke-egnede lande går væsentligt langsommere.
Ifølge den slovakiske udenrigsminister vil det gøre det stadig sværere for de resterende fem ikke-egnede ansøgerlande at indhente de øvrige.
Blandt EU-diplomater tages den slovakiske kritik ikke alvorligt. Letland, Litauen, Slovakiet, Bulgarien og Rumænien er en anelse bagud i forhold til det arbejde med regel-gennemgang, som de øvrige seks ansøgerlande som eksempelvis Polen og Estland er i gang med. Men diplomater siger, at der er politisk enighed om, at regel-gennemgangen skal være afsluttet for samtlige 11 ansøgerlande senest næste sommer.
I forbindelse med mandagens udenrigsministerrådsmøde i Bruxelles sagde den svenske udenrigsminister, Lena Hjelm-Wallén, at hun håber, at EU-landene til december kan træffe beslutning om, at yderlige ansøgerlande er egnede til egentlige forhandlinger.
Den svenske udenrigsminister håber nøjagtig som Danmark, at Letland kan flyttes over i gruppen af egnede ansøgerlande. Flere EU-udenrigsministre opfordrede til, at arbejdet med udvidelsen holdes i et højt tempo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her