Læsetid: 6 min.

Urskov med klimakontrol og optimal lydkvalitet

1. juli 1998

Uafhentede feriepenge er blevet til varaner, banantræer, vandfald, panserkrokodiller, pungdyr uden pung, natdyr i dagslys og dværgoddere der ikke kan komme ud

Randers Regnskov. Alene navnet. Det inviterer til branderter. Hørning Harem. Brabrand Bananplantage. Men den er god nok. Og hvorfor ikke? Der er safari i Silkeborg, løver i Givskud, og i Ringsted kan man lege med julemænd hele året.
To kupler dér, hvor Gudenåen bliver til Randers Fjord. Plakater over hele egnen af en slags krokodille i profil med sommerfugl i panden.
En kunstig regnskov? Det lyder som - og det er - en selvmodsigelse, men den er på den anden side næppe større end det er tilfældet med så mange andre udflugtsmål og moderne seværdigheder.
Hvad enten det regner eller sner udenfor, er regnskoven indenfor klimakontrolleret og fugtig og varm og lugter af muld og forrådnelse og bortset fra små pust af menneskeparfumer lugter den næsten som den ene ægte regnskov, jeg har været i.
Man trækker vejret noget tungere - fugten trænger helt ned i lungerne og alt er vådt og ikke alt det våde kommer ude fra.
Men dette er et vildt og vanvittigt koncentrat - regnskov som den ser ud i tegneserier, presset sammen, så den ligger i lag og man kan bevæge sig både over, under og bag det vandfald uden hvilket det ikke ville være i hvert fald den romantiske forestilling om vild jungle med farlige dyr.
Jeg ser en panserkrokodille i øjnene. Den er fra Centralafrika og på udebane, og den ser væk. Den skal ikke nyde noget af at blive genkendt. En panserkrokodille. Jeg foretrækker at hilse på den i Randers, hvor der er glas imellem.
Der er kaffetræer og figentræer - og ikke stjæle blade til at dække sig med. Det drypper fra træerne, og øverst oppe hænger nogle flyvende hunde fra Cambodja. Bare de nu holder godt fast.

Optimal lydkvalitet
Jeg hører hele tiden fugle og cikadernes sang og underlige dyreskrig, men tør ikke tro, at det er live og her fra miljøet - siden alt andet er kunstigt, kan lydene meget vel tænkes at komme fra en båndsløjfe.
På den måde får man også den optimale lydkvalitet, og det er det optimale vi går efter. Når familien endelig er kommet i urskoven. Avocadotræet er uden frugter. Men det er også for fristende. Det står i nærheden af en ingefærplante, og man er langt væk i en børnesang med vaniljekonger og flødeskumsbørn. Hvor står pebermyntebusken og bolsjetræet?
Klipper tårner sig op - uden klipper intet vandfald, men klipperne er hjemmelavede. Et metalskelet beklædt med net og oversprøjtet med beton. Og betonen bearbejdet, så man også geologisk kommer verden rundt - granit, skifer, sandsten.
Store bananplanter med brede blade - palmehuset i Botanisk Have forstørret flere gange.
En pige på fire står med hænderne for øjnene og hendes mor protesterer: "Jeg gider ikke lege trold!"
Jeg ser en python i øjnene og kan mærke, jeg ikke har noget imod at blive betragtet som mad, så længe det er i eventyrland.
Og kan man blande alle kontinenter i en kuppelkapsel, kan man koncentrere alle årstider i én fælles og konstant fugtprocent, kan man vel også vende op på nat og dag, så natdyrene er i bevægelse i normal åbningstid.

Nat bliver til dag
En klapperslange undgår at fare vild, for den er blevet forsynet med et svagt indirekte lys i regnskovens Nat-Zoo, hvor ørkenræve, nataber, en boa-constrictor bevæger sig rundt og opfører sig om den ikke tror på, vi kan se den. Helt ærligt, Randers Regnskov er det eneste sted vi kan se den. Men betyder det, at lyset bliver tændt for fuld kraft, når publikum går hjem og natdyrene skal tro det er dag?
Tre dværgoddere graver og graver og graver og har fattet så meget, at udgangen - hvis den findes - må være under den betonvæg, der omslutter deres husmandssted.
En gruppe pilegiftfrøer er blå og selvlysende og meget tydelige i de grønne omgivelser her, men det er nok anderledes ude i virkeligheden. Her ligger en korthalet opossum, et pungdyr uden pung - kan det blive mere nøgent? Og en papua varan - dyrehandler Clausens drøm og stolthed, her halvanden meter lang.
Tågen ligger tæt øverst i kuplen. Og selv om man kun er en snes meter oppe, er det som at vandre i skyerne.
En flodpilrokke glider op og ned ad glasset i akvariet - en flad fisk med gule prikker og sensuelle bevægelser. Efter opvisningen lægger den sig i lag med andre fladfisk med andre og lige så vilde farver og det er meget tæt og intimt, og jeg er ikke klar over, om der findes en særlig form for fiskepandekagesex. Jeg ser en piranha, en piratfisk, i øjnene, og jeg skal ikke for tæt på for de angriber i flok og der står på det pædagogiske skilt, at "flokke af piratfisk kan skelettere pattedyr på 50 kg. på under ét minut." Jeg skal ikke have taget tid.
En randrusianer (det står i ordbogen!) forsøger at lære en papegøje at fløjte Århus Tappenstreg. Ikke godt at vide hvorfor, men det er vel ikke vildere end at importere tomatfrøer og kejserskorpioner til Randers.

Feriepenge
Regnskoven her har endnu ikke helt det præg af evighed, som gælder for den ægte vare. Den blev indviet sommeren 96 og er løbet i gang af et tilskud på 12 mill. kr. fra Arbejdsmarkedets Feriefond.
Feriefonden modtager og udbetaler feriepenge til de ca. 800.000 lønmodtagere, som ikke holder ferie med løn. Fonden har to indtægter: Renter på alle de penge (i 1996 knap 4 mia. kr.) arbejdsgiverne indbetaler i løbet af ferieåret (i 1996 110 mill. rentekroner) samt de mange især små feriepengebeløb, som aldrig bliver hævet (i 1996 60 mill. kr.).
Feriefonden har tidligere i særlig grad støttet Dansk Folke Ferie og været med til at skabe "feriecentre". De seneste år er pengene især gået til "oplevelsesprojekter", det vil sige nye og mere kvalificerede danske turistmål.
Forleden indviedes et Han Herred Naturcenter - et informationscenter, hvor man kan få noget at vide om egnens vegetation og geologi; man kan få ideer til naturture og -oplevelser; der er bygget en hakkebakkeskov til de mindste.
I Hjørring er indrettet et Håndværkernes Hus med arbejdende værksteder og god plads til selvoplevelse. I Kerteminde kan man nærmest gå under vandet i et Fjord- og Bæltcenter. Der er vikingecentre i Ribe og Roskilde, middelalderoplevelser ved Guldborgsund.
I alt 35 for det meste natur- og oplevelsesprægede projekter er blevet støttet gennem feriepengene.
En ændring af ferieloven, hvorefter staten inddrager renterne og de uafhentede penge, har betydet, at man ikke siden 1. januar 97 har kunnet støtte nye projekter. Der blev dengang nedsat et embedsmandsudvalg, som skulle opdatere ferieloven. Udvalgets betænkning er blevet udsat et par gange.
Men Randers Regnskov nåede at komme med i puljen og ind i varmen.

Miljømærket
Regnskoven er klar over, at der bliver holdt øje med den - for bag alle de rigtige ord er der jo, hvis vi skal være helt ærlige, tale om en slags botani-zoologisk have, men med et mere specialrettet udvalg af planter og dyr. Organisationens tryksager er miljømærkede, og Regnskoven "bidrager også til bevarelse af regnskoven ved at støtte WWF Verdens Naturfonden med en krone for hver besøgende, hvilket allerede har betydet en støtte på kr. 500.000 til bevarelse af de brandtruede regnskove på Borneo."
På den anden side må der kompromisses med turistkravene. I gavebutikken imødekommes de med cd'er med delfinballet og pukkelhvalsang, plasticguanaer, der kan hyle som et båthorn, lykkeamuletter, plysflagermus (sovedyr) og skræmmekrabber (Made in China).
Man kan få en slangeformet vandpistol i et eller andet kunststof, men med brugsvejledning på genbrugspapir. Og velsignet uvidenskabeligt Hundeprutter og Tissebleer fra Bob-Bon.
Dværgodderne er ikke kommet videre, men det skyldes, at en af dem er gået i gang med at grave al den jord ned i hullet, som de andre netop har gravet op.

Dette er den anden artikel i en serie om de kunstige paradiser. Serien fortsætter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her