Læsetid: 2 min.

Arken er truet

27. august 1998

Finanslovsprioriteringen af dansk film går hårdt ud over Arken

Kunstmuseet Arken i Ishøj blev nævnt meget en passant, da kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) tirsdag gjorde rede for Kulturministeriets finanslovforslag. Arken blev nemlig omtalt under området besparelser. Museet vil gradvist over tre år helt miste sit ekstraordinære statstilskud på seks mio. kr. om året.
"Det er meget alvorligt for Arken," siger museets direktør, Christian Gether, til Information: "Vi står fuldstændigt ufor-stående over for det, da Arken er et fantastisk velbesøgt museum og et absolut vigtigt turistmål," siger han.
Netop Arkens publikumssucces og et lille overskud på sidste års regnskab er en af grundene til støttebeskæringen, oplyser Kulturministeriet.
"Men det går jo netop kun så godt, fordi vi får de penge af staten," indvender Christian Gether, der påpeger, at besparelserne kan ramme en lang række internationale aftaler om fremtidige udstillinger. Det kan også undre, at netop Arken af alle museer rammes af besparelser, da museet opfylder de samme kulturelle kriterier, som Elsebeth Gerner Nielsens forleden begrundede filmens favorisering med: "Det er vigtigt at vise omhu for det danske sprog, kultur og historie - især i forhold til børn og unge," udtalte hun om dansk film ved finanslov-fremlæggelsen.
Christian Gether ser ikke alene Arken som et museum med udstilllinger; der bruges også mange ressourcer på bred kunstformidling. I år har der været 20.000 børn på Arken, og de fleste af museets medlemmer er ikke typiske kunstmuseumsgængere.
"Vi forsøger at nytænke museumsinstitutionen. Vi betragter ikke alene museet som bevarende og registrerende, men også som en del af udviklingen af det danske kulturliv," siger han.
Samtidig med at Arken mister statstilskuddet, får Kunstfonden paradoksalt nok flere penge. I år 2001 vil Kunstfonden således modtage 40 mio. kr. mere, end den gør nu. Når Arken ikke hører ind under Kunstfonden, skyldes det, at museet endnu ikke har fået prædikatet "statsanerkendt". Arken søgte om det i 1995, men Statens Mu-seumsnævn vurderede, at Arken ikke levede op til de krav, der stilles i museumsloven for at blive statsanerkendt - Arken havde eksemplevis ikke egen kunstsamling.
Først i år 2000 skal spørgsmålet om statsanerkendelse tages op igen, og indtil da skulle Arken have sin egen pulje på finansloven - i en såkaldt budgetoverslagsordning - mens museet var i opstartsfasen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu