Læsetid: 3 min.

Billetsælgere slås om EU-plads

5. august 1998

Den sidste topplacering i S til Europa-Parlamentsvalget uddeles i morgen, når Niels Sindal slås med unge Dan Agervig

De sidste pladser på listerne til Europa-Parlamentsvalget i foråret er ved at være uddelt. Mens de konservative fortsat famler, skal socialdemokraterne finde deres sidste topkandidat ved en amtsafstemning i morgen.
Niels Sindal, socialdemokratisk medlem af Europa-parlamentet, udfordres bl.a. af Dan Agervig, den tidligere formand for Europæisk Ungdom. De tre andre spidskandidater er for længst fundet. Det er Torben Lund, og de allerede valgte Freddy Blak og den tidligere SF'er John Iversen.
Ved afstemningen i morgen skal repræsentanter fra Fyn, Sønderjylland, Vejle og Ribe Amt samtidig stemme om spidskandidaturet for hele regionen. Vinderne bliver derefter én af de fire topprioriterede kandidater, der kan være ret sikker på valg til Europa-Parlamentet for socialdemokraterne.

Ukendt, uklar og usynlig
Udfordreren Dan Agervig kræver nye boller på den socialdemokratiske suppe.
"Ved sidste EP-valg førte vi de tre U'ers politik: Vores kandidater var Ukendte, strategien var Uklar, og vi var Usynlige. Det førte til katastrofevalget med kun tre mandater," siger Dan Agervig. John Iversen blev ikke valgt for Socialdemokraterne ved sidste valg, han fik sit mandat fra SF's Lilli Gyldenkilde, men sprang senere til Socialdemokratiet.
I mellemtiden har Agervig ført en meget synlig oplysningskampagne i landets sydlige amter, baseret på en populistisk bog om EU, Egons Udestue. For Agervig er den vigtigste opgave for et medlem af Europa-Parlamentet formidlingen.
"Vi skal levere underholdning med streg under holdning. Hele bogstavsuppen med ØMU, PØMU, ECU, WEU og IMF skræmmer folk langt væk. I Socialdemokratiet har vi brug for at snakke om de lange linier i stedet for hele tiden at snakke detaljer. Og så skal vi sælge visionen om Europa. Dette projekt er vores, det er socialdemokraternes og danskernes, og vi skal ud og have indflydelse. Vi skal holde foden fra bremsen i Europa, men forsøger at få hænderne på rattet," siger Dan Agervig.
Han har blandede holdninger til sin modkandidat.
"Niels Sindal har gjort et kanonarbejde på den tekniske side. Men han har spildt chancen for at informere, formidle og sætte sit arbejde i perspektiv. Det er ærgerligt," siger Agervig, der frygter en situation, hvor de fire socialdemokratiske spidskandidater alle er mænd omkring de 50. Selv er Agervig 31, og har været aktiv i den socialdemokratiske bevægelse i 14 år.

Det seje træk
Niels Sindal tager udfordringen roligt.
"Dan skal jo finde på et eller andet, der gør ham anderledes, og derfor snakker han om alder. Jeg startede også som 30-årig, og det er en fordel i mit arbejde, at jeg har erfaring. Man kan jo ikke være både ung og have erfaring. Men jeg ser ikke opgøret som en kamp mellem ung og gammel," siger Niels Sindal.
Sindal lægger vægt på det lange sure slid, han har taget med bl.a. den europæiske transportsektor. Han vælger at rette sit skyts mod medlemmer af Europa-Parlamentet, der ikke bruger nok tid på det europæiske.
På nej-bevægelsernes Europa-Parlametnsmedlemmer, der ifølge Sindal ikke passer det daglige arbejde. Og på kandidater til Europa-Parlamentet som Pia Kjærsgaard og Mimi Jakobsen, der vil skulle dele deres tid mellem Strasbourg og det danske Folketing.
Begge kandidaterne erkender, at socialdemokraternes sidste Europa-Parlamentsvalg var skandaløst dårligt.
Over halvdelen af de socialdemokratiske vælgere stemte slet ikke, og af de, der gjorde, stemte mange på Folkebevægelsen mod EF-Unionen og på JuniBevægelsen.
Dan Agervig skyder bl.a. skylden på de ret ukendte kandidater. Niels Sindal hæfter sig mere ved Poul Schlüters store valgsejr. Og så mener begge kandidater, at færre socialdemokrater denne gang vil stemme på modstander-listerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her