Læsetid: 3 min.

Erhvervsskoler klar til at overtage 10. klasse

21. august 1998

Både handelsskolerne og de tekniske skoler føler sig rustede til at integrere 10. klasse i deres uddannelser

Både Handelsskolernes Lærerforening og Danmarks Tekniske Lærerforening er parate til at overtage 10. klasser, hvis resultatet af efterårets reformarbejde bliver, at folkeskolens monopol på 10. klasse brydes.
"Vi kan godt integrere 10. klasse i handelsskolen. Allerede i dag har vi introduktionsforløb og brobygningsforløb, og begge dele stiger støt," siger Karen Elisabeth Lundbæk, formand for Handelsskolernes Lærerforening. De nuværende introduktionsforløb varer fra fem til 40 uger, hvor eleverne skal følge den almindelige undervisning - dog på særskilte hold. Formålet er, at de skal finde ud af, om handelsskolen er noget for dem, og om de er egnede eller ikke.

Mindre frafald
Karen Elisabeth Lundbæk forestiller sig, at en eventuel 10. klasse kan opbygges på samme måde som de nuværende introduktionsforløb.
"Vi har alle instrumenterne til at koble det nuværende koncept på en 10. klasse, så vi kan integrere året i uddannelsen," siger hun og tilføjer, at det nok vil medføre, at mange elever vil springe året over og i stedet gå direkte i gang med handelsskolen, hvilket netop er hensigten fra Undervisningsministeriets side.
"Jeg har indtryk af, at flere elever, end det er tilfældet i dag, kan gå direkte i gang. Elever, der starter på handelsskolen er normalt meget målrettede, og jeg tror godt, at folkeskoleeleverne kan målrette sig et år tidligere," siger hun.
Samtidig tror hun på, at et introduktionsår kan være en god løsning for dem, der gerne vil finde ud af, om de er
egnede til handelsskolen eller føler, at de mangler et fagligt skub.
"Mange skoler kan tilpasse forløbet til den enkelte, som vi gør på de introduktionsforløb, vi kører i dag, og det vil formentlig gøre frafaldet fra ungdomsuddannelsen mindre. Men samtidig kan man forestille sig, at antallet af elever, der skifter ungdomsuddannelse vil stige," siger hun.
I dag er det gennemsnitlige frafald for alle ungdomsuddannelser på cirka 15 procent, men heraf er der en del unge, der går i gang med en anden ungdomsuddannelse.

Tek10-klasser en succes
De tekniske skoler føler sig også parate til at modtage 10. klasserne. De har allerede kørt enkelte forsøg, de såkaldte Tek10-klasser, hvor eleverne undervises på en teknisk skole, mens folkeskolelærere stadigvæk står for undervisningen i de alment boglige fag.
"Vores forsøg med Tek10-klasser har været en ubetinget succes, så vi er åbne overfor at gøre ordningen permanent," siger Sven Erik Christensen, formand for Danmarks Tekniske Lærerforening.
"Hvis 10. klasse tænkes ind i en helhed i forbindelse med den reform, der kommer af ungdomsuddannelserne, så er det formodentlig en god idé," siger han.
Samtidig udtrykker Svend Erik Christensen dog bekymring over, at eleverne skal vælge retning allerede efter 9. klasse, så han påpeger, at det er vigtigt, at fastholde elevernes ret til at skifte til en anden ungdomsuddannelse, hvis de på introduktionsåret finder ud af, at det ikke er det, de vil fortsætte med.

Bedre elever
Sven Erik Christensen ser dog også klare fordele ved, at eleverne tager 10. klasse på en teknisk skole i stedet for i folkeskolen.
"Vi vil få mere egnede elever, for undervisningen på Tek10 vil blive tonet efter, at de skal fortsætte på Teknisk Skole. De vil kunne tage noget med fra det år, og det vil helt sikkert gøre overgangen lettere," siger Sven Erik Christensen. Han tror heller ikke, at det vil blive et problem, hvis de tekniske skolers lærerkorps selv skal overtage hele undervisningen, selv om pensum vil være et andet, end det de normalt underviser i.
"I forvejen har vi mange folkeskolelærere i vores lærerkorps, så det vil ikke give problemer," siger han.
Gymnasieskolernes Lærerforening har endnu ikke en officiel holdning til Undervisningsministeriets tanker om at integrere 10. klasse i ungdomsuddannelserne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her