Læsetid: 2 min.

USA skaber forargelse i Zürich

4. juli 1998

Regeringen vil klage til WTO over de amerikanske staters boykot af bankerne

Zürich - "Den schweiziske regering mangler enhver forståelse for, at Hevesi-komittéen har stillet forholdsregler fra amerikanske forbundsstater og byer i udsigt over for schweiziske firmaer, og at nogle komitémedlemmer sågar har forudset sanktioner mod schweiziske firmaer. Den slags sanktioner er kontraproduktive, uretfærdige og retsstridige."
Sådan lyder den schweiziske regerings officielle reaktion på, at i hvert fald New York, Californien, New Jersey og Pennsylvania vil boykotte de schweiziske storbanker som straf for, at de ikke har været tilstrækkeligt imødekommende i forhandlingerne om erstatning til holocaust-ofrene.
Boykotten var til at forudse, da bankerne havde offentliggjort deres tilbud på 600 millioner dollars. Dette beløb lå langt under, havde repræsentanterne for de internationale jødiske organisationer havde fået offentligheden til at tro, at schweizerne ville betale. Forbundsstaternes finanschefer under ledelse af Alan G. Hevesi fra New York var nu bragt i den situation, at de ikke kunne andet end gøre alvor af deres trusler.
Interessant nok er de schweiziske banker mindre chokerede over amerikanernes reaktioner end de officielle schweiziske myndigheder.
Chefen for VBS, den største schweiziske bank, Mathis Cabiallavetta, har i det schweiziske fjernsyn sagt, at bankerne kan leve med boykotten.

Ubehagelig på lang sigt
Den er ubehagelig på lang sigt, men dens direkte virkninger er til at overse. Direkte ubetydelige er de schweiziske bankers forretninger med f.eks. Californien. Kun New York tæller i virkeligheden. Credit Suisse First Boston forvalter for byen og staten New York 740 mio. dollars fra pensionskasser. Byen New York's fem pensionsfonde ejer for tiden aktier fra 25 schweiziske firmaer til en værdi af 735 mio. dollars, heraf 137 mio. i de schweiziske storbanker. De schweiziske banker deponerer løbende poster for 230 mio. dollars for staten New York og arbejde med langsigtede låneforretninger på 265 mio dollars.
Det kan lyde voldsomt, men når man ser, at den sidstnævnte forretning i alt kun indbringer schweizerne 790.000 dollars, antager boykotten en mindre truende karakter. De amerikanske stater og byer lider også selv tab ved boykotten
Den schweiziske regering overvejer at bringe sagen for Verdenshandelsorganisationen WTO, fordi man mener boykotten strider mod aftale om frihandel med tjeneste-ydelser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu