Læsetid: 4 min.

Bare baller og bøgeskov

10. august 1998

Søndag brød solen igennem, og så lignede weekendens Skanderborg Festival igen sit gamle jeg - hvis det ikke lige var for bandet Honning...

FESTIVAL
15.000 festivalgæster havde held med at drikke lørdagens regnfulde sommervejr ihjel.
Søndag morgen klokken lidt i ti tog den glade trobadur Stig Møller hul på endnu en festivaldag med sangen "Sikke en dejlig dag det er i dag", og så var alt igen ved det gamle på den 19. Skanderborg Festival denne weekend.
På sin vante plads foran hovedindgangen satte han ord og guitarmusik på den solrige morgen, mens de mest morgenduelige - og de, der endnu ikke havde været i seng - slog kreds om den gamle hippie.
Jo, Skanderborg Festival har sine traditioner. Solen og Stig Møllers morgensang, og derefter promenadekoncert med Århus Symfoniorkester inde på den store scene søndag formiddag.
Her kunne konferencier Mette Lisby med glæde konstatere, at festivalgæsterne havde fulgt hendes beroligende råd, som hun gav dem under gårsdagens heftige regnvejr.
"Dårligt vejr er som ulykkelig kærlighed - det skal drikkes væk".

En kold dukkert
Kun nogle dunkende tømmermænd satte spørgsmålstegn ved, om den stikkende sol nu også var så velkommen.
Men så var det bare at bevæge sig gennem den smukke bøgeskov og ned til søen og på hovedet i det iskolde søvand.
Søndag morgen summede en sværm af mennesker ud og ind imellem hinanden på den lange badebro.
Flere bar endnu præg af gårsdagens smat og alkoholindtag - og tog den derfor i fuld påklædning fra to-meter vippen.
En stakkel måtte kravle i land uden sin ene gummi-støvel, der fuld af vand var forsvundet i sødybet.
Det blev der grinet meget af inde fra den sandede søbred, hvor husarerne traditionen tro sad bænket på rad og række med en Blå Thor i den ene hånd og en smøg i den anden, mens deres blikke ellers mere søgte efter nogle venus-bjerge.
Det siges, at man kommer hinanden lidt mere ved på Skanderborg Festival end på så mange af landets øvrige festivaler.
Om det er sandt er Informations udsendte komme ind på senere, men det er vist ikke forkert at bruge det gode danske ord, hyggelig, om den, som arrangørerne uden blusel kalder Danmarks Smukkeste Festival.
Bøgetræerne og gæsternes store alderssprednig fra småbørn over støjende højskoleelever til pensionist-generationen skaber en meget venlig atmosfære - sådan lidt århusiansk.

Skubberi under D:A:D
Eneste undtagelse var nok under fredagens sene koncert med rockbandet D:A:D, hvor der blev skubbet og mast så meget foran den store scene, at de bredskuldrede sikkerhedsfolk med alvorstung stolthed måtte trække flere klemte små-piger op på scenen og smide dem ud af bag-indgangen.
Og Informations udsendte overværende slagsmål mellem festivaldeltagere, der var blevet rasende over skubberiet.
Men det var også en D:A:D-koncert i højeste gear.
Desuden var der jævnligt raseri foran festivalens mange check-point. Skanderborg Festival har en sindrig opdeling mellem et gratis-område, et betaling-område udenfor den store scene - og så området med den store scene under åben himmel og et rock-telt.
Af frygt for indsmugling af egne øl måtte gæsterne venligst drikke ud ved hvert check-point - også selvom de havde købt en festival fad-øl til 28 kroner, og det fandt flere gæster meget uretfærdigt.
I det hele taget er Danmarks Smukkeste Festival en dyr fornøjelse. Alt alkohol sælges til værtshuspriser, og sidder man konstant på værtshus i tre til fire døgn, så kan de fleste nok regne ud, at det koster knapper.
Det ansporer til kriminalitet. Informations udsendte må således erkende, at han som gammel festival-ræv flere gange havde held med at smugle høker-bajere ind på festival-området.

Honning bag et figenblad
Men de jyske krejlere bag arrangementet skal selvfølgelig have nogle kroner i kassen for at hyre navne som Björk, Green Day, Run DMC, ex-beatel Ringo Starr, gode gamle Smokie og det gendannede Sneakers med Sanne Salomonsen i forgrunden.
Noget for enhver smag for at ramme det brede publikum.
Der blev budt på flere af de store jyske publikumstræffere som Lars Lilholt Band, Poul Krebs og ikke mindst TV 2, der sluttede lørdag aften af med at bevise, at de stadig kan det der med live-koncerter.
Når denne artikel har fået den lidt smudsige overskrift "Bare baller og bøgeskov", så er det fordi natteravnene fredag nat ved halvfire-tiden blev vidne til et dansk herre-band, Honning, der gik på den lille RamJam-scene i - ja bar røv.
Kun guitarerne dækkede som et figenblad over de tre frontfigureres ædlere dele, som af og til kom til syne under nogle af deres mere heftige numre. Det er nok deres adams-kostume, der skal bære dem frem, for musikken kan vist ikke gøre det alene.
Frit citeret efter en omtåget hukommelse sang de "jeg står på molen i Køge Havn, har lige fanget en rød-spætte, der er sort - sikke noget lort" og videre i den dur.
Men så var det blevet tid at finde soveposen, og på vej gennem krattet til et telt, der var opstillet helt udenfor det autoriserede område (igen en kriminel handling), var Informations udsendte ved at falde over endnu et par bare baller, der strittede lige op i luften, og nedenunder ballernes ejer lå en anden person og jamrede sig.
Oven på Honning-koncerten var det ved at blive for meget af det gode, men jo, man kommer hinanden ved mellem bøgetræerne på Danmarks Smukkeste Festival.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her