Læsetid: 2 min.

Brud på vej i kirke-verdensråd

11. august 1998

Det er svært for den ortodokse kirke at forstå, hvorfor protestanter går ind for kvindelige præster og vielser af homoseksuelle, siger russisk kirkeleder

ZURICH - "Vi fører i den russisk-ortodokse kirke for øjeblikket en meget alvorlig og en meget vanskelig diskussion om vor kirkes forbliven i Kirkernes Verdensråd," siger sekretæren for kirke og samfund i patriarkatet i Moskva, Vsevolod Tjaplin, til Information.
"Grunden er, at det i de sidste 10-12 år er blevet mere og mere klart, at de protestantiske kirker, der udgør hovedparten af medlemskirkerne i verdensrådet, har fjernet sig fra, hvad de ortodokse kirker anser for at være sand kristendom. Det er for flere og flere ortodokse kristne blevet umuligt at forstå, hvordan de protestantiske kirker kan gå ind for sådanne ting som kvindelige præster, velsignelse af homoseksuelle par og det såkaldt inklusive sprog, altså at gud betegnes som både mand og kvinde."

Svært at undgå brud
Vsevolod Tjaplins udtalelser er det hidtil klareste udtryk for, at det bliver meget vanskeligt at undgå en sprængning af Kirkernes Verdensråd på dennes generalforsamling i Harare i december i år.
Den georgisk-ortodokse kirke har allerede forladt verdensrådet. Den bulgarske har truffet beslutning om at ville gøre det samme, men vil vente med at meddele det officielt til mødet i Harare. Og både den serbisk-ortodokse og den russisk -ortodokse kirke har ladet forstå, at de stiller grundlæggende spørgsmål til deres medlemskab.
Vsevolod Tjaplins udtalelser gør det klart, at det vil i hvert fald kun kunne lade sig gøre at overtale den russiske kirke til at blive i Kirkernes Verdensråd, hvis dette vil organisere sig på en ny måde.
Vsevolod Tjaplin beretter videre, at man i patriarkatet arbejder meget for at sørge for en klar adskillelse af stat og kirke, men han nævner i samme åndedrag, at den ortodokse kirke har planer om i år 2000 at helgenkrone den sidste russiske zar, Nikolaj II, som blev myrdet af kommunisterne efter revolutionen i 1917.
Begrundelsen er, at zaren rent faktisk den gang var kirkens overhoved, og at han derfor gælder som en at dens martyrer. Det er en holdning, som vil falde mange protestanter for brystet, fordi zar Nikolaj reelt førte en blodig undertrykkelsespolitik over for befolkningen og den politiske opposition.

Vil ikke bryde broer
Det er ikke udelukket, at den russisk-ortodokse kirke netop af den grund vil beslutte sig for udtræden af Kirkernes Verdensråd for at kunne blive fri for at skulle tage hensyn til kritik fra andre medlemskirker.
Vsevolod Tjaplin lader dog forstå, at man absolut ikke ønsker at bryde alle broer til de protestantiske kirker. Blot vil man undgå alt, der kan tydes som skridt hen imod en enhedskirke.
Derfor har samtlige ortodokse kirker på et møde i Saloniki i maj i år besluttet, at de på generalforsamlingen i Harare hverken vil tage del i afstemninger (hvor de plejer at være i mindretal) eller i økumeniske gudstjenester, som de betragter som religionsammenblanding:
"Vi kan ikke deltage i gudstjenester med andre, med mindre vi er 100 pct. sikre på, at de har samme tro som vi selv, " understreger den russiske præst og kirkefuntionær, og den seneste tids uenighed om moral og kirkeorden har afsløret, at der mellem protestanter og ortodokse også er uenighed om, hvad der i sidste instans er troens væsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu