Læsetid: 3 min.

50.000 uden mad, vand eller medicin

20. august 1998

Det er svært at komme frem med nødhjælpen til flygtningene i Kosovo. Men også i Albanien og Montenegro lurer en humanitær katastrofe

EU's kommissær for menneskerettigheder, Emma Bonino, som i øjeblikket er på rundrejse i den krigsramte serbiske kosovo-provins, advarer nu det internationale samfund.
"Der skal findes en politisk løsning på konflikten, hvis disse mennesker skal overleve vinteren," sagde hun ifølge Reuters, og henviste til de titusindvis af flygtninge, der lever under åben himmel i Kosovos bjerge og skove.
Hun bakkes op af talsmand for FN's Flygtningehøjkommissariat, Fernando Delmundo, der befinder sig i Kosovoprovinsens hovedstad Pristina.
"Situationen hernede er forfærdelig. Omkring 50.000 mennesker lever uden tag over hovedet, og de mangler både mad og vand. De første børn er begyndt at blive alvorligt syge på grund af underernæring og den manglende medicin," siger han til Information.
Nogle af flygtningene har været i bjergene i flere uger, men er fanget af de kampe, der stadig foregår mellem den etnisk-albanske oprørsbevægelse, Kosovos Befrielseshær (UCK), og de serbiske styrker .

Kun hjælp til flygtninge
"De tør ikke at forlade området, og ved ikke hvor de skal tage hen," siger Delmundo. UNHCR arbejder på højttryk med at levere nødhjælp til de mange flygtninge, men indtil nu er de kun nået ud til meget få.
"Det største problem er, at de hele tiden flytter sig for at finde bedre forhold. Det gør dem svære at lokalisere," forklarer han.
Røde Kors i Beograd, bekræfter at situationen er stærkt bekymrende.
Mange af flygtningene er kommet til i løbet af de sidste to uger, hvor serberne har intensiveret deres offensiv i et vellykket forsøg på at svække UCK.
Ifølge Amanda Williams fra Den internationale Røde Kors Komité i Beograd kommer der dagligt nye flygtninge til.
Også Røde Kors oplever store problemer med at komme frem med hjælpen, fordi mange af de nødlidende befinder sig så højt oppe i bjergene, at det er umuligt at komme derop med lastbiler.
"Vi gør alt, hvad vi kan, men det er slet ikke nok. Vi hjælper kun en brøkdel af dem, der har brug for det," siger Amanda Williams.

NATO skal hjælpe FN
Men det er ikke kun i selve Kosovo den humanitære katastrofe er på vej.
Fra det fattige naboland Albanien, der allerede har modtaget 14.000 flygtninge siden juni, opfordrer lederen af OSCE's misson i Tirana nu NATO til at hjælpe FN med at reparere huse og skabe bedre vilkår for de mange flygtninge.
"Vi har den nuværende situation under kontrol. Men der er omkring 20.000 flygtninge i området omkring grænsen til Albanien, og det kan udvikle sig til en humnitær krise, hvis ikke der bliver gjort noget," sagde Daan Everts til Reuters.
Også den lille Republik Montenegro, der sammen med Serbien udgør Forbundsrepublikken Jugoslavien, har taget imod mange flygtninge. Jørgen Nielsen fra Folkekirkens Nødhjælp, der i sidste uge vendte hjem fra området, anslår. at der er langt over 30.000.
"Da jeg var dernede, ankom der omkring 400 nye flygtninge om dagen, og det går jeg ud fra, der stadig gør," siger han.
Også dér lever mange af flygtninge uden tilstrækkeligt rent vand, mad og medicin.
Folkekirkens Nødhjælp har netop fået fire millioner kroner fra det danske udenrigsministerium til at afhjælpe situationen i Montenegro.
I går var der rapporter om nye kampe i Kosovo. En etnisk-albansk avis, Koha Ditore, skrev, at serbisk politi og militær på ny angreb landsbyer omkring byen Djakovica, men det benægter serberne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her