Læsetid: 1 min.

Auken skal besvare NESA-spørgsmål

21. august 1998

Dansk Folkeparti afkræver nu Svend Auken svar på, om el-selskabet NESA kan fortsætte som aktieselskab

Det ligner ren ekspropriation af NESA's værdier, mener Dansk Folkepartis energipolitiske ordfører, Aase D. Madsen om Svend Aukens udspil til en ny energireform, der som omtalt i Information mandag lægger op til, at Danmarks største el-selskab NESA ikke kan fortsætte som el-distributionsselskab.
I Folketinget har hun derfor stillet ministeren to spørgsmål om NESA's fremtid: Om det er korrekt, at den nye energireform lægger op til, at NESA ikke i fremtiden vil kunne fortsætte som el-distributionsselskab, og om NESA ved lov kan omdannes til andelssejet selskab, uden at det er at betragte som ekspropriation.

Kommunal indflydelse
"I og med det er kommuner og amter, der ejer 81,4 procent at aktiekapitalen i NESA, er forbrugerne repræsenteret derigennem," mener Aase D. Madsen, som tidligere har siddet i NESA's forbruger-repræsentantskab, der er et rådgivende organ uden kompetence. Hun har samtidig svært ved at se, at Folketinget vil kunne gennemtvinge NESA en ny selskabsform uden at aktionærerne skal have erstatning for eventuelle tabte værdier. Som det eneste af landets 108 el-distributionsselskaber er NESA organiseret som et aktieselskab.
Udspillet til energireform lægger op til, at alle selskaberne fremover skal være forbruger-ejede. Dermed må NESA enten omdannes til andelsselskab eller lade andre stå for den del af NESA's aktiviteter.
NESA leverer strøm til næsten 500.000 forbrugere i omkring 40 kommuner på Sjælland, men Gentofte Kommune sidder alene på 56,7 procent af aktierne. Københavns Amt har 22 procent og svenske Vattenfall 10,5 procent. I det seneste regnskabsår udbetalte aktionærerne sig selv et udbytte på 27 mio. kr., svarende til en forrentning på 20 procent af deres aktiekapital.
NESA ejer ligeledes 59 procent af Sjællandske Kraftværker, som er en sammenslutning af alle de store kraftværker på Sjælland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her